Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

Kenedijeva torta

Sastojci:

18 jaja,
 šećer,
 brašno,
100 grama čokolade,
 1 šolja sjeckanih oraha,
pola litra mlijeka,
 2 margarina,
200 grama šećera u prahu,

Priprema:

5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna, 2 štangle rendane čokolade. Ispeći dvije ovakve kore, u velikom plehu. Srednja kora: 8 bjelanaca, 24 kašike šećera, 1 šolja sjeckanih oraha, 2 kašike brašna. Peći na 250 stepeni, kad masa "krene", smanjiti na 150 stepeni i peći 40 minuta. Preliv: 2 štangle čokolade, 5 kašika šećera, 7 kašika vode, do provri i preliti kasnije preko ove kore sa bjelancima.
Fil: pola litra mlijeka da provri, i dodati umucenu masu od 8 žumanaca, 5 kašika šećera, 7 kašika brašna.Kuvati dok se ne zgusne u fin fil. Kada se ohladi dodati 2 margarina umućena sa 200 grama šećera u prahu.
Redosled: prva kora, fil, kora od bjelanaca, preliv od cokolade, fil, druga kora, slag. Ova torta je veoma izdašna za neka slavlja, jer je veličine pleha. (ja sam pekla u plehu 40 x 35). šlag. Detaljan omjer i opis se nalazi u tekstu ispod.

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela