петак, 20. децембар 2024.

POSNI ORAŠČIĆI

Posni oraščići iz prese – savršeni sitni kolači za svaku priliku

Ako tražite ukusan i dekorativan posni kolač koji će oduševiti sve goste, posni oraščići iz prese su pravi izbor! Ovi sitni zalogaji, prepoznatljivog oblika, savršeno se uklapaju u svečane trpeze, posebno za slavu ili dane posta. Hrskavi spolja, sa sočnim i aromatičnim filom unutra, oduševiće vas svojim bogatim ukusom i mirisom.

Njihova priprema je jednostavna uz specijalnu presu za oraščiće, koja im daje prepoznatljiv izgled, dok punjenje možete prilagoditi svom ukusu – od klasične orašaste smese do čokoladnih ili voćnih varijanti. Ovi kolačići ne samo da su preukusni, već se i lepo slažu uz šolju čaja ili kafe, čineći svaki trenutak još slađim.

Bilo da ih pripremate za posebne prilike ili jednostavno želite uživati u nečem finom i domaćem, posni oraščići su izbor koji nikada ne razočara!



Posni kolači, posni recepti

Posni oraščići, posni kolači

Posni oraščići, posni kolači


280 gr brašna


140 gr prah šećera


200 gr margarina


1 kesica cimeta


70 gr mlevenih oraha


Za fil:


150 gr šecera


3 punije kašike griza


1/2 l vode


45 gr margarina


150 gr mlevenih oraha


Testo: 

Umutiti margarin i prah šećer penasto. Tome dodati brašno, cimet i mlevene orahe. Mesiti dok se ne dobije homogena masa. Za ovaj pekač je potrebno uzeti tijesta veličine dječijeg klikera, staviti u presu i peći 2 minuta. 

Najbolje je odmah napraviti kuglice i samo mijenjati, tj vaditi pečene i stavljati nove da se peku.


Fil: 

Skuvati 3 pune kaške griza na 1/2 l vode. Ostaviti da se malo prohladi. Ušpinovati šećer i tome dodati margarin i orahe. U vruć fil sipati skuvan griz. Polutke oraščića puniti filom i spajati ih.

4.

Napomena: 

Fil bi trebalo da bude malo ređi, ali ne puno tako da će oraščići biti vrlo sočni jer će testo da upije taj višak, a u sredini će ostati orasi i griz. 


Recept sa preuzela sa interneta,  autor: Bobi

Uživajte u slatkom zalogaju 


 

1 коментар: