Истакнути

POSNE PROJARICE SA TIKVICAMA

Posne Projarice: Spoj Tradicije i Svježine
Dobrodošli u svijet ukusa gdje se tradicija susreće sa svježinom prirode! Danas vam donosim recept koji će vas oduševiti jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa – posne projarice sa tikvicama, peršunom i sjemenkama. Ove projarice nisu samo jelo; one su mali zalogaji sreće koji donose toplinu doma i miris svježe pečenog kukuruza.
Bilo da ste u potrazi za savršenim doručkom, laganom večerom ili ukusnim dodatkom glavnom jelu, ove projarice su idealan izbor. Spoj sočne tikvice, aromatičnog svježeg peršuna i hrskavih sjemenki stvara harmoniju tekstura i okusa koja će vas osvojiti na prvi zalogaj. Osim što su nevjerojatno ukusne, ove projarice su i posne, što ih čini savršenim za dane posta ili za sve one koji preferiraju biljnu prehranu. Pripremite se da vaša kuhinja zamiriše na domaće i da vaša nepca dožive pravu rapsodiju!
P.s još sam dodala par kockica posnog sira, tek da iskoristim 🥰




Posne Projarice sa Tikvicama, Peršunom i Sjemenkama: 
Recept
Evo kako ćete pripremiti ove divne posne projarice koje spajaju tradiciju i svježinu:

Sastojci:
 * 300 g rendane tikvice
 * 4 šoljice kukuruznog brašna
 * 3 šoljice bijelog brašna
 * 4-5 kašika sjeckanog svježeg peršuna
* 3 šoljice ulja
 * 4 šoljice mineralne vode
 * 1 kesica praška za pecivo
 * So po ukusu
 * 2 kašike susamovih sjemenki (za unutrašnjost)
 * Za posipanje: sjemenke po izboru (golica, lan, susam)
 * Po želji: 2 kašike posnog feta sira, sitno isjeckanog na kockice(toliko sam imala pa sam iskoristila 🙂)
Priprema:
 * Zagrijavanje rerne: 

Rernu uključite da se zagrije na 200°C. Pripremite kalupe za mafine ili tepsiju za projarice.

 * Miješanje sastojaka: 
U veliku posudu stavite rendanu tikvicu, kukuruzno i bijelo brašno, sjeckani peršun, ulje, mineralnu vodu, prašak za pecivo, so i 2 kašike susama. Ukoliko koristite, dodajte i sitno sjeckani posni feta sir.
 * Sjedinjavanje smjese: 
Sve sastojke dobro promiješajte varjačom ili spatulom dok ne dobijete homogenu smjesu. Napomena: smjesa se ručni miješa, sa žicom ili kašikom.
 * Punjenje kalupa: 
Smjesu rasporedite u pripremljene kalupe. Nemojte ih napuniti do vrha jer će projarice narasti tokom pečenja.
 * Posipanje:
 Svaku projaricu bogato pospite sjemenkama po izboru – golicom, lanom, susamom ili kombinacijom.

 * Pečenje: 
Pecite u zagrijanoj rerni oko 30 minuta, ili dok projarice ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju i ne porumene. Provjerite čačkalicom – ako izađe čista, gotove su.
 * Serviranje: 
Izvadite projarice iz rerne i ostavite ih da se malo prohlade prije serviranja. Najbolje su tople, ali su ukusne i hladne.
Uživajte u ovim mirisnim i sočnim projaricama koje će vas oduševiti svakim zalogajem!

 Prijatno!



 

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela