1 kg brasna
500 ml vode
1 kocka svjezeg kvasca
3 kasike secera
1 kasika soli
100 ml ulja
PREMAZIVANJE: ulje
ZA PRELIVANJE 150 gr margarina
U 500 ml tople vode rastvoriti kocku kvasca sa 1 kasikom secera
Prosijati brasno usuti u zdjelu u kojoj cete mijesiti, dodati 2 kasike secera, 1 kasiku soli, vodu sa kvascem i 100 ml ulja. Umijesiti lagano, uz eventualno dodavanje jos malo brasna, da tijesto bude glatko, mekano i da se ne lijepi. Ja sam tijesto podijelila na tri dijela, pa svaki posebno razvila u krug i sjekla unakrsno da dobijem trokutuće za klasične kiflice I stavila sam domaći pekmez od šljiva.
Pleh blago podmazati, pa slagati kiflice. Ovo je veoma bitno --> ostaviti ih u plehu da ponovo narastu<-- i staviti u ugrijanu rernu na 200°C. Peći 17-18 minuta. Paziti da se ne prepeku. Otopiti margarin ali da vri pa pečene kiflice preliti i po želji posuti sa šećerom u prahu.
Recept sam uzela od drage Lale ❤️(miris_dunja)
Нема коментара:
Постави коментар