Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

RIŽA SA MUŠKATNOM TIKVOM


Malo da opišem muškatnu tikvu 

Muškatna tikva

Muškatna tikva, poznata i kao butternut tikva, jedna je od najcenjenijih vrsta tikve zbog svoje bogate, slatkaste arome i kremaste teksture. Njena glatka, svetlonarandžasta kora krije sočnu, intenzivno narandžastu unutrašnjost punu hranljivih sastojaka.

Ova tikva je pravi izbor za razna jela – od kremastih supa i pirea do sočnih pita, kolača i čak slanih jela poput rižota i testenina. Njena prirodna slatkoća sjajno se slaže sa začinima poput cimeta, muskatnog oraščića i đumbira, ali i sa slanim dodacima poput sira ili orašastih plodova.

Osim što je ukusna, muškatna tikva je i nutritivna bomba – bogata je vitaminom A, C i vlaknima, a ima malo kalorija, što je čini idealnim sastojkom za zdrave obroke.

Ako još niste probali ovu čarobnu tikvu, sada je pravo vreme! Sreća je što u današnje vreme ima da kupi gotovo uvijek a ne samo u jesen kada joj je sezona.
U nastavku pogledajte slike recept u kojem sam je danas koristila.

posni recepti, post, jela sa tikvom

Posni recepti, post, jela sa tikvom

Mjere:

1 šolja (2,5 dl) riže

3 šolje (od 2,5 dl) vode

Malo muškatne tikve

Ostatak od muškatne tikve možete sledeći dan iskoristiti za krem supu.

1 posna kocka za supu ili vegeta, zavisi šta imate trenutno 

Začini, suvi peršun, so, malo bibera. Ja dodam i suve ljute papričice 

Ja je kuvam u Lupo Marshall loncu, na programu od 12 minuta, a ako je kuvate u loncu onda oko 20 minuta na laganoj vatri I bez poklopca. 

Pre toga tikvu oguliti i isjeći na sitne kockice. Ja je prvo izražen na tanke kriške i onda sjeckam na kockice. Tikvu kuvati rižom. 

Inače, ja koristim okruglo zrno riže.

Kao prilog sam dodala carsko povrće.

Servirati po želji. U mrsne dane možete ovu rižu koristiti i kao prilog uz meso.

Prijatno 🍀


 

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela