Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

Vaskršnja pogača



Vaskršnja pogača – simbol zajedništva i radosti na prazničnoj trpezi

Vaskrs je vreme okupljanja, vere, ljubavi i novih početaka. Jedan od najlepših običaja koji prati ovaj veliki praznik jeste zajednička trpeza, a na njoj neizostavno mesto zauzima svečana pogača. Ova pogača sa pletenicama ne samo da mami pogled svojim izgledom, već simbolizuje snagu porodičnih veza i toplinu doma.

Miris sveže pečenog testa, upletene pletenice koje simbolizuju neraskidive veze i jaja u sredini kao znak novog života – sve to čini ovu pogaču posebnim delom svakog vaskršnjeg ručka. Bilo da je poslužite uz kuvana jaja, sir ili suhomesnate proizvode, sigurno će zauzeti počasno mesto i u srcima vaših najmilijih.


Vaskršnja pogača

Vaskršnja pogača

Potrebno:
3 jaja
2 dl mlijeka
2 dl vode
1 dl ulja
100 gr margarina
sirovi kvasac
so
brašno pripremiti 1 kg ali obično utrošim oko 900 g, zavisi koje brašno koristim(da se ne lijepi za ruke kada umjesite pogaču. Po potrebi možete I dodati brašna dok ne dobijete finu glatku masu).

Priprema:

Sirovi kvasac rastopiti u malo mlake vode
Umutiti jaja, mlijeko, vodu, ulje i margarin, posoliti pa dodati kvasac. Postepeno dodavati brašno i umjesiti tjesto.
 Kada ste ga fino umjesili, pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom da nadođe. 
Kada je nadošlo, ponovo ga izraditi pa oklagijom razvući veći krug. Jednu trećinu kruga izrezati nožem na trake pa od tih traka uplesti pletenice (pogledati sliku kako treba da izgleda). 
Premazati margarinom (margarin za mazanje, iz kutije), pa polako uvijati u rolat ka pletenicama. Staviti u pouljenu okruglu tepsiju, premazati žumancetom i posuti susamom. 
Peći na 180 stepeni.

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela