Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

posne šaraljke

Medine šape, posni kolači, posni recepti



Sastojci:

2 posna margarina (vital),
 1 šoljica ulja,
 1 velika šolja šećera,
 1 velika šolja bijelog vina,
 1 velika šolja mljevenih oraha,
 1 prašak za pecivo,
 1 kg brašna 
2 kesice vanilije  
šećer u prahu (za pečene šaraljke),
 1  vanilin šećer

Priprema:

Sve sastojke sastaviti (margarin malo rastopiti ili držati na toplom da omekša). Brašno dodavati dok ne dobijete finu masu. Šaraljke (modlice) umočiti u brašno da se ne bi lijepilo tjesto prilikom pečenja. Peći na 200 stepeni 17 minuta. Kada je pečeno, uvaljati u šećer u prahu pomješan sa vanilijom. Ko nema šaraljke, može da oblikuje tjesto po želji. Veoma su ukusne i mirišu na orahe i bijelo vino i izdašne su. Što duže stoje, sve su ukusniji.

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela