Пређи на главни садржај

Истакнути

POSNE PROJARICE SA TIKVICAMA

Posne Projarice: Spoj Tradicije i Svježine Dobrodošli u svijet ukusa gdje se tradicija susreće sa svježinom prirode! Danas vam donosim recept koji će vas oduševiti jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa – posne projarice sa tikvicama, peršunom i sjemenkama. Ove projarice nisu samo jelo; one su mali zalogaji sreće koji donose toplinu doma i miris svježe pečenog kukuruza. Bilo da ste u potrazi za savršenim doručkom, laganom večerom ili ukusnim dodatkom glavnom jelu, ove projarice su idealan izbor. Spoj sočne tikvice, aromatičnog svježeg peršuna i hrskavih sjemenki stvara harmoniju tekstura i okusa koja će vas osvojiti na prvi zalogaj. Osim što su nevjerojatno ukusne, ove projarice su i posne, što ih čini savršenim za dane posta ili za sve one koji preferiraju biljnu prehranu. Pripremite se da vaša kuhinja zamiriše na domaće i da vaša nepca dožive pravu rapsodiju! P.s još sam dodala par kockica posnog sira, tek da iskoristim 🥰 Posne Projarice sa Tikvicama, Peršunom i Sjemenkama: ...

Crna ravanija

Crna Ravanija – Kraljica sočnih kolača

Postoje kolači koji osvajaju izgledom, oni koji očaravaju mirisom, a onda su tu i oni koji ostavljaju neizbrisiv trag u sećanju svakim zalogajem. Crna ravanija spada upravo u tu poslednju kategoriju – jednostavna, ali moćna poslastica koja je sinonim za sočnost i bogatstvo ukusa.



Ravanija je orijentalni kolač koji je kroz vekove našao put do naših kuhinja i srca. Klasična verzija obično se pravi sa grizom i natapa se sirupom od šećera i limuna, ali crna ravanija donosi jedan potpuno novi sloj zadovoljstva – dodatak kakaa i čokolade čini je bogatijom i intenzivnijom, pretvarajući je u poslasticu kojoj je teško odoleti.

Njena popularnost raste iz više razloga. Prvo, jednostavna je za pripremu – ne zahteva komplikovane tehnike niti egzotične sastojke. Drugo, savršena je za sve prilike: bilo da želite da obradujete goste, zasladite porodični ručak ili sebi priredite momenat čistog uživanja uz šolju kafe.



Jedan od glavnih razloga zbog kojih crna ravanija ima verne obožavaoce jeste njena neprevaziđena sočnost. Zahvaljujući bogatom sirupu koji se upija u svaki zalogaj, ovaj kolač nikada nije suv, već ostaje mekan i aromatičan danima. Kakao i čokolada dodaju mu dubinu ukusa, dok arome poput vanile, cimeta ili čak ruma mogu da mu daju dodatni karakter.

Osim toga, ovaj kolač je prilagodljiv – možete ga obogatiti seckanim orasima, lešnicima ili bademima, ukrasiti šlagom, voćem ili čak kuglom sladoleda od vanile za poseban kontrast toplog i hladnog.


Bilo da ste ljubitelj tradicionalnih kolača ili tragate za nečim novim što nosi duh starih recepata u modernoj interpretaciji, crna ravanija je pravi izbor. Njena jednostavna priprema, bogatstvo ukusa i neodoljiva tekstura čine je desertom koji se ne zaboravlja.

Ako već niste probali, pravo je vreme da se prepustite ovom užitku – jer jednom kada zagrizete, nema povratka!

Ravanija, sočni kolač, zaliven kolač



Sastojci:
5 jaja,
5 kasika secera,
8 kasika griza,
200g mlevenih oraha,
1 kasika kakaa,
50g seckanih oraha,
250ml jogurta, 1 prasak za pecivo,
preliv- 500g secera, 1l vode, limun

Priprema:

Umutiti jaja sa secerom, dodati jogurt i griz pomesan sa orasima,kakaom i praskom za pecivo.
Peci na 200 stepeni 25-30min.
Skuvati preliv, prohladiti ga 5min i preliti preko pecene ravanije. 
U preliv se moze dodati jedan limun isecen na kolutove.

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela