Posni oraščići iz prese – savršeni sitni kolači za svaku priliku
Ako tražite ukusan i dekorativan posni kolač koji će oduševiti sve goste, posni oraščići iz prese su pravi izbor! Ovi sitni zalogaji, prepoznatljivog oblika, savršeno se uklapaju u svečane trpeze, posebno za slavu ili dane posta. Hrskavi spolja, sa sočnim i aromatičnim filom unutra, oduševiće vas svojim bogatim ukusom i mirisom.
Njihova priprema je jednostavna uz specijalnu presu za oraščiće, koja im daje prepoznatljiv izgled, dok punjenje možete prilagoditi svom ukusu – od klasične orašaste smese do čokoladnih ili voćnih varijanti. Ovi kolačići ne samo da su preukusni, već se i lepo slažu uz šolju čaja ili kafe, čineći svaki trenutak još slađim.
Bilo da ih pripremate za posebne prilike ili jednostavno želite uživati u nečem finom i domaćem, posni oraščići su izbor koji nikada ne razočara!
280 gr brašna
140 gr prah šećera
200 gr margarina
1 kesica cimeta
70 gr mlevenih oraha
Za fil:
150 gr šecera
3 punije kašike griza
1/2 l vode
45 gr margarina
150 gr mlevenih oraha
Testo:
Umutiti margarin i prah šećer penasto. Tome dodati brašno, cimet i mlevene orahe. Mesiti dok se ne dobije homogena masa. Za ovaj pekač je potrebno uzeti tijesta veličine dječijeg klikera, staviti u presu i peći 2 minuta.
Najbolje je odmah napraviti kuglice i samo mijenjati, tj vaditi pečene i stavljati nove da se peku.
Fil:
Skuvati 3 pune kaške griza na 1/2 l vode. Ostaviti da se malo prohladi. Ušpinovati šećer i tome dodati margarin i orahe. U vruć fil sipati skuvan griz. Polutke oraščića puniti filom i spajati ih.
4.
Napomena:
Fil bi trebalo da bude malo ređi, ali ne puno tako da će oraščići biti vrlo sočni jer će testo da upije taj višak, a u sredini će ostati orasi i griz.
Recept sa preuzela sa interneta, autor: Bobi
Uživajte u slatkom zalogaju
Predivni oraşčići
ОдговориИзбриши