Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

HELJDINA KAŠA

Sastojci:

1 solja od 2 dl heljdinog zrna
2 šolje od 2 dl vrele vode
so, vegeta po zelji

Priprema:

Heljdu na suvo propržiti par minuta, da dobije zlatno-braon boju. Zatim je naliti sa 2 dl vrele vode i kuvati 20-tak minuta. Posoliti po ukusu.
Ukus je fin, a ovako spremljenu heljdu možete dodati u sarmu, pasulj i druga variva.
U Rusiji je zovu hrana studenata, jer redovnim unosenjem heljde u organizam, poboljsava se memorija, lakse se pamti. Takodje je dobra za reumatizam, dijabetes, visok pritisak..

heljda je jedna od najzdravijih žitarica, dobra je za disajne organe, nesanicu, dijabetes, zdrava je za ishranu male djece..Heljda sadrži belančevine, masti, vitamine, fosfor, gvožđe, kalcijum..

Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela