недеља, 8. децембар 2024.

DOMAĆI SEMMEL

Posno pecivo, zemičke

Posno pecivo, zemičke

Posno pecivo, zemičke

Posno pecivo, zemičke


Ove predivne, ručno oblikovane zemičke ne samo da mame mirisom i okusom, već i izgledom. Zahvaljujući posebnom kalupu, svaka loptica tijesta dobija svoj šarmantan uzorak, koji pecivo čini još privlačnijim. Jednostavan detalj poput ovog unosi dašak kreativnosti i topline u svaku korpicu sa hljebom. 

Savršene za posluženje uz doručak,posnu supu ili kao dodatak svečanoj trpezi, a može I kao zemička za sendvič. 


Ovo divno pecivo baš volim sa spremam a modlicu obožavam.

Potrebno je:

Pola litra mlake vode
1 kocka svježeg kvasca
3 kašike šećera 
1 kašika soli
1 dl ulja
Brašna ca. 1kg (meni obično ostane nekih 50-60 gr brašna).

U mlaku vodu potopiti kvasac, dodati šećer i sačekati da se aktivira. Dodati ulje, so pa postepeno dodavati brašno. Umijesiti divno meko tijesto,  ako mijesite ručno, minimum 7-8 minuta mijestiti jer što se duže mijesi, tijesto bude sve ljepše. Premazati sa malo ulja i ostaviti da nadođe. 
Nakon toga vagati kuglice 105 g, redati u pleh pa svaku utisnuti plastičnom modlom ili jednostavno ostavite obične kugle, bez modle.

Ostaviti još nekih 15-tak minuta da narastu, pa ih premazati sa malo ulja i peći na 200°C, nekih 17-18 minuta.  Pečene premazati sa 50 grama vrelog-otopljenog margarina. 

P.s. pre pečenja po želji možete posuti i sa čorokotom ili susamom.


 

Нема коментара:

Постави коментар