Пређи на главни садржај

Истакнути

POSNE PROJARICE SA TIKVICAMA

Posne Projarice: Spoj Tradicije i Svježine Dobrodošli u svijet ukusa gdje se tradicija susreće sa svježinom prirode! Danas vam donosim recept koji će vas oduševiti jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa – posne projarice sa tikvicama, peršunom i sjemenkama. Ove projarice nisu samo jelo; one su mali zalogaji sreće koji donose toplinu doma i miris svježe pečenog kukuruza. Bilo da ste u potrazi za savršenim doručkom, laganom večerom ili ukusnim dodatkom glavnom jelu, ove projarice su idealan izbor. Spoj sočne tikvice, aromatičnog svježeg peršuna i hrskavih sjemenki stvara harmoniju tekstura i okusa koja će vas osvojiti na prvi zalogaj. Osim što su nevjerojatno ukusne, ove projarice su i posne, što ih čini savršenim za dane posta ili za sve one koji preferiraju biljnu prehranu. Pripremite se da vaša kuhinja zamiriše na domaće i da vaša nepca dožive pravu rapsodiju! P.s još sam dodala par kockica posnog sira, tek da iskoristim 🥰 Posne Projarice sa Tikvicama, Peršunom i Sjemenkama: ...

POGAČA CVET 2

Sastojci:

2 jaja,
1 bjelance (zumance iskoristite za premazivanje pogace)
pola litra mlijeka,
1 casa od jogurta ulja,
kvasac, so,
brasna po potrebi
zumance za premazivanje
susam

Priprema:

Umjesiti tjesto od jaja, mlijeka, ulja, kvasca i brasna, i ostaviti da nadodje. Tjesto podijeliti na dva veca djela i jedan manji. Od prvog napraviti tri valjka pa umotati pletenicu i staviti oko ruba tepsije. Od manjeg dijela  napraviti loptu pa staviti u sredinu. Treci, najmanji dio razviti oklagijom, pa modlicom vaditi listove od kojih oblikujete cvijet, i sare po prelazu izmedju pletenice i lopte. U slucaju da vam ostane tjesta od listova, onda oblikujte valjcic i stavite ga po kraju tepsije da popunite tjesto. Premazati zumancetom, posuti susamom  i ostaviti da odstoji bar jos pola sata u tepsiji. Zatim peci na 200 stepeni 15 minuta, pa smanjiti na 170 i peci jos nekih 20-25 minuta. Kada je pogaca pecena, premazati je sa malo ulja da dobije sjaj.

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela