Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

posni slani rolat

Ako tražite brz i ukusan način da pripremite slane posne rolate, ovo je pravi recept za vas! Uz malo truda, od jednog pakovanja gotovih kora dobićete dva rolata, savršena za sve prilike – bilo da je u pitanju porodični ručak, slavska trpeza ili posluženje za goste. Ovi rolati su sočni, bogatog ukusa i lako se kombinuju sa različitim nadevima, pa ih možete prilagoditi svom ukusu. Priprema je jednostavna, a rezultat – fantastičan!









Smjesa za premazivanje kora:

 1 casa ulja
2 cace kisele vode
10 kasika griza
4 kasike brasna
1 prasak za pecivo
1,5 casa posnog majoneza
so po ukusu

1 gotove kore za pitu
posni sir
malo svejezeg spinata (za prvi rolat)

5-6 sampinjona, 2-3 kasike ajvara (za drugi rolat)

napomena: 1 casa = 2dl

Sve navedene sastojke umutite. Jufke podijelite na dva dijela. Na pouljen pleh stavite jedan list, premazite sa filom, stavite drugi list pa opet premazite filom. Na svaki drugi list pospite sjeckanog svezeg spanaca. Zadnji list jufke premazite filom pa pospite susamom. Ispecite na 200 stepeni dok ne porumeni. Kada je pecena izvrnuti na vlaznu krpu tako da susam bude odozdo, pa prekriti i drugom vlaznom krpom odozgo da kora fino omeksa. Kad se malo prohladi premazite je majonezom i narendati posnim sirom, a zatim uviti u rolat. Isto to uciniti i sa drugim dijelom preostalih kora za pitu. Isfilovati preostalom smjesom, a na svaku drugu koru stavite prodinstane sjeckane sampinjone pomjesane sa ajvarom.Ispeci, prohladiti i premazati majonezom i rendanim sirom. Uviti u rolat.
Rolat sam pravila po receptu koji nam je poslala Ljiljana Mladenovic <3 Hvala Ljiljo od srca, rolat je predivan!


Коментари

  1. Da li 1.5 casa majoneza ide u smesu za kore ili je to za filovanje?

    ОдговориИзбриши
  2. Majonez se mješa sa grizom i ostalim navedenim sastojcima, i sa tim premazujete kore-jufke, a na svaki drugi dio stavite špinat, pa poslednji red opet premaže filom i pospete susamom. A drugi rolat sve isto samo umjesto špinata stavite šampinjone i ajvar.

    ОдговориИзбриши
  3. Treba mi recept za običnu posni slani koru bez dodataka.hvala

    ОдговориИзбриши
  4. Mirjana, kako mislis bez dodataka? kao obicnu piskotu?

    ОдговориИзбриши
  5. Da li ovaj rolat uvijam pre pecenja ili posle pecenja

    ОдговориИзбриши
  6. Posle pecenja u vlaznu krpu se uvije, pa kad odstoji odvije se, nafiluje i ponovo uvije u rolat (bez krpe ovog puta). Prelepi su rolati, ja svake godine pravim.

    ОдговориИзбриши
  7. Rolati su fantasticni i svake godine ih pravim za slavi moju Sveti Nikola

    ОдговориИзбриши
  8. Moze li jos neki recept za posni rolat ili tortu?

    ОдговориИзбриши
  9. Koliko je majoneza potrebno za premazivanje pecenih kora?

    ОдговориИзбриши
  10. Pre rendanog sira premazete po potrebi, tj. da bude fino premazano, toliko da sir moze fino da se "uhvati" za majonez. Ne znam Vam reci u militrazi ali odokativno premazete cijelu koru.

    ОдговориИзбриши
  11. Ja koristim bilo koji posni trapist. U marketu pitajte koji je posni. Ima zuto i crveno pakovanje. Ja oba uzimam, kako kad.

    ОдговориИзбриши
  12. Rolati su odlični,posebno sa ajvarom. Pravila sam i jedan drugi.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela