Пређи на главни садржај

Истакнути

POSNE PROJARICE SA TIKVICAMA

Posne Projarice: Spoj Tradicije i Svježine Dobrodošli u svijet ukusa gdje se tradicija susreće sa svježinom prirode! Danas vam donosim recept koji će vas oduševiti jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa – posne projarice sa tikvicama, peršunom i sjemenkama. Ove projarice nisu samo jelo; one su mali zalogaji sreće koji donose toplinu doma i miris svježe pečenog kukuruza. Bilo da ste u potrazi za savršenim doručkom, laganom večerom ili ukusnim dodatkom glavnom jelu, ove projarice su idealan izbor. Spoj sočne tikvice, aromatičnog svježeg peršuna i hrskavih sjemenki stvara harmoniju tekstura i okusa koja će vas osvojiti na prvi zalogaj. Osim što su nevjerojatno ukusne, ove projarice su i posne, što ih čini savršenim za dane posta ili za sve one koji preferiraju biljnu prehranu. Pripremite se da vaša kuhinja zamiriše na domaće i da vaša nepca dožive pravu rapsodiju! P.s još sam dodala par kockica posnog sira, tek da iskoristim 🥰 Posne Projarice sa Tikvicama, Peršunom i Sjemenkama: ...

POSNE SARENE KIFLICE





Sastojci:

3 soljice mlake vode,
 3 soljice ulja,
 germa,
1 kasika secera,
 200 g griza,
 brasna po potrebi,
 malo grozdjica ili oraha (a moze i bez toga)+ kakao za bojenje tjesta.

 Zaljev:
700 g secera, 1/2 l vode, 2 vanilije


Priprema:

Od sastojaka umutiti tijesto, podijeliti ga na dva dijela i u jedan dodati kakao. Ostaviti 10-tak minuta da miruje a zatim oba tijesta razvaljati oklagijom i isjeci na trake cca 10 x 2 cm. Staviti jednu preko druge (npr. tamnu traku preko svijetle), a na sredinu staviti 2-3 suve grozdjice i samo urolajte kao kad rolate klasicne kiflice (zamislite da je to pravougaonik, umjesto te dve tracice i da rolate po duzini). Redati u pouljen pleh i peci na 200 stepeni dok se ne ispeku (oko 20 minuta). U medjuvremenu skuvati zaljev od secera, vode i vanilije i preliti pecen kolac.

Коментари

  1. ovo je odlican kolac, ali posto ja nisam vicna jednakom savijanju kiflica (kod mene ih ima raznih vrsta od veeelikih do malih, malecnih) ta dva testa stavim jednostavno jedno preko drugog, savijem u rolat i secem na komade debljine 1-1,5cm :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela