Пређи на главни садржај

Истакнути

RIBLJI ŠTAPIĆI IZ RERNE

 Lagani riblji ručak iz rerne – zdrav, ukusan i bez mnogo muke. U danima kada želimo da ručak bude lagan, ali ipak ukusan i hranljiv, kombinacija ribe i povrća je uvek pravi izbor. Ovaj jednostavni recept je idealan za one koji poste, vode računa o ishrani ili jednostavno žele brz obrok koji ne zahteva mnogo vremena u kuhinji. Riblji štapići iz rerne su praktično rešenje kad nemamo svežu ribu pri ruci, a želimo da uživamo u njenom blagom ukusu. Pečenjem u rerni umesto prženja štedi se vreme, ali i kalorije, što ovaj obrok čini još privlačnijim. Uz njih, poslužen je klasični bareni krompir – jednostavan, ali nezamenjiv prilog koji se savršeno slaže sa ribom. Za dodatnu svežinu i boju tu je kratko dinstani spanać, obogaćen kašikom posne pavlake, koji jelu daje kremastu strukturu i blagu kiselkastu notu. Preko svega se narenda malo posnog biljnog sira – taman toliko da zaokruži ukuse i doda onu finu, topljivu završnicu. Ono što bih htjela da napomenem je to, da uvijek birate skuplju v...

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara. 

U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti.

Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice.


Puslica oblanda, mrsni kolači


Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡 
 Potrebno je:

Pakovanje oblandi


Za jedan list oblande je potrebno:


3 bjelanca 

150 gr šećera 

Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5-6 kašika ).

Umutiti bjelanca sa šećerom, premazati list oblande i posuti sjeckanim orasima. Peći oko pola sata na 150°C. 

Ispeći 3 ovakve kore.

Fil:

9 žumanaca umutiti sa 250 gr šećera u prahu i kuvati na pari dok ne dobije finu gustu masu (ne treba da bude previše gusta već kremasta).

Posebno umutiti 250 gr maslaca ili margarina i kad se žumanca ohlade u njih dodati margarin/maslac. Umutiti u finu glatku kremu. Ovom kremom premazati prvu pečenu koru pa preko staviti drugu koru pa i nju premazati kremom, preko kreme treća kora i pa krema i na vrh četvrti čist list oblande. Preko pritisnuti sa nekih plehom ali da ne bude preteško već tek da drži da se oblande povežu. Sjeći na kocke.


Prijatno 🥰🧡




Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela