Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

posni medovik


Posni Medovik – medena torta sa dušom

Ako tražite poslasticu koja je i ukusna, i posna, i puna domaćeg šarma – posni Medovik sa tri kore je pravi izbor. Ova torta, poznata po bogatom ukusu meda i nežnoj teksturi, u ovoj verziji dobija laganiju i jednostavniju formu, idealnu za dane posta, ali i za sve one koji žele nešto drugačije i lagano.

Tri tanke, mirisne kore sa medom, koje se lako razvlače i peku, filuju se nežnim posnim kremom koji se savršeno stapa sa korama i daje torti sočnost i punoću. Nakon nekoliko sati (ili idealno preko noći), Medovik postaje mekan, topi se u ustima i osvaja svakog ko ga proba.

Ova torta je idealna za slave, posne dane, praznike ili kao slatko iznenađenje uz šolju čaja ili kafe. Jednostavna, ali posebna – baš kao i svaka tradicija koju rado negujemo.

Posni medovik

sastojci:

za kore:
100 gr posnog margarina
150 gr secera
150 gr meda
4 kasike kisele vode
1 pecivo
500 gr brasna

za fil:

1 puding od vanile
250 gr margarina
200 gr secera
sok od jednog limuna
Umutiti margarin sa secerom, dodati med, kiselu vodu, brasno i pecivo. Izraditi fino tjesto pa podijeliti na tri dijela. Razviti oklagijom na pek papiru i peci 10-tak minuta na zadnu tepsije. Ispeci sve tri kore.
Skuvati puding na vodi, ohladiti i dodati margarin, limunov sok i secer pa sve fino umutiti.

 Premazati ohladjene kore, a od fila ostaviti 2-3 kasike i premazati zadnju koru.
Tortu je najbolje napraviti dan ranije da bi kore fino omekšale od fila.

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela