POSNE PROJARICE SA TIKVICAMA
Posne Projarice: Spoj Tradicije i Svježine
Dobrodošli u svijet ukusa gdje se tradicija susreće sa svježinom prirode! Danas vam donosim recept koji će vas oduševiti jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa – posne projarice sa tikvicama, peršunom i sjemenkama. Ove projarice nisu samo jelo; one su mali zalogaji sreće koji donose toplinu doma i miris svježe pečenog kukuruza.
Bilo da ste u potrazi za savršenim doručkom, laganom večerom ili ukusnim dodatkom glavnom jelu, ove projarice su idealan izbor. Spoj sočne tikvice, aromatičnog svježeg peršuna i hrskavih sjemenki stvara harmoniju tekstura i okusa koja će vas osvojiti na prvi zalogaj. Osim što su nevjerojatno ukusne, ove projarice su i posne, što ih čini savršenim za dane posta ili za sve one koji preferiraju biljnu prehranu. Pripremite se da vaša kuhinja zamiriše na domaće i da vaša nepca dožive pravu rapsodiju!
P.s još sam dodala par kockica posnog sira, tek da iskoristim 🥰
Posne Projarice sa Tikvicama, Peršunom i Sjemenkama:
Recept
Evo kako ćete pripremiti ove divne posne projarice koje spajaju tradiciju i svježinu:
Sastojci:
* 300 g rendane tikvice
* 4 šoljice kukuruznog brašna
* 3 šoljice bijelog brašna
* 4-5 kašika sjeckanog svježeg peršuna
* 3 šoljice ulja
* 4 šoljice mineralne vode
* 1 kesica praška za pecivo
* So po ukusu
* 2 kašike susamovih sjemenki (za unutrašnjost)
* Za posipanje: sjemenke po izboru (golica, lan, susam)
* Po želji: 2 kašike posnog feta sira, sitno isjeckanog na kockice(toliko sam imala pa sam iskoristila 🙂)
Priprema:
* Zagrijavanje rerne:
Rernu uključite da se zagrije na 200°C. Pripremite kalupe za mafine ili tepsiju za projarice.
* Miješanje sastojaka:
U veliku posudu stavite rendanu tikvicu, kukuruzno i bijelo brašno, sjeckani peršun, ulje, mineralnu vodu, prašak za pecivo, so i 2 kašike susama. Ukoliko koristite, dodajte i sitno sjeckani posni feta sir.
* Sjedinjavanje smjese:
Sve sastojke dobro promiješajte varjačom ili spatulom dok ne dobijete homogenu smjesu. Napomena: smjesa se ručni miješa, sa žicom ili kašikom.
* Punjenje kalupa:
Smjesu rasporedite u pripremljene kalupe. Nemojte ih napuniti do vrha jer će projarice narasti tokom pečenja.
* Posipanje:
Svaku projaricu bogato pospite sjemenkama po izboru – golicom, lanom, susamom ili kombinacijom.
* Pečenje:
Pecite u zagrijanoj rerni oko 30 minuta, ili dok projarice ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju i ne porumene. Provjerite čačkalicom – ako izađe čista, gotove su.
* Serviranje:
Izvadite projarice iz rerne i ostavite ih da se malo prohlade prije serviranja. Najbolje su tople, ali su ukusne i hladne.
Uživajte u ovim mirisnim i sočnim projaricama koje će vas oduševiti svakim zalogajem!
Prijatno!
Коментари
Постави коментар