Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

MLADI KUPUS

Mladi kupus, pisna jela

Mladi kupus, posna jela

Evo, pišem recept i pitam se: zašto se ovo u mom kraju zove mladi kupus,umjesto svježi kupus. 

Ova lagana i ukusna posna čorba od svežeg kupusa savršen je izbor za one koji žele zdrav i okrepljujući obrok. Bogata povrćem i blagim začinima, ova čorba donosi toplinu domaće kuhinje i idealna je za hladnije dane ili lagane obroke tokom posta. Jednostavna za pripremu, a puna vitamina i hranljivih sastojaka, postaće omiljena na vašem stolu. Ovi dani posta su idealni da se organizam malo pročisti od teške hrane. 


Potrebno je:

Količine su po želji ali ja ću napisati kako ja koristim .

Pola glavice mladog kupusa

1 veća mrkva

1 glavica luka 

2 krompira srednje veličine 

Svježi peršun 

Ulje, so, začini

Priprema:


Kupus isjeći ba krupnije komade i oprati ga. Mrkvu oprati i oguliti, krompir i luk takođe.

Mrkvu isjeći na krugove ili kocke, krompir na manje kocke, luk sitno isjeckati.

Ja spremam u expres loncu na struju pa u njemu direktno propržiti luk i mrkvu, dodam krompir i kupus, sve dinstam par minuta pa napijem vodom da ogrezne. Dodati so, vegetu, peršun. Nakon kuvanja servirati. Ja u ovu čorbu ne dodajem brašno ni zapršku već mi bude kao supa. 

Prijatno 






 

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela