Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

PAPRIKE SA SIROM (POSNO)

 Miris pečenih paprika vraća u detinjstvo, a ovaj posni recept spaja jednostavnost i pun ukus.


Posne paprike sa sirom, posni recepti

Paprike sa sirom, posni recepti



Pečene paprike punjene posnim sirom – lagano, ukusno i posno!

Ako volite jela od pečenih paprika, ovaj recept će vas oduševiti! Sočne paprike punjene posnim sirom, pohovane u brašnu i blago zapečene – prava su eksplozija ukusa! Jednostavno se pripremaju, ne zahtevaju mnogo sastojaka, a odlične su kao lagani ručak, večera ili prilog.

Sastojci:

  • 4 veće pečene crvene paprike
  • 200 g posnog sira (biljni sir, tofu ili drugi posni proizvod po izboru)
  • So po ukusu
  • Suvi biljni začin, origano ili bosiljak (opciono)
  • Brašno (za pohovanje)
  • Malo ulja za prženje ili pečenje

Priprema:

  1. Ako koristite sveže paprike, ispecite ih u rerni, oljuštite i očistite od semenki. Ako imate već pečene, samo ih properite i ostavite da se dobro ocede.
  2. Napunite svaku papriku posnim sirom. Po želji dodajte začine da pojačate ukus.
  3. Zatvorite papriku (možete i blago pritisnuti) i uvaljajte je u brašno.
  4. Pržite na malo ulja u tiganju dok ne porumene ili ih stavite na papir za pečenje i pecite u rerni na 200°C oko 20 minuta.
  5. Poslužite tople, uz svež bosiljak, paradajz sos ili posnu pavlaku.


Varijacije recepta:

  • Umesto posnog sira, možete koristiti namaz od leblebija, krompir pire sa začinima ili mešavinu rendanog posnog kačkavalja i blanširanog povrća.
  • Za hrskaviju teksturu, nakon brašna paprike možete umakati i u posni gusti rastvor od brašna i vode, pa zatim pohovati u prezlama (ako su posne).
  • Ako želite bogatiji ukus, u punjenje dodajte malo belog luka u prahu ili suvog paradajza iseckanog na sitno.

Saveti:

  • Umesto prženja, možete pohovane paprike ređati u pleh i peći bez ulja – zdravija i lakša varijanta.
  • Sjajno se slažu uz sezonsku salatu i hleb.

#posnajela #bezmesa #pecenepaprike #laganiručak #posnirecept #brzoijednostavno



Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela