среда, 13. новембар 2024.

KUGLICE SA CVEKLOM

Posni kolači,


Zdrave posne kuglice bez šećera – slatki zalogaji bez griže savesti

Ako volite slatkiše, ali želite da se hranite zdravije, ove posne kuglice bez šećera su savršen izbor! Napravljene od prirodnih sastojaka, bogate vlaknima, zdravim mastima i prirodnim šećerima iz voća, ove kuglice će vas zasladiti i dati vam energiju bez naglog skoka šećera u krvi.

Idealne su kao užina, desert uz kafu ili čak brzi doručak kad ste u pokretu. Lako se prave, ne zahtevaju pečenje i možete ih prilagoditi svom ukusu dodajući omiljene orašaste plodove, kakao ili aromatične začine. Pripremite ih danas i uživajte u slatkom, ali zdravom zadovoljstvu!

Napomena: kuglice bez šećera 

Potrebno je:
300 gr obarene cvekle
240 gr urmi (datula)
200 gr kokosovog brašna
10 kašika mljevenih zobenih pahuljica
2 kašičice cimeta
2 kašičice vanilije
Cveklu obariti, ohladiti i ocediti pa je izmiksati sa datulama.
Dodati kokosovo brašno, mljevene pahuljice i ostale sastojke I sve fino sjediniti. Oblikovati kuglice I uvaljati u kokosovo brašno, mljevene orahe ili po želji i ukusu. Mjera je za nekih 50-tak kuglica. P.s. cvekla se sjedini sa ukusima. Ja sam ih već uvrstila na listu slavskih kolača.


понедељак, 23. март 2020.

KANAPEI SA DIMLJENIM LOSOSOM



Za ovo posno predjelo vam ne treba puno dimljenog lososa. Ja kupujem najmanje koje nađem ali sad ne znam gramažu :) Ali približno formata 15x10 cm je pakovanje i u prosjeku košta oko 5e. Ja kupujem zalađeni losos.

Potrebno:
Pakovanje dimljenog lososa
1 baget
kečap, ljuti ( možete koristiti i neki npr. Barilla sos ali da je posan i pikantan)
limun, svjež peršun i suvi kopar.

Baget isjeći na kolutove (po želji ih možete i zapeći)
Premazati kečapom ili sosom
Losos isjeći na tračice pa ih redati u krug kao ružu
Posuti sa suvim koprom i dekorisati sa limunom i svežim peršunom.

Prijatno :)

недеља, 22. март 2020.

POSNE PUSLICE


Veoma jednostavno, a moram priznati da su veoma ukusne <3

Potrebno je:
1 dl tečnosti od pasterizovanog graška
180 gr šećera u prahu
3 kašičice soka od limuna
1 kašičica gustina
1 kesica vanilije

Ocijediti tečnost od pasterizovanog graška pa mutiti mikserom dok ne pobijeli. Dodati šećer u prahu, pa ponovo mutiti mikserom. Dodati i sok od limuna i gustin i sve dobro umutiti.
Praviti puslice ili beze koru za posnu tortu :)
Sušiti 80-90 minuta na 100 stepeni.

уторак, 10. март 2020.

POSNE ĆUFTE


Ja toliko volim da istražujem posne recepte da prosto uživam u tome. Uvijek sam mišljenja da ako postoji mrsna verzija nečega, sigurna sam da ću iskombinovati i posnu verziju. Dugo pretražujem po internetu, zapisujem ideje, mjere za neka druga jela pa onda skontam da to može i u još neko jelo itd. Tako i ove posne ćufte. Baš ih volimo 🍀








 BEZ RIBE I BEZ SOJE

Sastojci:
1 velika šolja geršla
1 velika šolja zobenih pahuljica
400 gr pasterizovanih šampinjona
1 velika glavica luka
so, vegeta, biber
Za poh:
2 kašike brašna i 2 kašike prezle i malo soli (po ukusu)

Priprema:
Geršlo skuvati, pahuljice preliti sa 1 čašom vruće vode. Šampinjone oprati pa ih propržiti sa sjeckanim lukom. Geršlo i šampinjone posebno izblendati. Pahunjice dobro izmješati kašikom. Sve sastaviti, dodati začine i dobro izmješati da se fino sjedine svi sastojci. Kašikom uzimati smjesu pa je mokrim rukama oblikovati u ćufte. Svaku ćuftu uvaljati u pomješano brašno sa prezlom i pržiti na zagrejanom ulju dok ne porumene. Kada su pržene, izvaditi ih iz ulja pa dodati malo brašna i mljevene paprike, upržiti pa doliti vode. Vratiti ćufte u saft pa ih još malo kuvati da se sjedine ukusi. Servirati uz pire :)
Ukus je savršen <3  Ja sam pravila i pljeskavice od iste smjese. 

среда, 3. април 2019.

Posni kolačići (bez brašna i keksa)

Posni kolači



podloga - 200 gr marcipana (može i bez marcipana)
braon fil: 
150 gr mljevenih oraha,150 gr šećera, 1 kašika kakaa, sok i sitno ribana korica jednog limuna.

Svijetli fil:
 150 gr mljevenih lješnika, 150 gr. šećera, sok i sitno ribana korica narandže. Izmedju tamnog i svijetlog fila tanko premazati marmeladom od kajsije.
 Sjeći i dekorisati po želji.

POSNE ŠUMADINKE

"Šumadinke" su tradicionalne posne kuglice koje spajaju bogate ukuse suvih šljiva, badema, tamne čokolade i rakije, bez dodatka keksa.

 Ovaj starinski recept odiše autentičnim domaćim duhom i podseća na nekadašnje slatkiše pripremane s ljubavlju i pažnjom. Savršene su za sve prilike – kao poslastica uz kafu, poklon iz srca ili svečani dodatak prazničnoj trpezi.

 Jednostavne za pripremu, ali raskošnog ukusa, "Šumadinke" osvajaju na prvi zalogaj!

Posni kolači



(suve šljive, rakija, badem, čokolada..)

200 gr suvih šljiva bez koštica,
 2 čašice rakije (klasične čašice za rakiju),
 100 gr mljevenog badema,
 500 gr šećera u prahu
,
 prstohvat cimeta,
 strugana kora od pola limuna,
 200 gr posne čokolade,
 75 gr posnog margarina.
 Priprema: 
šljive potopiti u vrelu vodu na par minuta, očistiti ih i sitno iseckati. Dodati rakiju, omekšali margarin, bademe, otopljenu čokoladu i 400gr šećera u prahu. Dodati i cimet, koricu limuna, pa fino sjediniti masu i oblikovati kuglice. Svaku uvaljati u preostalih 100gr šećera u prahu.

субота, 23. март 2019.

POHOVANE MASLINE (Posno)

Hrskave pohovane masline – savršeno predjelo za slavsku trpezu

Ako tražite zanimljivo i dekorativno predjelo koje će oduševiti vaše goste, pohovane masline su pravi izbor! Ove male, hrskave poslastice ne samo da izgledaju atraktivno na stolu, već su i izuzetno ukusne. Njihova posebna prednost je što se prvo zamrzavaju, a zatim prže, što znači da ih možete pripremiti nekoliko dana unaprijed i samo završiti kada dođu gosti.

Pohovane masline možete napraviti u posnoj ili mrsnoj varijanti – ako nije post, umjesto posnog sira, koristite punomasni sir po želji za bogatiji okus. Bilo da ih služite uz slavsku trpezu, kao dio kanapea ili kao grickalicu uz čašu vina, sigurno će biti hit među vašim gostima!



pohovane masline, posna predjela, sa maslinama, sa sirom

Pohovane masline, posni recepti, posna predjela


🫒Potrebno je 🫒

Oko 200 gr maslina (sa paprikom)
200 gr brašna
200 gr posnog sira
50 gr posnog margarina
Susam

Priprema:

Pomješati brašno, sitno ribani sir i margarin. 
Mjesiti sve dok se ne dobije fina mekana masa.
Odvojiti komad smjese, u njega staviti maslinu pa fino izraditi kuglicu. Ja kuglice pravim sa kašikom za sladoled jer se fino oblikuje loptica a možete I ručno oblikovati.
Uvaljati kuglice u susam i zalediti.

 Zaleđeno pržiti na ulju par minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
Savjet: da bi ste brže umjesili tijesto, možete ga staviti nekoliko sekundi u mikrotalasnu da omekša a ruke kvasite sa toplom vodom da budu tople jer se tada brže oblikuju. U početku će delovati kao da je smjesa pretvrda ali ne brinite, omekša prilikom obrade.
Susam fino uvaljajte, utisnite. Takođe možete malo dodati i u smjesu jer se susam odvaja prilikom pečenja. Pre pečenja kuglice izvadite iz zamrzivača bar 10 minuta prije.

 Prijatno 🫒

субота, 4. јул 2015.

BRIOCHE - fino francusko pecivo



Potrebno:
3 jaja
120 gr margarina za mazanje
1 kašičica soli
3 kašičice šećera
germa (kvasac)
1 dl mlake vode
1,5 dl mlakog mlijeka
brašno (oko 700 gr, po potrebi dodavati i više).

Kvasac potopiti u mlakoj vodi. Umjesiti jaja (od ova tri umućena jajeta odvojite dvije kašike da na kraju premažete brioche), margarin, so, šećer i mlijeko. Dodati rastopljen kvasac i postepeno dodavati brašno. Tjesto ne smije da bude tvrdo, vec onako, mekše. Ostaviti da nadođe. Dobro ga izraditi rukama, pa podijeliti na 12 većih i 12 malih kuglica. U pleh za projarice ređati prvo velike kugle pa na vrh velike staviti malu kuglu. Premazati odvojenim jajima, i po vrhu staviti malo morske soli (ako nemate morsku moyete i običnu, samo pazite da ne presolite).




VANILA POSNE KIFLICE

Potrebno:
1 kesica vanilije
3 dl ulja
1,5 dl vrele vode
550 gr brašna
prašak za pecivo

Još:
džem od šljiva (ili neki drugi po želji)
šećer u prahu
1 kesica vanilije

Umjesiti tjesto od navedenih sastojaka i mjesiti dok se ne dobije fina glatka masa. Ugrejati rernu na 200 stepeni. Oklagijom razvući tjesto, sjeći na kvadrate. Na svki kvadrat staviti džem i polako urolati. Redati u pouljen pleh i peći na 200 stepeni dok ne počnu da rumene, Zatim smanjiti temperaturu na 160 i držati jos 10-tak minuta u rerni. Pečene kiflice uvaljati u šećer u prahu pomješan sa vanilijom.

четвртак, 2. јул 2015.

RAZLJEVAK SA TIKVICAMA



Potrebno:

3 jaja
1 tikvica srednje veličine
100 gr mladog sira (može i bez)
1 šolja jogurta
1 šoljica ulja
2 šolje kukuruznog brašna
pecivo
so
po želji mozete dodati i malo špinata ili peršuna, bijelog luka..ko šta voli :)

Preliv:
2 jaja
1 pavlaka (mnogo je ukusnije ako imate kajmaka)

Priprema:
Tikvicu oprati i izrendati (ako je tikvica mlada nema potrebe da se guli), posoliti..
Umutititi jaja, dodati tikvicu i ostale gorepomenute sastojke. Sve fino izmješati i izliti u pouljen pleh. 
Rernu ugrijati na 220 stepeni, Staviti razljevak da se peče i smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći oko 20-25 minuta.





недеља, 21. јун 2015.

ŠNICLE OD TIKVICA





Potrebno:

1. tikvica
2. jajeta
šolja od 2 dl brašna
pola kašičice praška za pecivo
so, biber

Priprema:

Mladu tikvicu dobro oprati pa je izrendati na trenici na krupno rende (ja tikvicu ne gulim jer je gajim i berem u svojoj skromnoj organskoj  baštici).
Dodati jaja, pecivo, so, biber i na kraju brašno. Sve fino izmješati, vaditi kašikom i pržiti u vrelom ulju. Često prevrtati da ne bi izgorele i da bi ravnomjerno primile boju. Kada su pržene izvaditi i staviti na kuhinjski papirni ubrus da se skine višak masnoće.

U tjesto ne stavljam ulje da ne bi bilo premasno. 

недеља, 26. април 2015.

Cimet venčić











Potrebno:
sirovi kvasac
1 kašičica šećera
3/4 čaše mlijeka
1 žumance
2 kašičice margarina za mazanje
oko 300 gr brašna
Premaz:
5 kašičica šećera
3 kašičice cimeta
3 kašičice margarina (iz kutije, jer se lakše umjesi)

Priprema:
Sirovi kvasac (može i suvi) potopiti sa malo mlijeka i 1 kašičicom šećera. Kada je nadošao, dodati žumance, margarin i ostatak mlijeka. Dobro umutiti žicom za mućenje pa dodati brašno i umutiti  fino glatko tijesto. Ostaviti da nadođe. 
Kada je nadošlo tijesto, razviti ga oklagijom u pravougaoni oblik. Posebno umutiti šećer, cimet i margarin pa premazati tijesto. Polako uviti u rolat, pa nožem razrezati po dužini. Oba dijela uvrnuti, pa sastaviti u krug i staviti u margarinom namazanu okruglu modlu za pečenje. Peći na 190 stepeni oko 20 minuta. Pečeno posuti šećerom u prahu.

субота, 18. април 2015.

Torta "Housewife"


Sastojci:

Biskvit:4 bjelanaca
8 kašika šećera
5 kašika mljevenih oraha
2 kašike brašna
1/2 praška za pecivo
Fil 1:4 žumanca
100 g šećera
200 g margarina
40 g čokolade za kuhanje
250 g mljevene plazme (ili nekog drugog keksa)
oko 150 ml soka od pomorandže
Fil 2:350 ml slatke pavlake
200 g sitno sjeckanog keksa 
5 g instant želatine fix
Krema:200 ml mlijeka
60 g čokolade za kuhanje
125 g šlag pjene/prah
Dekoracija:dekoraciju šlag pjena, krema 
ili slatka pavlaka

Priprema:

Biskvit: Umutiti bjelanca i šećer u čvrst snijeg. Dodati mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo, pa sipati u kalup (obložen papirom za pečenje). Peći na 180 C. Pečen biskvit ostaviti da se ohladi, pa odstraniti papir za pečenje.
Fil 1: Na pari umutiti žumanca i šećer, pa dodati čokoladu. Kad se čokolada otopi, maknuti i dodati margarin. Dobro izmiksati, pa ostaviti da se prohladi. Sjediniti mljeveni keks i sok od naranče, pa dodati u fil sa žumancima. Sve dobro sjediniti. Sipati preko hladnog biskvita.
Fil 2: Vrhnje umutiti u čvrst šlag, pa dodati želatinu fix. Izmiksati. Dodati sitno sjeckan keks "Domaćica", pa promiješati.Sipati preko fila 1, pa ostaviti u frižider, da se stegne (dva- tri sata). Zatim maknuti ivicu kalupa.
Kuhati mlijeko i čokoladu 3-4 minute. Ohladiti, pa dodati prah šlag pjene. Dobro izmiksati, pa cijelu tortu premazati kremom. Umutiti i vrhnje za šlag ili šlag pjenu/ kremu, pa cijelu tortu dekorisati. Kad se krema ohladi i stegne, rezati tortu na parčad!

autor ovog recepta: Erna