Пређи на главни садржај

Истакнути

POSNE PROJARICE SA TIKVICAMA

Posne Projarice: Spoj Tradicije i Svježine Dobrodošli u svijet ukusa gdje se tradicija susreće sa svježinom prirode! Danas vam donosim recept koji će vas oduševiti jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa – posne projarice sa tikvicama, peršunom i sjemenkama. Ove projarice nisu samo jelo; one su mali zalogaji sreće koji donose toplinu doma i miris svježe pečenog kukuruza. Bilo da ste u potrazi za savršenim doručkom, laganom večerom ili ukusnim dodatkom glavnom jelu, ove projarice su idealan izbor. Spoj sočne tikvice, aromatičnog svježeg peršuna i hrskavih sjemenki stvara harmoniju tekstura i okusa koja će vas osvojiti na prvi zalogaj. Osim što su nevjerojatno ukusne, ove projarice su i posne, što ih čini savršenim za dane posta ili za sve one koji preferiraju biljnu prehranu. Pripremite se da vaša kuhinja zamiriše na domaće i da vaša nepca dožive pravu rapsodiju! P.s još sam dodala par kockica posnog sira, tek da iskoristim 🥰 Posne Projarice sa Tikvicama, Peršunom i Sjemenkama: ...

PAPULA OD SUVOG BOBA-FUL

Papula od suvog boba je jednostavno, a izuzetno hranljivo jelo koje potiče iz tradicionalne kuhinje Mediterana i Balkana. Ova kremasta i bogata pašteta od boba pravi se od skromnih sastojaka – suvi bob, beli luk, maslinovo ulje i limun – ali donosi dubok i složen ukus. Savršeno je rešenje za posne dane, a uz dodatak svežeg hleba ili prepečenih kriški, može biti odličan doručak, užina ili prilog glavnom jelu. Blaga orašasta nota boba, osvežavajuća kiselost limuna i pikantnost belog luka uz mirisno maslinovo ulje stvaraju harmoniju ukusa kojoj je teško odoleti.


Papula, pire od pasulja, suvi bob, posni recepti

Papula, suvi bob, posni recepti, post,

Posni recepti, bob, suvi bob, papula,

Jelo Ful (poznato i kao Ful medames) potiče iz Egipta i jedno je od najstarijih jela na svetu koje se i danas jede. Pravi se od kuvanog suvog boba (fave), začinjenog maslinovim uljem, belim ili crnim lukom, limunovim sokom i raznim začinima poput kima i korijandera. Tradicionalno se služi kao doručak ili glavno jelo, često uz hleb, kiselu repu, paradajz i kuvana jaja.


Iako je najpoznatiji u Egiptu, Ful je rasprostranjen širom Bliskog istoka, severne Afrike i Levanta, gde se priprema na različite načine u zavisnosti od lokalne kuhinje. Smatra se nacionalnim jelom Egipta, a njegova popularnost traje vekovima – postoje dokazi da se jeo još u doba faraona!


Potrebno je:

400 gr suvog boba

Bijeli luk

Maslinovo ulje

1 limun

Suvi bob uveče potopiti u hladnu vodu.

Sutradan ocijediti vodu pa staviti u expres lonac i naliti čistu vruću vodu a zatim posoliti po ukusu. Kada je kuvano ocijediti pa staviti u blender. 
Dodati sok od jednog limuna, dodati 3-4 kašike maslinovog ulja i bijeli luk. Bob "voli" bijeli luk i maslinovo ulje pa ga slobodno dodajte više (ja sam 1,5 glavicu isjeckala). Po ukusu još posoliti ako je potrebno. Servirati u zdjelu, posuti sjeckanim bijelim lukom I preliti sa maslinovim uljem po ukusu.

Ps. Ja sam kuvala u @lupomarshall_rs expres loncu, opcija "beans" 50 minuta nakon toga nisam otvarala 2 sata, tj 20 minuta prije ručka sam otvorila lonac.


 

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela