четвртак, 19. децембар 2013.

pecivo sa pivom

Sastojci:

1 flasa piva
4 soljice ulja
so
p. za pecivo
2-3 kasike susama
2-3 kasike kikirikija (stući ga sa cekicem za meso)
brasna po potrebi

Priprema:

Sve sastojke sastaviti i dodavati brasno (oko 1 kg) dok se ne dobije fina masa da se ne lijepi za ruke. Razviti tjesto oklagijom pa sjeci na stanglice (moze se sjeci i casom) i peci na 200 stepeni.

среда, 18. децембар 2013.

sunđer kiflice

Sastojci:
2 dl ulja
4 dl mineralne vode
kvasac, so
brašno po potrebi
senf za premazivanje, susam za posipanje
Priprema:
Umjesiti standardno tijesto ya kiflice od navedenih sastojaka i ostaviti da nadođe. Kada je nadošlo, razraditi tijesto i podijeliti ga na tri dijela. Svaki dio razviti oklagijom, isjeći na željene oblike i uviti kiflice.
Svaku kiflicu premazati senfom i posuti susamom. Peni na 200 stepeni dok ne porumene.
Kiflie su mekane i ukusne.

уторак, 17. децембар 2013.

posni medovik


Posni Medovik – medena torta sa dušom

Ako tražite poslasticu koja je i ukusna, i posna, i puna domaćeg šarma – posni Medovik sa tri kore je pravi izbor. Ova torta, poznata po bogatom ukusu meda i nežnoj teksturi, u ovoj verziji dobija laganiju i jednostavniju formu, idealnu za dane posta, ali i za sve one koji žele nešto drugačije i lagano.

Tri tanke, mirisne kore sa medom, koje se lako razvlače i peku, filuju se nežnim posnim kremom koji se savršeno stapa sa korama i daje torti sočnost i punoću. Nakon nekoliko sati (ili idealno preko noći), Medovik postaje mekan, topi se u ustima i osvaja svakog ko ga proba.

Ova torta je idealna za slave, posne dane, praznike ili kao slatko iznenađenje uz šolju čaja ili kafe. Jednostavna, ali posebna – baš kao i svaka tradicija koju rado negujemo.

Posni medovik

sastojci:

za kore:
100 gr posnog margarina
150 gr secera
150 gr meda
4 kasike kisele vode
1 pecivo
500 gr brasna

za fil:

1 puding od vanile
250 gr margarina
200 gr secera
sok od jednog limuna
Umutiti margarin sa secerom, dodati med, kiselu vodu, brasno i pecivo. Izraditi fino tjesto pa podijeliti na tri dijela. Razviti oklagijom na pek papiru i peci 10-tak minuta na zadnu tepsije. Ispeci sve tri kore.
Skuvati puding na vodi, ohladiti i dodati margarin, limunov sok i secer pa sve fino umutiti.

 Premazati ohladjene kore, a od fila ostaviti 2-3 kasike i premazati zadnju koru.
Tortu je najbolje napraviti dan ranije da bi kore fino omekšale od fila.

понедељак, 16. децембар 2013.

kolac sa jabukama i rizom

Sastojci:

2 dl ulja
2 dl mineralne vode
180 gr secera
1 kasika kakaa
prasak za pecivo
250 gr brasna
fil:
1 kg jabuka
100 gr rize
200 gr secera
malo cimeta
po zelji 2-3 karanfilica (nije obavezno)

Priprema:

Prvo isprzite rizu, nasuvo u tiganju, da dobije zlatnu boju. Ostavite da se ohladi, pa je sameljite na el.mlin.
Jabuke oguliti pa izrendati. Prziti jabuke sa secerom, pa kad puste dovoljno tecnosti, dodati im mljevenu rizu. (ona ce pokupiti visak vlage u jabukama, pa fil ostaje fino cvrst).
Ulje, vodu i secer mutite dok se secer ne rastopi. Dodati brasno pomjesano sa pecivom, i kakao. Sjediniti masu, pa jedan dio sipati u tepsiju i staviti da se pece na 200 C. Kad je upola peceno (paziti da bude fina korica po vrhu) premazati jabukama, pa preliti preostalim djelom mase i dopeci kolac. Peceno posuti sa secerom u prahu ili vanilijom.

Napomena: tepsija je precnika 30 cm, i umjesto rize, mozete staviti malo griza.

kuvane cufte

Sastojci:

1/2kg mesa (mozete mesano ili samo jednu vrstu),
jedno jaje,
jedan naseckani luk,
manja solja rize,
malo soli,bibera,bag zacina i crvene mlevene paprike, dobro izmesati.
Praviti cufte velicine jajeta pa ih stavljati u kipucu vodu u koju ste dodali lovorov list,malo bibera i bag zacin.

Priprema:

Kad stavite prvu cuftu voda bi trebala biti do 1/3 visine,kako budete stavljali ostatak mesa videcete da li vam treba jos vode.Cufte ne moraju biti skroz potopljene u vodu.U toku kuvanja protresite serpu da se cufte ravnomerno skuvaju...kuvajte oko 20 min.

U tavici ugrijte malo ulja ,dodajte kasiku brasna i malo crvene paprike.Sipajte u cufte i dodajte 1/2l soka od paradajza (moze i konzerva pelata).Dodajte ako treba jos soli,bag zacina,bibera ili neki zacin po ukusu
Kuvajte jos desetak minuta i posluzite uz pire krompir,makarone ili po zelji.
Ako zelite da izbegnete klasicnu zaprsku napravite hladnu-u malo hladne vode razmutite kasiku brasna i crevene paprike,pa to sipajte u cufte ili odlijte malo vode iz cufti i dolijte paradajz sok pa kuvajte bez poklopca da malo ispari voda i sos se zgusne.
Prijatno.

posne vanilice

Sastojci:

330g brasna,
 250g posnog  margarina,
 soljica piva ili belog vina,
100-150g secera,
 soljica ml. oraha,
 pekmez

Priprema:

Brasno i margarin dobro natreti,da se naprave mrvice,pa dodati pivo,secer i orase.
Zamesiti testo,pa ga razvaljati oklagijom do debljine pola prsta,vaditi modlom ili casicom vanilice i peci u nepodmazanom plehu na 175C,da ostanu bele.
Vruce filovati pekmezom i uvaljati u prah secer zamirisan vanilom.

bakin brzi razljevak



Sastojci:

1/2 l mlake vode,
 so,
 1 soljica ulja, prasak za pecivo,
 2 krompira isjeckana na kockice,
 crno brasno (kolicina brasna je po potrebi, moze i mjesavina sa bijelim brasnom)

Priprema:

U vodu dodati krompir, so, ulje i pecivo, izmjesati i dodavati brasno dok se ne dobije zeljena gustina. Razliti u pouljen pleh ili tepsiju i peci na 200 stepeni dok ne porumeni. Zaljev: soljica ulja, 2 dl vode, malo soli, to da provri. Pecen razljevak isjeci na kocke, zatim zaliti zaljevom i vratiti u rernu par minuta dok ne upije. Ovo je posna varijanta, ali moze da se prelije sa jajima i pavlakom. Odlicno ide uz jogurt.

недеља, 15. децембар 2013.

crna ravanija

Sastojci:

5 jaja,
5 kasika secera,
8 kasika griza,
200g mlevenih oraha,
1 kasika kakaa,
50g seckanih oraha,
250ml jogurta, 1 prasak za pecivo,
preliv- 500g secera, 1l vode, limun

Priprema:

Umutiti jaja sa secerom, dodati jogurt i griz pomesan sa orasima,kakaom i praskom za pecivo.
Peci na 200 stepeni 25-30min.
Skuvati preliv, prohladiti ga 5min i preliti preko pecene ravanije.
U preliv se moze dodati jedan limun isecen na kolutove.

čoko rozen


Sastojci:

1 pakovanje "čoko rozen" kora,
 1 puding od vanilije,
 5 kasika šećera,
 1 posni margarin,
5-6 kašika zamjene za orahe (mozete i orahe umjesto zamjene)
100 gr čokolade

Priprema:

Skuvati puding sa 4 dl vode i 5 kašika šećera (posebno razmutiti puding sa 1 dl vode). Kad se ohladi dodati posni margarin i umutiti pjenasto. Na kraju dodati zamjenu za orahe. Filovati korice, i preliti sa otopljenom čokoladom. Za topljenje čokolade je potrebno: 100 grama posne čokolade i 2 kašike ulja. Otopiti na pari i preliti rozen.

plazma piramida

Sastojci:

3 mala pakovanja plazme,
 7 dl mlijeka,
5 kasika secera,
 5 kasika brasna,
2 pudinga od banane,
 margarin (250 gr)

Priprema:

Puding i brasno pomijesati, pa ga skuvati u zasladjenom mlijeku. Kad se ohladi dodati margarin. Na vecu tacnu redati 4 plazme u sirinu, 5 u duzinu. Prije redanja, plazme umociti u hladno mlijeko. Svaki red premazivati sa filom, na kraju premazati cijelu piramidu.

prebranac

Sastojci:

pasulj, oko pola kg ili po zelji
5-6 glavica crnog luka
4-5 strukova praziluka
2 mrkve
2 svjeze paprike, moze i iz zamrzivaca
so, biber, vegeta, malo bijelog luka, po zelji lorber, persun

Priprema:

Pasulj skuvati i ocjediti ga. Luk i praziluk isjeckati pa ih proprziti. dodati sjeckanu mrkvu na kolutove, posoliti i dodati zacine po zelji. Pasulj takodje posoliti po zelji. U zemljani pekac naliti malo ulja, pa staviti red pasulja, red przenog luka i praziluka, pa opet pasulj, pa luk, pa pasulj, i po vrhu staviti rezane paprike. Ja sam dodala i malo luka vlasca. Preliti sa jos malo ulja, i staviti u pecnicu jos nekih 15-20 minuta.

субота, 14. децембар 2013.

ruska sa jabukama

Sastojci
5 krompira
4 šargarepe
2 korena peršuna
1 manji koren celera
700 g graška
5 kiselih krastavaca
3 kisele jabuke
400 ml posnog majoneza
3 kašičice senfa
so
Mjeru mozete i poloviti.
Povrce skuvati (sem kiselih krastavcica i jabuka ). Sve isjeckati, sastaviti, preliti sa majonezom i izmjesati. Dodati senf i posoliti po ukusu.
I ovaj recept nam je poslala Violeta Stamenkovic Dimitrijevska
Hvala Viki! <3

preliv za ribu

Sastojci:

2 kasika sirceta (9%),
6 kasika ulja,
 2 dl vode,
 1 kasika vegete,
 sitno sjeckani bijeli luk,
 sjeckani persun,
 mljeveni biber

Priprema:

Sve sastojke izmjesati i na kraju dodati sjeckani persun. Ja sam sa ovim prelivala i papulu i ribu. Mnogo je ukusno, a jednostavno.

mini posne pogacice

Sastojci:

100 gr crnog brasna (moze i heljdino brasno)
300 gr bijelog brasna
2-2,5 dl vode
kvasac
so
100 gr susama (80 gr isprziti, a 20 gr ne prziti vec ostaviti za posipanje)

Priprema:

Susam proprziti na suvo i ohladiti.Brasno pomjesati, dodati so i kvasac, pecen susam, zatim mlaku vodu i mjesiti dok se ne dobije fina glatka masa.
Ostaviti da nadodje. Razviti tjesto oklagijom i casom manjeg precnika vaditi pogacice(mozete tjesto vaditi i modlicama). U pleh staviti pek papir, redati pogacice, i cetkom ih blago premazati uljem, tek toliko da se nepeceni susam prilikom posipanja zalijepi za tjesto. Peci 15-tak minuta na 200 stepeni.

corbica od praziluka

Sastojci:

1 praziluk
1 veci krompir
1 veca mrkva
2 kasike rize
so, biber, vegeta, persun

Priprema:

na malo ulja proprziti sjeckani praziluk, tek toliko da omeksa. Naliti sa oko 1,5-2 l vode, dodati sjeckani krompir na kockice, mrkvu i rizu. Posoliti i zaciniti po ukusu. Kad je kuvano, dodati persun.