Sve oči na pogaču — mrsna vaskršnja lepotica koja mami uzdahe!
Postoje trenuci u godini kada hleb nije samo prilog, već pravo malo slavlje na stolu. Ova mrsna vaskršnja pogača nije samo mekana i mirisna, već je i pravi ukras praznične trpeze. Zlatna korica, bogata tekstura i dekoracija koja pleni — jednostavno, svako parče priča svoju priču topline, zajedništva i radosti.
Idealna je uz šunku, kuvana jaja, sir ili kao pratnja uz svečani ručak. Dok se peče, cela kuća miriše na dom. A kada je iznesete pred goste, biće prvo što će svi poželeti da probaju.
Recept za mrsnu vaskršnju pogaču
(okrugla, bogato ukrašena, idealna za svečane prilike)
Sastojci:
- 800 g mekog brašna (tip 400 ili 500)
- 1 kockica svežeg kvasca (40 g)
- 250 ml mleka
- 100 ml jogurta
- 2 jaja + 1 žumance za premazivanje
- 100 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1,5 kašičica soli
- 100 g otopljenog maslaca ili margarina (za premazivanje između slojeva)
- susam i crni kim za posipanje
Priprema:
- U mlakom mleku razmutite kvasac sa šećerom i kašičicom brašna. Ostavite 10 minuta da nadođe.
- U velikoj posudi sjedinite brašno, so, jaja, jogurt, ulje i nadošli kvasac. Umesite mekano i elastično testo. Pokrijte i ostavite da naraste oko 1 sat.
- Kada testo naraste, podelite ga 20-tak manjih loptica I jednu veću (za sredinu). Loptice razvijte ali deblje, oko 1 cm. Ređajte ih kružno u kalup ili pleh i u sredinu stavite veću lopticu. Možete tijesto da podijelite i da podijelite na 2 dijela pa sjeći kao za kiflice (trokutove) I ređati ih u krug, kako je vama lakše.
- Ostavite još 30 minuta da naraste. Premažite žumancetom i pospite susamom i crnim kimom.
- Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne dobije divnu zlatnu boju.
- Po želji je još toplotu pogače možete premazati puterom za dodatni sjaj i mekoću.
Ova pogača će uneti prazničnu toplinu u svaki dom i ostati upamćena kao jedan od najsvečanijih trenutaka za trpezom.
Napomena:
Ja mnogo volim crni kim (čorokot), smatram da je to idealna kombinacija(testo i čorokot) jer se odlično slažu. Čorokot jeste malo skuplju u odnosu npr. na susam ali vredi, zaista.
Нема коментара:
Постави коментар