Пређи на главни садржај

Истакнути

PUSLICA OBLANDA

Neobična puslica sa oblandom – zaboravljeni kolač iz starog kuvara.  U moru modernih torti i kolača, ponekad najviše prijaju oni starinski ukusi koji nas vrate u detinjstvo, gde je svaki zalogaj bio pun topline i pažnje. Ova neobična puslica sa oblandom upravo je takav kolač – starinski, a opet poseban i nesvakidašnji. Spoj hrskave oblande, vazdušastih belanaca sa orasima i bogatog fila od žumanaca stvara jedinstvenu kombinaciju tekstura i ukusa kojoj je teško odoleti. Ono što je čini drugačijom jeste to što se peče – da, pečena puslica u oblandi! Rezultat je savršen balans između mekoće i hrskavosti, starinskog i posebnog. Idealna je za praznike, slave ili kada jednostavno želite da podsetite sebe i druge koliko je moćan ukus domaće poslastice. Ovaj recept sam prvi put probala pre nekih 30 godina kod moje jetrve 🧡   Potrebno je: Pakovanje oblandi Za jedan list oblande je potrebno: 3 bjelanca  150 gr šećera  Sjeckani orasi (ne piše količina ali sam ja stavila 5...

DIMLJENI ŠARAN

  

 


Sastojci:

ja sam koristila  mjeru od 35 kg ..
35 kg šarana,
 oko 1 kg soli,
 1 kg limuna.
 Ulje za prženje.
Naravno, možete sami odrediti mjeru, kako kome treba,u zavisnosti od broja gostiju.

Priprema:

Šaran ne bi trebao da bude ispod 3 kg težine po komadu. Očistiti šarana, isjeći ga po dužini kičme, a zatim na širinu od oko 4 cm. Svaki komad posoliti posebno, zarezati nožem pri vrhu (kroz taj prorez treba da se kasnije provuče kanap) i slagati u veći sud (obavezno koža da bude gore okrenuta da se moze fino riba ocediti u šerpi). Svaki red preliti sa cjeđenim limunom i ostaviti 3 sata da stoji a najbolje preko noći da odstoji. Zatim svaki komad nanizati na kanap (možete više komada na jedan duži kanap, a možete i pojedinacno na metalne kukice). Okaciti u pušnicu (sušaru). Dimiti oko 2 dana, laganom vatrom, najbolje sa bukovim drvima. Kada se ohladi pržiti u ulju, a možete i u pleh pa u rerni da pečete. Ukus je odličan.
p.s. nadimljenog šarana možete zamrznuti par dana pa tek onda prziti.


Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela