Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

VRILICA


Vrilica – zaboravljeno blago bosanske kuhinje

Vrilica je jedno od onih starih, pomalo zaboravljenih jela bosanske kuhinje koje u sebi nosi duh prošlih vremena i toplinu porodičnih ognjišta. Pripremala se skromno, od sastojaka koje je svaka kuća imala – brašna, vode i malo soli – ali je upravo u toj jednostavnosti ležala njena čarolija.

Nekada su je naše nane i majke mijesile rano ujutro, kada bi kuća još mirisala na drva iz šporeta. Pečena na plotni ili u tavi, vrilica se obično prelivala mašću, kajmakom ili mladim sirom, a najčešće se posluživala uz jogurt ili kiselo mlijeko. Bila je to hrana koja je grijala stomak i srce, i budila zahvalnost za male stvari.

Danas, vrilica postaje sve rjeđa na trpezama, ali njena vrijednost ne blijedi. U svakom zalogaju osjeti se duh tradicije, miris djetinjstva i podsjetnik na to kako su nekada male stvari bile dovoljne za veliku sreću.

Ovaj recept potiče iz zeničkog kraja pa sam ga i spremila na taj način a prvi put sam vidjela kod moje sestre.

Vrilica, stara jela

Vrilica

Vrilica

Recept:
Potrebno je:

700 ml vode

2 kašičice soli

450 gr brašna

Kašičica praška za pecivo

300 ml mlijeka

100 ml vrhnja za kuvanje (ili kiselog)

2 kašike maslaca

1 kašičica soli

U lonac stavite vodu da proključa. U zdjeli pomiješajte brašno i so, zatim počnite brašno prelijevati kipućom vodom. Miješajte drvenom varjačom, a vodu dodajte postepeno.

Kada dobijete željenu gustoću (smjesa treba biti gusta), dodajte prašak za pecivo i ponovno dobro izmiješajte. Pripremite okruglu tepsiju za pečenje, nauljite je rukom i u njega prebacite tijesto.

Tijesto nekoliko puta okrenite na ulju u tepsiji za pečenje. Prstima ga ravnomjerno rasporedite po limu kako bi prekrilo cijelu površinu. Rubom kašike tapšajte tijesto i tako napravite oblike, dekoraciju po želji.

Pecite 30 minuta na 230°C dok ne dobije bakrenu boju. Pred kraj pečenja, pitu možete preliti sa 100 ml mlijeka i vratiti u pećnicu još 10 minuta.

Pred kraj pečenja, pripremite preljev. U mlijeko dodajte vrhnje, so i maslac i stavite na vatru da se maslac istopi.

Pečenu pitu prelijte preljevom i vratite u pećnicu na još 10 minuta kako bi se gornji dio zapekao.

Veoma je ukusno

P.s. zbog vremenske razlike nisam mogla sestru da cimam za zetov recept pa sam našla na internetu, izvor recepti.index.hr


 

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela