среда, 9. април 2025.

VASKRŠNJA POGAČA

Sve oči na pogaču — mrsna vaskršnja lepotica koja mami uzdahe!

Postoje trenuci u godini kada hleb nije samo prilog, već pravo malo slavlje na stolu. Ova mrsna vaskršnja pogača nije samo mekana i mirisna, već je i pravi ukras praznične trpeze. Zlatna korica, bogata tekstura i dekoracija koja pleni — jednostavno, svako parče priča svoju priču topline, zajedništva i radosti.

Idealna je uz šunku, kuvana jaja, sir ili kao pratnja uz svečani ručak. Dok se peče, cela kuća miriše na dom. A kada je iznesete pred goste, biće prvo što će svi poželeti da probaju.


Vaskršnja pogača, peciva, pogače

Vaskršnja pogača, peciva, pogače,

Vaskršnja pogača, peciva,




Recept za mrsnu vaskršnju pogaču
(okrugla, bogato ukrašena, idealna za svečane prilike)

Sastojci:

  • 800 g mekog brašna (tip 400 ili 500)
  • 1 kockica svežeg kvasca (40 g)
  • 250 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  • 2 jaja + 1 žumance za premazivanje
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 100 g otopljenog maslaca ili margarina (za premazivanje između slojeva)
  • susam i crni kim za posipanje

Priprema:

  1. U mlakom mleku razmutite kvasac sa šećerom i kašičicom brašna. Ostavite 10 minuta da nadođe.
  2. U velikoj posudi sjedinite brašno, so, jaja, jogurt, ulje i nadošli kvasac. Umesite mekano i elastično testo. Pokrijte i ostavite da naraste oko 1 sat.
  3. Kada testo naraste, podelite ga 20-tak manjih loptica I jednu veću (za sredinu). Loptice razvijte ali deblje, oko 1 cm. Ređajte ih kružno u kalup ili pleh i u sredinu stavite veću lopticu. Možete tijesto da podijelite i da podijelite na 2 dijela pa sjeći kao za kiflice (trokutove) I ređati ih u krug, kako je vama lakše.
  4. Ostavite još 30 minuta da naraste. Premažite žumancetom i pospite susamom i crnim kimom.
  5. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne dobije divnu zlatnu boju.
  6. Po želji je još toplotu pogače možete premazati puterom za dodatni sjaj i mekoću.

Ova pogača će uneti prazničnu toplinu u svaki dom i ostati upamćena kao jedan od najsvečanijih trenutaka za trpezom. 

Napomena:

Ja mnogo volim crni kim (čorokot), smatram da je to idealna kombinacija(testo i čorokot) jer se odlično slažu. Čorokot jeste malo skuplju u odnosu npr. na susam ali vredi, zaista. 

 

Нема коментара:

Постави коментар