Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

ELEGANTNI KOLAČIĆI

 






Potrebno je:
Napomena: možete upoloviti mjeru, orijentalno: Od pola mjere dobijete oko 25 kolačića, meni je ovo slavska mjera.

300 gr posne mlj. plazme

300 gr mljevenih lješnika

100 gr šećera u prahu

50 gr posnog margarina

100-150 ml soka od narandže

Malo ruma po ukusu
Za čokoladu:
400 gr čokolade, 4 kašike posnog margarina.

Pomiješati suve sastojke pa dodati otopljen margarin. Dobro izmešati smjesu i postepeno dodavati sok dok ne dobijete finu masu koja se može oblikovati.  
Priprema:
Prvo otopiti 200 gr čokolade i 2 kašike margarina na pari. Zatim kašičicom sipati u modlice (trećina dubine) oblikovati kuglice  ili valjak, kako vam je lakše u  modlu dok je još to čokolada tečna da bi se oblikovala do vrha modle (polako utiskati).  Kada se stegne, otopiti i drugi dio čokolade pa ponoviti postupak sa ostatkom smjese. Ukrasiti po želji. Ja sam u silikonsku traku izlila čokoladu, zaledila da se brže stegne i stavila na svaki kolač. Preporuka je da imate više modlica, brže će ići. Možete I druge oblike praviti. 


Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela