среда, 4. децембар 2024.

POSNE BRESKVICE



Posne breskvice – neodoljivi kolačići sa savršenim spojem ukusa

Ove posne breskvice su pravi klasik među sitnim kolačima – spolja hrskave, iznutra sočne, a svaki zalogaj donosi savršenu harmoniju ukusa. Prhka testa u obliku breskve, punjena bogatim filom od oraha i džema, oduševiće i najprobirljivije sladokusce. Njihova živopisna boja i neodoljiva aroma čine ih savršenim izborom za slavske trpeze, praznične stolove i posebne prilike.

Bilo da ih pripremate za goste ili uživate u njima uz šoljicu omiljenog napitka, posne breskvice su kolač koji donosi toplinu i nostalgiju svakom zalogaju.




1 šolja od 2dl vode,


2 šolje od 2dl ulja,


2 šolje od 2dl šećera,


4 kašike brašna,


1 kesica praška za pecivo,


900gr brašna,


Fil:


Marmelada ili džem od šljive


Posne breskvice se pripremaju na sledeći način:


U dubljoj vanglici sjediniti šećer, ulje, vodu, 4 kašike brašna i prašak za pecivo.


Neka odstoji pola sata.

U to polako dodavati brašno oko 900 lepo sve umesiti i kad bude tako gusto da se rukom mogu otkidati kuglice, uzimati od testa parče željene veličine valjati kuglice i ređati ih na tepsiju u koju ste stavili papir za pecenje, praveći razmak od bar 3cm.

Testo treba da je takvo da se samo malo spuste kad se stave na tepsiju, nikako da se spljošte.


Peći na 175 stepeni ne manje od 15min a ne više od 20min, ne smeju da dobiju braon boju pri dnu. Ja sam pekla na 160°C nekih 18 minuta i predivne, svijetle su mi ostale).


Dok se jedna tura peče, valjajte drugu od ove mere trebali bi da napravite oko 120 polovina.


Kad se prohlade pažljivo ih izdubite a od tih biskvitnih mrvica, džema po želji i ruma zamesite fil kojim ćete ih puniti i spajati.


Kad ih sve spojite, umočite breskvice samo malo u ekstrak maline pomešan sa vodom i valjati ih u kristal šećer.

I jedna mala tajna da vam olakšam spremanje breskvica. Da vam breskve ne bi bile prevelike, težina jedne kuglice treba da bude samo 9 gr pa tako i vagajte  kuglice da bi vam svaka bila iste veličine.

Ovaj savjet sam dobila od jedne divne gospođe @pomoravka 🍑 

Нема коментара:

Постави коментар