Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

Lenji peljmeni


Sastojci:

testo: 500g brasna, 2 jajeta 
nadev: glavica crnog luka, 300g mlevenog mesa, so, biber, vegeta 
i jos: 2dl pavlake, 2-3dl supe (moze i od kocke ili voda), malo sira trapista za posipanje-oko 100g



Priprema:

500g brašna , 2 jajeta zamesi sa vodom kao za rezance a potom ga ostavi u frižideru 30 minuta. 

Nadev: na vrućem ulju propržiti sitno iseckan crni luk, doda se 300g mlevenog mesa, bibera, malo soli i vegete. Sve dinstati dok sva voda ne ispari.

Razvaljati testo u jednu veliku koru, ravnomerno naneti prohladjeni nadev i zamotati u rolat.
Rolat iseci na parcad debljine 5cm i poslagati u dublju posudu- ja sam u vatrostalnu.
Rolate zaliti pavlakom i supom, koju smo zacinili po ukusu.
Peci u rerni 30-tak minuta na 200 stepeni, posuti rendanim sirom i jos malo zapeci.


Vec dugo merkam recept koji je postavila Gola na Gastronomiji, ali nikako da ih napravim zbog razvaljaj-iseci-napuni-zamotaj-kuvaj ... na ovaj nacin mi je bilo mnogo brze, a ukus je izvanredan , svi su bili odusevljeni, i klinci i mi ... zao mi je sto nisam uslikala presek peljmena, ali nestali su u trenu, sto kod nas nije obicaj, jer uvek postoji bar jedan namrsten nosic za stolom.

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela