недеља, 13. април 2025.

HUSARSKI POLJUPCI (posno)

Posni husarski poljupci – nežni zalogaji slatkog savršenstva

U vreme posta ili kada jednostavno želite laganiji slatkiš, ovi posni husarski poljupci biće pravo otkrovenje. Prhki spolja, mekani iznutra, sa blagim ukusom vanile i bogatim voćnim punjenjem – ovi kolačići tope se u ustima i ostavljaju trag radosti u svakom zalogaju.

Njihova elegancija dolazi iz jednostavnih sastojaka – bez mleka i jaja, ali sa mnogo ljubavi i pažnje. Ukrašeni čokoladnim nitima, mrvicama malina i seckanim pistaćima, ovi poljupci nisu samo ukusni, već i prava mala remek-dela na tanjiru.

Savršeni su za posluženje uz čaj, kafu, ili kao nežna poslastica na svečanoj trpezi. Pratite recept i uživajte u svakom trenutku pripreme i degustacije!

Posni kolači, husarski poljupci

Husarski poljupci, posni kolači

Husarski poljupci, posni kolači

Posni kolači, posni husarski poljupci


Potrebno je:

150 gr glatkog brašna

150 gr oštrog brašna

1 vanilija

1 kesica limun šećera ili ribana korica od pola limuna

Prstohvat soli

150 gr šećera

200 gr maslaca (u posnoj varijanti biljni maslac)

100 gr mljevenih lješnika

1 jaje (ja sam stavila 3 kašike Aquafaba a možete i 3 kašike posnog jogurta)


Preliv:

2 kašike marmelade po želji (kod mene je višnja) i 2 male kašike šećera. Plus: šećer u prahu i dekoracija po želji: u mojoj varijanti su topljena čokolada, suve maline i pistaći

Zamijesiti tijesto I ostaviti minimum sat vremena u frižideru. Podijeliti ga na 4 dijela, napraviti 4 valjka pa rezati dužno po 2 cm. Uz pomoć varjače napraviti udubljenje u tijestu i peći oko 20 minuta na 200°C. Pečene na kratko prohladiti i uvaljati u šećer u prahu. Marmeladu i šećer pomješati i zagrejati, čim provri odmah skloniti sa šporeta i kašičicom puniti udubljenja. Dekorisati po želji a može i bez deko.) Recept sam preuzela od @sasinakuhinja jer mi je ovaj recept bio najjednostavniji da ga korigujem u vegan varijantu. P.s. ako nemate Aquafaba onda uzmite 3 kašike tečnosti iz konzerve graška, efekat je isti. 

@sasinakuhinja

Нема коментара:

Постави коментар