Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

Pastrmke



Pržene pastrmke – jednostavno, a tako ukusno!


Ponekad su najjednostavnija jela upravo ona koja nas najviše obraduju. Pržena pastrmka spada u tu kategoriju – nema tu puno filozofije, a rezultat je preukusan obrok.


Pastrmka je riba blagog ukusa, pa joj zaista ne treba mnogo dodataka. Sve što joj treba jeste malo soli, luk, možda prstohvat bibera, i naravno – dobra tava i kvalitetno ulje. Kad se lepo zapeče, spolja dobije hrskavu koricu, a unutra ostane sočna i meka. Najlepše je kad je poslužiš uz krompir salatu, malo limuna i, naravno, domaći hleb.


Ono što mi se kod pastrmke najviše dopada jeste njena jednostavnost. Nema tu komplikovanih začina, marinada koje čekaju satima… Riba, brašno i ulje – i gotov ručak!

Recept:

6-7 komada pastrmke očistiti i oprati, obrisati višak vode pa je zarezati nožem na par mjesta. Dobro posoliti i ostaviti pola sata u frižideru.


Isjeckati jednu glavicu crnog luka, dodati 1 kašiku vegete, malo sjeckanog peršuna, 2 čena sitno sjeckanog bijelog luka, sok od pola limuna pa napuniti zareze na ribi. Ribu uvaljati u kukuruzno brašno pa pržiti po 5 minuta sa obe strane.


Preliv:


3 čena sjeckanog bijelog luka


Sjeckani peršun


1 kašika vegete


3 kašike aceto balsamico


100 ml maslinovog ulja


Pečenu ribu premazati sa prelivom i posuti sjeckanim ruzmarinom.


(Recept je preuzet sa interneta)

 

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela