Пређи на главни садржај

Истакнути

RIBLJI ŠTAPIĆI IZ RERNE

 Lagani riblji ručak iz rerne – zdrav, ukusan i bez mnogo muke. U danima kada želimo da ručak bude lagan, ali ipak ukusan i hranljiv, kombinacija ribe i povrća je uvek pravi izbor. Ovaj jednostavni recept je idealan za one koji poste, vode računa o ishrani ili jednostavno žele brz obrok koji ne zahteva mnogo vremena u kuhinji. Riblji štapići iz rerne su praktično rešenje kad nemamo svežu ribu pri ruci, a želimo da uživamo u njenom blagom ukusu. Pečenjem u rerni umesto prženja štedi se vreme, ali i kalorije, što ovaj obrok čini još privlačnijim. Uz njih, poslužen je klasični bareni krompir – jednostavan, ali nezamenjiv prilog koji se savršeno slaže sa ribom. Za dodatnu svežinu i boju tu je kratko dinstani spanać, obogaćen kašikom posne pavlake, koji jelu daje kremastu strukturu i blagu kiselkastu notu. Preko svega se narenda malo posnog biljnog sira – taman toliko da zaokruži ukuse i doda onu finu, topljivu završnicu. Ono što bih htjela da napomenem je to, da uvijek birate skuplju v...

POSNE BRESKVICE



Posne breskvice – neodoljivi kolačići sa savršenim spojem ukusa

Ove posne breskvice su pravi klasik među sitnim kolačima – spolja hrskave, iznutra sočne, a svaki zalogaj donosi savršenu harmoniju ukusa. Prhka testa u obliku breskve, punjena bogatim filom od oraha i džema, oduševiće i najprobirljivije sladokusce. Njihova živopisna boja i neodoljiva aroma čine ih savršenim izborom za slavske trpeze, praznične stolove i posebne prilike.

Bilo da ih pripremate za goste ili uživate u njima uz šoljicu omiljenog napitka, posne breskvice su kolač koji donosi toplinu i nostalgiju svakom zalogaju.




1 šolja od 2dl vode,


2 šolje od 2dl ulja,


2 šolje od 2dl šećera,


4 kašike brašna,


1 kesica praška za pecivo,


900gr brašna,


Fil:


Marmelada ili džem od šljive


Posne breskvice se pripremaju na sledeći način:


U dubljoj vanglici sjediniti šećer, ulje, vodu, 4 kašike brašna i prašak za pecivo.


Neka odstoji pola sata.

U to polako dodavati brašno oko 900 lepo sve umesiti i kad bude tako gusto da se rukom mogu otkidati kuglice, uzimati od testa parče željene veličine valjati kuglice i ređati ih na tepsiju u koju ste stavili papir za pecenje, praveći razmak od bar 3cm.

Testo treba da je takvo da se samo malo spuste kad se stave na tepsiju, nikako da se spljošte.


Peći na 175 stepeni ne manje od 15min a ne više od 20min, ne smeju da dobiju braon boju pri dnu. Ja sam pekla na 160°C nekih 18 minuta i predivne, svijetle su mi ostale).


Dok se jedna tura peče, valjajte drugu od ove mere trebali bi da napravite oko 120 polovina.


Kad se prohlade pažljivo ih izdubite a od tih biskvitnih mrvica, džema po želji i ruma zamesite fil kojim ćete ih puniti i spajati.


Kad ih sve spojite, umočite breskvice samo malo u ekstrak maline pomešan sa vodom i valjati ih u kristal šećer.

I jedna mala tajna da vam olakšam spremanje breskvica. Da vam breskve ne bi bile prevelike, težina jedne kuglice treba da bude samo 9 gr pa tako i vagajte  kuglice da bi vam svaka bila iste veličine.

Ovaj savjet sam dobila od jedne divne gospođe @pomoravka 🍑 

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela