Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

posni kolač sa jabukama

sastojci:
1,5 kg jabuka
400 gr secera
1 maka kasicica sode b.
250 gr brasna
1 prasak za pecivo
1 vanilija
200 gr griza
150 ml vode

Prirema:
Jabuke oguliti i izrednati na krupno rende (trenicu). Dodati 150 gr secera i  1 kasicicu sode b. Izmjesati i podijeliti na tri jednaka dijela.
U posebnom sudu sastaviti 250 gr brasna, 250 gr secera, pecivo, vaniliju i griz. Sve fino izmjesati i to podijeliti na tri dijela. Cetrvtastu tepsiju (ja sam pekla u tepsiji vel. 30x20 cm) namazati posnim margarinom i posuti brasnom. Prvo izruciti jedan dio jabuka pa fino rasporediti po tepsiji. Preko toga suva smjesa od brasna, pa opet jabuke, pa suva smjesa, jabuke i na kraju treci dio suvog tijesta. Preko toga preliti sa 150 ml vode. Peci na 220 stepeni 60 minuta.
Ovaj recept nam je poslala Branka Todic, i u njenom receptu ima i preliv koji cu sad napisati, ali ga ja nisam koristila jer moji nisu pretjerani ljubitelji kakaa :) Umjesto toga posula sam secerom u prahu, ali vama predlazem preliv jer ce kolac biti jos socniji.
Preliv:
250 gr secera
300 ml vode
4 kasike kakaa
To da provri i preliti vruc kolac sa pola preliva. Drugu polovinu mozete da prelijete serviran kolac kad se ohladi.



Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela