Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

KOLAČ SA ČAJEM

Sastojci:

Kora:
1 šolja skuvanog čaja po zelji
1 šolja šećera
1 šolja mljevenih oraha
pola šolje ulja
1 prasak za pecivo
2 šolje brašna
fil:
1 kg jabuka (oguliti i izrendati)
300 gr šećera
200 gr mljevenih oraha
slag z premazivanje

napomena : 1 šolja je šolja za čaj cca 2 dl

Priprema:

Umutiti sve sastojke za koru, pa je izruciti u tepsiju. Peci na 200 stepeni. U medjuvremenu oguliti jabuke i izrendati ih. Dodati secer pa ih prziti u šerpi dok ne puste vodu, pa dok ta voda ne uvri. Dodati mljevene orase i izmjesati. Kada je kolač pečen, izvaditi iz rerne, pa dok je jos vruć, premazati ga sa filom. Ostaviti da se sve ohladi. Umutiti 100 gr posnog šlaga sa kiselom vodom, i premazati ohladjen kolač. Po vrhu posuti mljevenim orasima.

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela