Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

KUVANI ĐEVRECI


                                                                    Potrebno je: 
650 gr brašna, germa (kvasac), 1 kašika šećera, 1 kašika soli, 2 dl vode, 1 kašika ulja, prženi i neprženi susam, morska so, luk (ovo je po želji, kako ko voli), za mrsnu varijantu:1 jaje za premazivanje a za posnu: posni majonez (možete i bez bilo kakvog premazivanja,  sve je po vašem izboru).

Đevreke kuvati u ključaloj vodi po 1 minut sa obe strane, zatim jednu stranu uvaljati u susam ili željene sastojke, i redati u pleh. Peći na 220 stepeni 20 minuta.






Pomješati brašno, germu (kvasac), šećer i so pa dodati vodu i umjesiti kompaktnu masu.


Zatim dodati 1 kašiku ulja, i ponovo izraditi tjesto.Tjesto treba dobro mjesiti da bude glatko. 



Napraviti veknu, pa je isjeći nožem na 8 dijelova.


Od tih 8 dijelova napraviti loptice, pokriti ih vlažnom krpom, i ostaviti ih da se odmaraju 15 minuta.




 Od loptice napraviti valjak, pa ga obmotati oko dlana, sastaviti u krug, pa ga lijepo oblikovati. 

                                       Staviti na vlažnu krpu, i pokriti da odmara još 10 minuta.



Đevreke kuvati u ključaloj vodi po 1 minut sa obe strane



Zatim jednu stranu uvaljati u susam ili željene sastojke, i redati u pleh. Peći na 220 stepeni 20 minuta.







Коментари

Постави коментар

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela