Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

Posna sarma


U moru brze i masne hrane, ponekad poželimo da prigrlimo ono što je jednostavno, zdravo i domaće. Ova posna sarma sa zrnima heljde pravo je osveženje – lagana, a opet zasitna; bogata ukusima, a bez trunke mesa. Idealna je za vreme posta, veganski način ishrane ili kad god želite da svom telu pružite nešto hranljivo i balansirano.

Posna sarma, posna glavna jela, posni recepti

Posna sarma sa heljdom, posni recepti, posna glavna jela

Posna sarma, posna glavna jela


Zaboravite na uobičajene sarme! Ova verzija sa heljdom i povrćem je prava mala revolucija na tanjiru. Heljda, poznata po svom visokom sadržaju proteina, vlakana i minerala, savršeno se uklapa sa kiselim kupusom, lukom i šargarepom. Sočna, mirisna i nežna – ova sarma osvaja ukusima i dokaz je da zdrav obrok može biti i te kako ukusan.

Potrebno je za 40-50 sarmi (zavisi kolike pravite). Na slici je u mom loncu oko 45 sarmi.

3 veće glavice luka 

2 velike mrkve

300 gr heljde u zrnu

100 gr riže

Čitava glavica bijelog luka 

Ulje

Svjež peršun -vezica 

Začini: so, biber, vegeta, lovorov list


Heljdu oprati i potopiti u hladnu vodu. Rižu oprati pa je potopiti u toplu vodu.

Luk i mrkvu sitno isjeckati i pržiti na ulju na laganoj vatri dok ne dobije staklenastu boju. Skloniti sa ringle pa dodati ocijeđenu heljdu i rižu, sjeckan bijeli luk, sjeckan peršun i začine po ukusu. 

Napomena:

Posna sarma (sarma uopšteno) voli masnoću. Dodajte slobodno ulja kada pržite luk, neka bude masnije jer će riža i heljda sve da upiju. 

Još jedna napomena: koristite tamnu heljdu zbog boje, ako stavite svijetle heljdu onda se stopi sa rižom pa se ne primijeti.

Lovorov list dodajte između redova u loncu a ja sam dodala u dimljenog šarana za ljepši ukus.

Kuvala sam preko noći u krčko loncu (što je po mom mišljenju spas jer ne moram dežurati pored šporeta, već je kuvam na terasi) 👌

Коментари

Постави коментар

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela