Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

POSNA SALAMA



Zdrava posna salama od brašna od leblebije – ukusna, domaća i bez griže savesti

U svetu brzih obroka i industrijskih mesnih prerađevina, često zaboravimo koliko zdrava, ukusna i jednostavna može biti hrana koju pripremimo sami. Jedan od takvih recepata je upravo ova domaća posna salama od brašna od leblebije – prava mala čarolija iz vaše kuhinje!

Ova salama ne sadrži meso, jaja ni mlečne proizvode, pa je idealna za dane posta, veganski način ishrane ili jednostavno za sve koji žele zdraviju alternativu bez aditiva i konzervansa. Osnovni sastojak je brašno od leblebije, prepuno biljnih proteina, vlakana i minerala. Dodate li začine po želji, dimljenu papriku, beli luk, so, biber, malo ulja i vode – dobićete savršeno izbalansiran ukus koji podseća na klasične salamice, ali s mnogo više koristi za vaš organizam.

Priprema je jednostavna i ne zahteva puno vremena – masa se kuva i oblikuje, pa se zatim hladi i može se seći na tanke šnite kao prava salama. Lepo se slaže uz integralni hleb, sveže povrće ili kao deo obročne salate.

Najlepši deo? Vi birate šta ćete staviti u nju – ljuto, blago, sa maslinama, kukuruzom ili orasima – mogućnosti su beskrajne.

Zdrava, zasitna, ukusna i domaća – ova posna salama je još jedan dokaz da možemo uživati u hrani bez kompromisa. Probajte je, i možda baš ona postane stalni gost na vašem stolu.


Vegan, post, posni recepti

Potrebno je:

1 kesica (biljnog želatina) agar agar

150 gr brašna od leblebije (u DM ga ima)

1 kašičica mljevenog korijandera 

Pola kašičice mlj.bibera

1 kašičica mljevenog bijelog luka(granule)

1,5 kašičica soli

750 ml hladne vode

50 ml ulja

1 -2 kašike soka od cvekle


Agag-agar potopiti sa malo hladne vode. U brašno dodati začine, izmiješati i naliti sa vodom. Zatim dodati i otopljeni agar. Staviti na šporet i na laganoj vatri miješati dok ne provri pa kuvati još par minuta dok masa ne bude fina, glatka i gusta. U vruću smjesu dodati ulje i sok od cvekle i dobro izmješati. Smjesu, dok je još vruća naspite u čaše i ostavite 3-4 sata da se dobro ohladi.

Predlog:

Smjesu možete izliti i u četvrtastu posudu pa je sjeći kao mesni narezak ili kako je vama lakše. 

Uživajte u ovom zdravom jelu ❤️

Коментари

Постави коментар

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela