уторак, 19. новембар 2024.

POSNE KIFLE


1 kg brasna

500 ml vode

1 kocka svjezeg kvasca

3 kasike secera

1 kasika soli

100 ml ulja

PREMAZIVANJE: ulje

ZA PRELIVANJE 150 gr margarina

U 500 ml tople vode rastvoriti kocku kvasca sa 1 kasikom secera


Prosijati brasno usuti u zdjelu u kojoj cete mijesiti, dodati 2 kasike secera, 1 kasiku soli, vodu sa kvascem i 100 ml ulja. Umijesiti lagano, uz eventualno dodavanje jos malo brasna, da tijesto bude glatko, mekano i da se ne lijepi. Ja sam tijesto podijelila na tri dijela, pa svaki posebno razvila u krug i sjekla unakrsno da dobijem trokutuće za klasične kiflice I stavila sam domaći pekmez od šljiva.


Pleh blago podmazati, pa slagati kiflice. Ovo je veoma bitno --> ostaviti ih u plehu da ponovo narastu<-- i staviti u ugrijanu rernu na 200°C. Peći 17-18 minuta. Paziti da se  ne prepeku. Otopiti margarin ali da vri pa pečene kiflice preliti i po želji posuti sa šećerom u prahu.

Recept sam uzela od drage Lale ❤️(miris_dunja)


Нема коментара:

Постави коментар