Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

Posni slani minjoni


Posni slani minjoni – uz malo truda i puno ljubavi


Kako se bliži naša posna slava, željele smo da trpeza bude bogata, šarena i, naravno, puna ukusa. Moja snajka i ja smo dugo tražile ideje i zajedno osmislile, a i s puno pažnje pripremile ove divne (probne) posne slane minjone i, uspjele smo 🥳. Ona mi je pomogla da sve zapišem do najsitnijih detalja, a svaku kockicu pravile smo sa mnogo ljubavi i želje da obradujemo naše goste.


Ovi minjoni su mekani, ukusni i dekorativni, a na stolu će sigurno privući pažnju i osvojiti goste već na prvi zalogaj. Recept dijelimo od srca, baš onako kako smo ih i pravile – sa osmehom i toplinom doma!


Potrebno je:

Kora:

300 gr brašna 

1 kašičica soli 

1 prašak za pecivo 

100 ml ulja

250 ml mineralne vode 

1 kašika senfa

Kašičica mljevne kurkume

5 kašika posnog jogurta (Alpro)

Fil:

450 gr posnom sirnog namaza

1 kašičica posnog margarina 

3 kisela krastavčića 

5-6 zelenih maslina

2 kašike sitno sjeckane crvene paprike (pečene)

2 kašike mljevenih oraha 

2 kašike mljevenih suncokret sjemenki

2 kašike mljevenog lana

1 kašičica soka od limuna

Malo mljevenog bibera


Priprema:

Za koru prvo pomešati suve sastojke pa dodati mokre i sve umutiti ručno, sa žicom za mućenje. Tijesto treba da bude malo gušće nego za palačinke, ako vam je gusto dodajte još 1-2 kašike posnog jogurta. 

 Smjesu izliti u veliki pleh obložen papirom i peći na 180°C oko 15-17 minuta dok ne dobije blago rumenu koru. Kada je pečeno ostaviti da se potpuno ohladi pa je presjeći po sredini pleha da dobijete dvije kore. 

Fil:

Umutiti krem sir sa svim navedenim sastojcima i premazati preko prve polovine kore. Zatim prekriti drugom polovinom i blago pritisnuti da se spoji sa filom. Po vrhu premazati sa 150g posnog krem sira i dekorisati po želji.

Ja sam stavila sjemenke nara i svjež kopar.



Коментари

Постави коментар

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela