Пређи на главни садржај

Истакнути

POSNE PROJARICE SA TIKVICAMA

Posne Projarice: Spoj Tradicije i Svježine Dobrodošli u svijet ukusa gdje se tradicija susreće sa svježinom prirode! Danas vam donosim recept koji će vas oduševiti jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa – posne projarice sa tikvicama, peršunom i sjemenkama. Ove projarice nisu samo jelo; one su mali zalogaji sreće koji donose toplinu doma i miris svježe pečenog kukuruza. Bilo da ste u potrazi za savršenim doručkom, laganom večerom ili ukusnim dodatkom glavnom jelu, ove projarice su idealan izbor. Spoj sočne tikvice, aromatičnog svježeg peršuna i hrskavih sjemenki stvara harmoniju tekstura i okusa koja će vas osvojiti na prvi zalogaj. Osim što su nevjerojatno ukusne, ove projarice su i posne, što ih čini savršenim za dane posta ili za sve one koji preferiraju biljnu prehranu. Pripremite se da vaša kuhinja zamiriše na domaće i da vaša nepca dožive pravu rapsodiju! P.s još sam dodala par kockica posnog sira, tek da iskoristim 🥰 Posne Projarice sa Tikvicama, Peršunom i Sjemenkama: ...

SALNJACI

Sastojci:

2 jaja
3 kasike secera
1 kasicica soli
2 kasike topljenog sala + salo za premazivanje (oko 300 g)
2 dl vode
2 dl mlijeka
1 kvasac
brasna po potrebi
secer u prahu, pekmez-marmelada

Priprema:

umjesiti tjesto od jaja, soli i secera, pa dodati 2 kasike sala. Fino izmjesati, pa dodati i ostale sastojke, dodavajuci brasno dok se ne dobije fina glatka masa. Ostaviti da nadodje, pa podijeliti tjesto na 3 dijela. Razvuci oklagijom kao palacinku, premazati salom u koje ste dodali malo brasna, pa na to staviti drugi razvaljan dio, pa salo, pa treci dio koji se takodje treba premazati salom. Ostaviti oko pola sata da odmara. Zatim tjesto presaviti na pola, pa opet na pola, pa ga razvaljati na malo veci kvadrat. Cijelu povrsinu premazati salom, pa ponovo saviti u cetvrt. Ostaviti jos 20-tak minuta. zatim tjesto razvuci oklagijom isjeci na kvadrate odprilike 5x5 cm. Na tjesto staviti pekmez. Salnjake uviti i redati u pleh. Peci na 200 stepeni dok ne porumene. Pecene uvaljati u secer u prahu.


Коментари

Odricanje odgovornosti

Svi recepti i saveti na blogu “Svekrvica” služe u informativne svrhe. Ne odgovaramo za rezultate pripreme jela ili moguće alergijske reakcije.

Isprobajte nasa napopularnija jela