Svijetli fil:
Blog dobre hrane i zanimljivih ideja. Sve fotografije su nase. Nadamo se da ćete uživati sa nama.
среда, 3. април 2019.
Posni kolačići (bez brašna i keksa)
Svijetli fil:
POSNE ŠUMADINKE
"Šumadinke" su tradicionalne posne kuglice koje spajaju bogate ukuse suvih šljiva, badema, tamne čokolade i rakije, bez dodatka keksa.
Ovaj starinski recept odiše autentičnim domaćim duhom i podseća na nekadašnje slatkiše pripremane s ljubavlju i pažnjom. Savršene su za sve prilike – kao poslastica uz kafu, poklon iz srca ili svečani dodatak prazničnoj trpezi.
Jednostavne za pripremu, ali raskošnog ukusa, "Šumadinke" osvajaju na prvi zalogaj!
(suve šljive, rakija, badem, čokolada..)
субота, 23. март 2019.
POHOVANE MASLINE (Posno)
Hrskave pohovane masline – savršeno predjelo za slavsku trpezu
Ako tražite zanimljivo i dekorativno predjelo koje će oduševiti vaše goste, pohovane masline su pravi izbor! Ove male, hrskave poslastice ne samo da izgledaju atraktivno na stolu, već su i izuzetno ukusne. Njihova posebna prednost je što se prvo zamrzavaju, a zatim prže, što znači da ih možete pripremiti nekoliko dana unaprijed i samo završiti kada dođu gosti.
Pohovane masline možete napraviti u posnoj ili mrsnoj varijanti – ako nije post, umjesto posnog sira, koristite punomasni sir po želji za bogatiji okus. Bilo da ih služite uz slavsku trpezu, kao dio kanapea ili kao grickalicu uz čašu vina, sigurno će biti hit među vašim gostima!
🫒Potrebno je 🫒
Oko 200 gr maslina (sa paprikom)
200 gr brašna
200 gr posnog sira
50 gr posnog margarina
Susam
Pomješati brašno, sitno ribani sir i margarin.
Odvojiti komad smjese, u njega staviti maslinu pa fino izraditi kuglicu. Ja kuglice pravim sa kašikom za sladoled jer se fino oblikuje loptica a možete I ručno oblikovati.
субота, 4. јул 2015.
BRIOCHE - fino francusko pecivo
VANILA POSNE KIFLICE
1 kesica vanilije
3 dl ulja
1,5 dl vrele vode
550 gr brašna
prašak za pecivo
Još:
džem od šljiva (ili neki drugi po želji)
šećer u prahu
1 kesica vanilije
Umjesiti tjesto od navedenih sastojaka i mjesiti dok se ne dobije fina glatka masa. Ugrejati rernu na 200 stepeni. Oklagijom razvući tjesto, sjeći na kvadrate. Na svki kvadrat staviti džem i polako urolati. Redati u pouljen pleh i peći na 200 stepeni dok ne počnu da rumene, Zatim smanjiti temperaturu na 160 i držati jos 10-tak minuta u rerni. Pečene kiflice uvaljati u šećer u prahu pomješan sa vanilijom.
четвртак, 2. јул 2015.
RAZLJEVAK SA TIKVICAMA
недеља, 21. јун 2015.
ŠNICLE OD TIKVICA
недеља, 26. април 2015.
Cimet venčić
субота, 18. април 2015.
Torta "Housewife"
Sastojci:
8 kašika šećera
5 kašika mljevenih oraha
2 kašike brašna
1/2 praška za pecivo
Fil 1:4 žumanca
100 g šećera
200 g margarina
40 g čokolade za kuhanje
250 g mljevene plazme (ili nekog drugog keksa)
oko 150 ml soka od pomorandže
Fil 2:350 ml slatke pavlake
200 g sitno sjeckanog keksa
5 g instant želatine fix
Krema:200 ml mlijeka
60 g čokolade za kuhanje
125 g šlag pjene/prah
Dekoracija:dekoraciju šlag pjena, krema
ili slatka pavlaka
Priprema:
Fil 1: Na pari umutiti žumanca i šećer, pa dodati čokoladu. Kad se čokolada otopi, maknuti i dodati margarin. Dobro izmiksati, pa ostaviti da se prohladi. Sjediniti mljeveni keks i sok od naranče, pa dodati u fil sa žumancima. Sve dobro sjediniti. Sipati preko hladnog biskvita.
Fil 2: Vrhnje umutiti u čvrst šlag, pa dodati želatinu fix. Izmiksati. Dodati sitno sjeckan keks "Domaćica", pa promiješati.Sipati preko fila 1, pa ostaviti u frižider, da se stegne (dva- tri sata). Zatim maknuti ivicu kalupa.
Kuhati mlijeko i čokoladu 3-4 minute. Ohladiti, pa dodati prah šlag pjene. Dobro izmiksati, pa cijelu tortu premazati kremom. Umutiti i vrhnje za šlag ili šlag pjenu/ kremu, pa cijelu tortu dekorisati. Kad se krema ohladi i stegne, rezati tortu na parčad!
autor ovog recepta: Erna
среда, 25. март 2015.
Junetina sa sataraš sosom
Priprema:
Junetinu isjeci na trake 1 x 3 cm, glavicu luka isjeckati. Na ulju proprziti luk, i dodati sjeckanu junetinu. Dok se to dinsta, u mikrovalnoj kuvati rizu, a stap mikserom izmiksati sataras. Kada je meso przeno, preliti ga sa miksanim satarasom, promjesati par minuta, i sa zacinima dotjerati zeljeni ukus. Barenu rizu mozete po zelji dodatno proprziti, a mozete samo zaciniti sa zacinima. Servirati i sluziti.
понедељак, 24. новембар 2014.
KUVANI ĐEVRECI
Potrebno je:

среда, 24. септембар 2014.
Kuvani paradajz
Sastojci:
10 kašika soli
pola litra ulja
peršun
biber
pola ljute paprike
Priprema:
Ovako spremljen paradajz moji piju uz burek,kifle i razna peciva,a ja ga dodajem u sve čorbe koje spremam.
Napomena:ja sam ovaj paradajz gulila,da bude bez kožice, ali kada nemam vremena onda ga meljem sa kožicom.Ne dodajem nikakve konzervanse.Od ove mjere izadje oko 15-tak litara.Možete i poloviti mjeru.
понедељак, 7. јул 2014.
Puž gibanica
Sastojci:
1 kg mladog sira,
3 jajeta,
1 šoljica ulja,
1 šoljica kisele vode,
1 šoljica mlijeka,
pola kesice praška za pecivo,so....
napomena ; 1 šoljica-mala šoljica za kafu.
Priprema:
недеља, 6. јул 2014.
Mini pizza
1 jaje,
1 čaša ulja,
1 čaša mlijeka
, 2 čaše vode,
so,
germa(kvasac),
brašna po potrebi.
(mjera-1 casa je casa od jogurta)
nadjev:
salama, sir trapist, kečap, origano