Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

DOMAĆE LEPINJE

Miris domaćih lepinja koji budi uspomene!

Nema ništa ljepše od toplih, mekanih domaćih lepinja koje se tope u ustima. Savršene za svaku priliku – uz ručak, večeru ili kao samostalan obrok. Isprobajte ovaj jednostavan recept i uživajte u mirisu i okusu domaće kuhinje!


Domaće lepinje, posni recepti

Domaće lepinje

Domaće lepinje

Domaće lepinje




Recept za 8 lepinja:

700 g brašna

4,5 dl mlake vode

2 kašičice suhog kvasca

Malo šećera

So po ukusu

Susam ili lan za posipanje mada, po mom mišljenju, lepinje su mi najukusnije kada ih pospem sa čorokotom.


Priprema: 
U mlaku vodu dodajte germu i malo šećera. Promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta.
 Za to vrijeme prosijte brašno, dodajte so i izmiješajte. Kad kvasac proradi, dodajte ga u brašno i zamijesite tijesto. Mijesite najmanje 10 minuta dok ne dobijete glatku masu. Po potrebi dodajte još malo brašna.

Tijesto ostavite na toplom oko 1 sat da naraste. Zatim ga podijelite na 8 loptica i oblikujte lepinje prstima (oklagija nije potrebna). Poredajte ih u pleh, pokrijte i ostavite još 15 minuta dok se rerna zagrijava.

Tupom stranom noža napravite lagane "kockice" na tijestu, ostavite još 10 minuta da stoje pa ih poprskajte ih vodom i pospite lanom ili susamom. 

Savjet:
Glavna caka u pravljenju lepinja je da tijesto miruje nekoliko puta po 10 minuta, jer tako postaje vazdušato. Kada odlučite da ih pravite, ne žurite, uživajte dok ih pravite ❤️

Pecite na 250°C oko 10 minuta.

Hrskave spolja, a mekane iznutra – ove lepinje će vas oduševiti!


 

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela