Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

Jaffa torta


Jaffa torta sa pečenim korama je savršen spoj bogatog čokoladnog ukusa, osvežavajuće narandže i mekanih, domaćih kora. Ova raskošna poslastica donosi prepoznatljivu aromu omiljenog Jaffa keksa, ali u još elegantnijem i svečanijem izdanju. Idealna je za posebne prilike, kada želite da impresionirate goste ili jednostavno uživate u savršenom balansu čokolade i citrusa.

Jafa torta, ukusna torta, torte

Sastojci:



kora: 10 jaja, 10 kasika šecera, 200g mlevenih orasa

Fil I: 8 kašika šecera, 8 kašika brašna, 2 vanilin šećera, 7 dl mleka, 1/2 margarina

Fil II: 2dl vode, 100g šećera, 4 rebra čokolade, 200g mlevenih orasa, 1/2 margarina


2 kutije Jaffa keksa, 2dl soka od narandže (ja koristim Fantu)



Priprema:



Kora: jaja mutiti mikserom 1 minutu, postepeno dodati secer, mutiti jos 2 minuta. Varjacom umesati mlevene orase, sipati u modlu - podmazanu ili oblozenu pekpapirom (serpa od 5l) i ispeci.

Fil I: u malo mleka razmutiti brasno, secer i vanilin secer, pa sipati u provrelo mleko. Fil skuvati i ohladjen dodati pola ulupanog margarina.

Fil II: prokuvati vodu, secer i cokoladu, pa dodati mlevene orase. Kada se ohladi dodati pola ulupanog margarina.


Kora se presece po sredini. Na prvi deo se namaze beli fil, poredja se kutija Jaffa keksa natopljenog u soku od narandze cokoladnim delom prema dole. Preko keksa se nanese cokoladni fil, a zatim Jaffa keks natopljen u sok, cokoladnim delom prema gore. Preko toga ide beli fil i drugi deo kore.

Ostatke fila pomesati i umazati tortu - gore moze glazura.


U nasoj kuci ovo je jedna od omiljenih torti, socna i izdasna i niko ne ostane ravnodusan kada je proba.

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela