Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

POSNA TORTA



Sastojci:

1 solja(2 dl) ulja,1 solja hladne vode,1 solja secera,2 solje mljevenih oraha,4 kasike meda,2 nepune solje brasna,1 kasicica sode bikarbone
fil:
1 l soka-fanta,10 kasika secera,5 pudinga od vanilije,2 posna margarina,400 g secera u prahu,200 g mljevenih oraha,10 posnih krem bananica,200 grama posne cokolade.


Priprema:

Umutiti ulje,vodu,secer,mljevene orahe,med,sodu i brasno.Kada se dobije fina masa izruciti u pleh za pecenje,ali pre pecenja stavite pek-papir jer se lakse izvadi kora.Peci na 200 stepeni dok kora ne bude pecena(najlakse provjeriti da li je pecena,ubodite koru sa cackalicom,ako se tijesto ne ostaje na cackalici,onda je kora pecena).
Fil:
skuvati puding na 1 litru fante i secerom.Ohladiti i u ohladjenu masu dodati 2 posna margarina prethodno umucena sa 400 g secera u prahu.Kada se masa izjednaci,podijeliti na 3 dijela.
U prvi dodati 200 gr.mljevenih oraha,
u drugi dodati 10 sjeckanih posnih krem bananica,a u treci dodati 200 gr topljene cokolade.Filovati hladnu koru,i po vrhu staviti posni slag.

Коментари

Постави коментар

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela