Пређи на главни садржај

Истакнути

POSNE PROJARICE SA TIKVICAMA

Posne Projarice: Spoj Tradicije i Svježine Dobrodošli u svijet ukusa gdje se tradicija susreće sa svježinom prirode! Danas vam donosim recept koji će vas oduševiti jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa – posne projarice sa tikvicama, peršunom i sjemenkama. Ove projarice nisu samo jelo; one su mali zalogaji sreće koji donose toplinu doma i miris svježe pečenog kukuruza. Bilo da ste u potrazi za savršenim doručkom, laganom večerom ili ukusnim dodatkom glavnom jelu, ove projarice su idealan izbor. Spoj sočne tikvice, aromatičnog svježeg peršuna i hrskavih sjemenki stvara harmoniju tekstura i okusa koja će vas osvojiti na prvi zalogaj. Osim što su nevjerojatno ukusne, ove projarice su i posne, što ih čini savršenim za dane posta ili za sve one koji preferiraju biljnu prehranu. Pripremite se da vaša kuhinja zamiriše na domaće i da vaša nepca dožive pravu rapsodiju! P.s još sam dodala par kockica posnog sira, tek da iskoristim 🥰 Posne Projarice sa Tikvicama, Peršunom i Sjemenkama: ...

POSNI SLANI ROLAT

Sastojci:

100 gr rize
3 pecene paprike
1 glavica crnog luka
so, biber
pola kg kukuruznog griza (palenta)
oko 1,5 l vode
so, kockica posnog margarina

Priprema:

Prvo napraviti fil:
Obariti rizu. Na malo ulja proprziti sitno sjeckanu glavicu crnog luka, pa dodati barenu i ocjedjenu rizu, i 3 sitno sjeckane crvene paprike.
Staviti vodu da provri, posoliti i dodati margarin. Kada provri, dodati palentu i kuvati par minuta. dok je jos vruce, izruciti na providnu foliju i razvuci koru, premazati pripremljenim filom, i urolati.
Napomena: iz mog iskustva, za neku palentu je potrebno vise vode, za neku manje. Ovu koju sad sad pravila, stavila sam oko 1,5 l vode(tacnije 1,4), dok mi je za palentu drugog proizvodjaca potrebno manje vode. Moj savjet je da ipak skuvate sa malo vise vode, jer palenta prilikom kuvanja nabubri.
Predlog:
po rolatu mozete da sitno narendate posnog sira, dok je rolat jos vruc. Bude fino i dekorativno

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela