Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

POSNE SLAVSKE KORPICE


Posne korpice sa ajvarom i kikirikijem pravi su izbor za sve ljubitelje hrskavih zalogaja punih bogatog ukusa. Kombinacija mirisnog, pečenog testa i kremastog fila od ajvara i kikirikija daje savršenu harmoniju ukusa, dok dekoracija od svežeg peršuna i paprike unosi dozu svežine. Ove korpice su ne samo prelepe na stolu, već su i fantastičan zalogaj za sve prilike – bilo da ih pripremate za slavu, prazničnu trpezu ili jednostavno želite da obradujete svoje najdraže. 

Uživajte 🥰 


Posno predjelo, korpice sa ajvarom, posni recepti

 

Sastojci:

6 čaša bijelog brašna

1,5 čaša bijelog vina,

2 čaše ulja,

1 kašičica soli,

1 prašak za pecivo,

100 g susama

1 kašičica kima, origano, malo mljevene paprike, ruzmarin,  mljeveni biber, granule bijelog luka. 

Fil:

Pola tegle ajvara, (oko 400 gr) 100 gr mlevenog kikirikija, 1-2 kisela krastavaca (izblendati i ocijediti eventualnu tečnost ako je ima) .

Zamjesiti tijesto pa ga ostaviti u zamrzivaču 10 minuta. Razviti oklagijom pa čašom srednje veličine vaditi krugove pa ih ređati u metalne modle (one za medine šape ili po želji).  Izbockati dno sa čačkalicom.

Peći na 200 °C dok ne porumene, nekada mi je potrebno 10 minuta, nekada malo više, ali je bitno da dobije zlatnu boju, tako da najbolje da "dežurate" pored rerne 🫣


Zamjesiti ajvar, kikiriki i miksane krastavčiće, staviti u špric za šlag pa puniti korpice. Dekorisati po želji.

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela