Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

AJVAR OD PEČENIH PAPRIKA

Sastojci:

30 kg paprika,
5 komada patlidzana srednje velicine,
6-8 kasika soli,
1 ljuta paprika,
1 litar ulja,
malo esencije.

Priprema:

Paprike ispeci na plotni,staviti u neku posudu i dobro poklopiti da se sto bolje potpare da bi se lakse gulile.I patlidzan ispeci na plotni i oguliti ga.Sve to samljeti na rucnoj masini za meso(ja sam na sitnije sito mljela).U duboku serpu staviti malo ulja,i dodati mljevene paprike i patlidzan.Posle nekih 45 minuta przenja(uz stalno mjesanje) dodati jos ulja.ulje postepeno dodavati dok se ne utrosi oko 1 litar.Posle 2 sata dodati so.Na samom kraju dodati malo esencije i sve mjesati dok se masa ne izjednaci zbog esencije. Esenciju po zelji dodajte u zavisnosti od ukusa.Ukupno vrijeme kuvanja je izmedju 2,5 i 3 sata,zavisi od jacine vatre.U medjuvremenu zagrijati tegle,i sipati vruc ajvar u vruce tegle.Sve tegle sa ajvarom(nepoklopljene) staviti u rernu sporeta i ostaviti tako dok se ne ohlade.Sutradan staviti poklopce i ostaviti medju zimnicu.
Napomena-iliti savjet vise : ja prvo paprikama povadim repove,operem paprike,dobro posusim i tek onda pecem,jer ustedim vrijeme za kasnije odvajanje repova a ujedno,mnogo lakse se gule jer nema sjemenki.


Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela