Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

Ajvar od kuvanih paprika


Sastojci:



Na 5kg mesnatih, crvenih paprika ide 2kg plavog patlidžana.
.



Priprema:


 Paprike se operu, očiste i iseku na manje komade. Kuvaju se u vodi koja je osoljena po ukusu, a doda se i kašika-dve šećera, pola šoljice ulja i malo sirćeta. Kada paprika smekša stavi se u cetku da se dobro ocedi.
Dok se paprika kuva, patlidžan ispeći u rerni -ostalo je mesta u tepsiji, pa sam dodala 5-6 crvenih paprika i tri ljute dugačke paprike da se ispeku zajedno (ovo nije po receptu, nego sam stavila paprike da se peku zbog onog finog mirisa) - a kada se sve ispeče očistiti od kožice i zajedno sa kuvanom paprikom samleti na mašini za meso, na krupniju šajbnu.
Zagrejati pola litre ulja i ubaciti mlevenu papriku i patlidžan da se prži uz neprekidno mešanje sve dok varjača ne ostavi u masi dubok trag, da se vidi dno šerpe.
Ja stavim i jedan konzervans, jer nemam dobar špajz - ostavu.
Kada stavimo ajvar da se kuva, stavimo oprane tegle u tepsiju u koju smo sipali vode za dva prsta i stavimo ih u rernu na 100 stepeni, jedan sat.
Kada je ajvar kuvan, razlijemo ga u tegle i vratimo još jedan sat u rernu da se odozgo stvori korica. Još vruce tegle zatvorimo poklopcem -poklopac isprati rakijom. Posle složiti na policu.

Zaboravila sam napisati da se u toku kuvanja osoli po ukusu i da se beli luk ne kuva sa paprikama, nego se dodaje tek pred trošenje.
Od 6kg paprika i 2,5kg patlidzana dobila sam ovu količinu ajvara.

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela