Пређи на главни садржај

Истакнути

RIBLJI ŠTAPIĆI IZ RERNE

 Lagani riblji ručak iz rerne – zdrav, ukusan i bez mnogo muke. U danima kada želimo da ručak bude lagan, ali ipak ukusan i hranljiv, kombinacija ribe i povrća je uvek pravi izbor. Ovaj jednostavni recept je idealan za one koji poste, vode računa o ishrani ili jednostavno žele brz obrok koji ne zahteva mnogo vremena u kuhinji. Riblji štapići iz rerne su praktično rešenje kad nemamo svežu ribu pri ruci, a želimo da uživamo u njenom blagom ukusu. Pečenjem u rerni umesto prženja štedi se vreme, ali i kalorije, što ovaj obrok čini još privlačnijim. Uz njih, poslužen je klasični bareni krompir – jednostavan, ali nezamenjiv prilog koji se savršeno slaže sa ribom. Za dodatnu svežinu i boju tu je kratko dinstani spanać, obogaćen kašikom posne pavlake, koji jelu daje kremastu strukturu i blagu kiselkastu notu. Preko svega se narenda malo posnog biljnog sira – taman toliko da zaokruži ukuse i doda onu finu, topljivu završnicu. Ono što bih htjela da napomenem je to, da uvijek birate skuplju v...

Posna bela čorba

Kremasta čorba od kiselih krastavčića – iznenađujuće osveženje u tanjiru

Ako volite toplu, mirisnu i neodoljivo kremastu čorbu, ali s daškom nečeg neočekivanog – ovo je pravi recept za vas! Ova čorba spaja klasične, domaće sastojke s laganom kiselkastom notom koja joj daje poseban karakter.

Već na prvi pogled, njena nežna, svetložuta boja s primesama zelenih i narandžastih tonova budi radoznalost i mami kašiku u tanjir. Krupnije komadiće krompira i šargarepe obavija baršunasti, gusti sos, a osvežavajući miris kopra nagoveštava lagano i uravnoteženo jelo.

Jedan od ključnih sastojaka – kiseli krastavčići, donosi neobičan kontrast, dajući čorbi blagu kiselkastu svežinu, dok posna pavlaka doprinosi bogatoj i punoj teksturi. Sve zajedno, ovo jelo je pravo malo gastronomsko iznenađenje koje greje dušu, osvežava nepca i pruža jedinstveno iskustvo u svakom zalogaju.

Savršena je za lagani ručak, predjelo ili večeru, a uz komad hrskavog hleba postaje pravo, kompletno uživanje. Da li ste spremni da isprobate ovu nesvakidašnju kombinaciju?


Posna bela čorba, posni recepti



 Potrebno je:

Velika glavica luka


1 veća mrkva 


2 čena belog luka 


4 kisela krastavčića 


2 veća krompira 


2 kašike brašna 


Kopar, si, vegeta, biber


1 posna pavlaka za kuvanju


100 ml tečnosti iz tegle krastavčića 


1 l vode u koju ste dodali vegete po ukusu

Luk sitno nasjeckati a mrkvu na krupnije kockice. Propržiti ih na 1 dl ulja pa dodati sjeckani na kocke  krompir a zatim brašno i kratko propržiti da se brašno sjedini sa povrćem. Naliti vodu sa vegetom pa kada provri dodati kisele krastavčiće sječene na krugove ali ukoso sječene i dodati beli luk.  Dodati i sve začine i pustiti da kuva oko 20 minuta. Nakon toga, pomiješati posnu pavlaku,  tečnost od krastavčića i svježi kopar pa dodati u čorbu. Miješati par trenutaka da se masa fino izjednači, pustiti još koji minut da kuva i to je to 😇


Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela