Истакнути
Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara. U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡 Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca 150 gr šećera Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...
Torta "Housewife"
Sastojci:
Biskvit:4 bjelanaca8 kašika šećera5 kašika mljevenih oraha2 kašike brašna1/2 praška za pecivoFil 1:4 žumanca100 g šećera200 g margarina40 g čokolade za kuhanje250 g mljevene plazme (ili nekog drugog keksa)oko 150 ml soka od pomorandžeFil 2:350 ml slatke pavlake200 g sitno sjeckanog keksa 5 g instant želatine fixKrema:200 ml mlijeka60 g čokolade za kuhanje125 g šlag pjene/prahDekoracija:dekoraciju šlag pjena, krema ili slatka pavlaka
Priprema:
Biskvit: Umutiti bjelanca i šećer u čvrst snijeg. Dodati mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo, pa sipati u kalup (obložen papirom za pečenje). Peći na 180 C. Pečen biskvit ostaviti da se ohladi, pa odstraniti papir za pečenje.Fil 1: Na pari umutiti žumanca i šećer, pa dodati čokoladu. Kad se čokolada otopi, maknuti i dodati margarin. Dobro izmiksati, pa ostaviti da se prohladi. Sjediniti mljeveni keks i sok od naranče, pa dodati u fil sa žumancima. Sve dobro sjediniti. Sipati preko hladnog biskvita.Fil 2: Vrhnje umutiti u čvrst šlag, pa dodati želatinu fix. Izmiksati. Dodati sitno sjeckan keks "Domaćica", pa promiješati.Sipati preko fila 1, pa ostaviti u frižider, da se stegne (dva- tri sata). Zatim maknuti ivicu kalupa.Kuhati mlijeko i čokoladu 3-4 minute. Ohladiti, pa dodati prah šlag pjene. Dobro izmiksati, pa cijelu tortu premazati kremom. Umutiti i vrhnje za šlag ili šlag pjenu/ kremu, pa cijelu tortu dekorisati. Kad se krema ohladi i stegne, rezati tortu na parčad!autor ovog recepta: Erna
Isprobajte nasa napopularnija jela
Коментари
Постави коментар