уторак, 25. март 2025.

POSNE KIFLICE (mjera za slavu)🥐

🥐U današnje vreme, kada je sve dostupno na dohvat ruke, malo šta može da zameni miris domaćeg, ručno pravljenog peciva. Posebno kada je reč o slavskim slanim kiflicama – neizostavnom delu svake trpeze, koje nose toplinu doma i pažnju domaćice u svakom zalogaju. Priprema  oko ca. 100 posnih kiflica nije samo kulinarski poduhvat, već i čin ljubavi i poštovanja prema gostima i tradiciji. Zato je važno odvojiti vreme, posvetiti se svakom pokretu – od mešenja testa do savijanja kiflica – jer se najlepši ukusi stvaraju polako, s pažnjom i radošću. Kada se dom ispuni mirisom tek pečenih kiflica, znate da ste darovali ne samo posluženje, već i deo sebe – a to je ono najvrednije što jedna domaćica može da pokloni svom domu. 
Od srca je recept ❤️🥐



Potrebno:
24 kašike otopljenog posnog margarina (vital)
1 litar mineralne vode
10 kašičica šećera
4 kašičice soli
4 kesice suvog kvasca
brašno (ja pripremim 2 kg ali mi ostane, ne upotrebi se svo brašno).

Kvasac potopiti u malo mlake vode sa malo šećera. Pomiješati mineralnu vodu i margarin, dodati nekoliko kašika brašna. Izmješati pa dodati so i šećer. Ponovo izmješati pa dodati kvasac. Uz stalno mješanje dodavati brašno. Zatim mjesiti sa mikserom ali sa metalnim "vijugama" a ne sa osnovnim nastavcima. Mjesiti uz dodavanje brašna najmanje 10-tak minuta. Zatim rukama doratiti tijesto sve dok masa ne bude fina i glatka. Pokriti čistom krpom i ostaviti da nadođe. Tijesto podijeliti na dva dijela pa oba posebno razviti oklagijom kao pitu (ne bas tanko kao za pitu). Presjeći nožem po sredini pa  sjeći širine 5 cm a dužina da bude nekih 30-tak cm, tako da sa 5 cm svedete na nulu (bude kao dugi trougao). Uvijati od šireg dijela ka užem. Redati u pouljen pleh. Peći na 200 stepeni dok ne porumene (nekih 25-30 min). Sve ponoviti i sa drugom polovinom tijesta. Ovo je mjera koju koristim za slavu i bude blizu 100 komada kiflica.
Možete ih pečene i prohlađene upakovati u zamrzivač. Pre upotrebe izvaditi i ostaviti na sobnoj temperaturi da se odlede. Ukusne su i hladne.

2 коментара:

  1. Da li je potrebno ih malo namazati necim da bi i sutradan bile meke a i porumenele

    ОдговориИзбриши
  2. Ja in ponekad premazem pre pecenja posnom majonezom, a nekad posle pecenja ih premazem rastopljenim margarinom. U oba slucaja budu ukusne. Kada ih ne premazem nikako, onda ih samo vruce poprskam sa malo vode i pokrijem krpom da odstoje da bi omeksale. Mogu se i u mikrotalasnoj podgrevati.

    ОдговориИзбриши