уторак, 17. децембар 2013.

posni medovik


Posni Medovik – medena torta sa dušom

Ako tražite poslasticu koja je i ukusna, i posna, i puna domaćeg šarma – posni Medovik sa tri kore je pravi izbor. Ova torta, poznata po bogatom ukusu meda i nežnoj teksturi, u ovoj verziji dobija laganiju i jednostavniju formu, idealnu za dane posta, ali i za sve one koji žele nešto drugačije i lagano.

Tri tanke, mirisne kore sa medom, koje se lako razvlače i peku, filuju se nežnim posnim kremom koji se savršeno stapa sa korama i daje torti sočnost i punoću. Nakon nekoliko sati (ili idealno preko noći), Medovik postaje mekan, topi se u ustima i osvaja svakog ko ga proba.

Ova torta je idealna za slave, posne dane, praznike ili kao slatko iznenađenje uz šolju čaja ili kafe. Jednostavna, ali posebna – baš kao i svaka tradicija koju rado negujemo.

Posni medovik

sastojci:

za kore:
100 gr posnog margarina
150 gr secera
150 gr meda
4 kasike kisele vode
1 pecivo
500 gr brasna

za fil:

1 puding od vanile
250 gr margarina
200 gr secera
sok od jednog limuna
Umutiti margarin sa secerom, dodati med, kiselu vodu, brasno i pecivo. Izraditi fino tjesto pa podijeliti na tri dijela. Razviti oklagijom na pek papiru i peci 10-tak minuta na zadnu tepsije. Ispeci sve tri kore.
Skuvati puding na vodi, ohladiti i dodati margarin, limunov sok i secer pa sve fino umutiti.

 Premazati ohladjene kore, a od fila ostaviti 2-3 kasike i premazati zadnju koru.
Tortu je najbolje napraviti dan ranije da bi kore fino omekšale od fila.

Нема коментара:

Постави коментар