среда, 25. март 2015.

Junetina sa sataraš sosom




Sastojci:
Ja sam pravila sataras po nekim mojim mjerama: 
3 glavice luka, 
4 paprike, 
i 5 paradajza,
 so, zacin, biber
, pola kg junetine bez kosti
, 1 glavica luka,
 200 gr barene rize.




Priprema:

Od povrca napraviti standardni sataras. Ja ga ovako pravim:
isjeckam luk, papriku i paradajz. Prvo na ulju par minuta przim luk, zatim dodam papriku, posolim, i przim nekih 10 minuta. Nakon toga dodam sjeckani paradajz i kuvam jos 10-15 minuta. Zacin dodati po zelji.
Junetinu isjeci na trake 1 x 3 cm, glavicu luka isjeckati. Na ulju proprziti luk, i dodati sjeckanu junetinu. Dok se to dinsta, u mikrovalnoj kuvati rizu, a stap mikserom izmiksati sataras. Kada je meso przeno, preliti ga sa miksanim satarasom, promjesati par minuta, i sa zacinima dotjerati zeljeni ukus. Barenu rizu mozete po zelji dodatno proprziti, a mozete samo zaciniti sa zacinima. Servirati i sluziti.

понедељак, 24. новембар 2014.

KUVANI ĐEVRECI


                                                                    Potrebno je: 
650 gr brašna, germa (kvasac), 1 kašika šećera, 1 kašika soli, 2 dl vode, 1 kašika ulja, prženi i neprženi susam, morska so, luk (ovo je po želji, kako ko voli), za mrsnu varijantu:1 jaje za premazivanje a za posnu: posni majonez (možete i bez bilo kakvog premazivanja,  sve je po vašem izboru).

Đevreke kuvati u ključaloj vodi po 1 minut sa obe strane, zatim jednu stranu uvaljati u susam ili željene sastojke, i redati u pleh. Peći na 220 stepeni 20 minuta.






Pomješati brašno, germu (kvasac), šećer i so pa dodati vodu i umjesiti kompaktnu masu.


Zatim dodati 1 kašiku ulja, i ponovo izraditi tjesto.Tjesto treba dobro mjesiti da bude glatko. 



Napraviti veknu, pa je isjeći nožem na 8 dijelova.


Od tih 8 dijelova napraviti loptice, pokriti ih vlažnom krpom, i ostaviti ih da se odmaraju 15 minuta.




 Od loptice napraviti valjak, pa ga obmotati oko dlana, sastaviti u krug, pa ga lijepo oblikovati. 

                                       Staviti na vlažnu krpu, i pokriti da odmara još 10 minuta.



Đevreke kuvati u ključaloj vodi po 1 minut sa obe strane



Zatim jednu stranu uvaljati u susam ili željene sastojke, i redati u pleh. Peći na 220 stepeni 20 minuta.







среда, 24. септембар 2014.

Kuvani paradajz

Sastojci:

20 kg paradajza
10 kašika soli
pola litra ulja
peršun
biber
pola ljute paprike

Priprema:

Paradajz oprati i samljeti na mašini za meso.Staviti da se kuva i dodati so i ulje.Papriku što sitnije isjeckati i dodati paradajzu. Kada provri, pustiti samo minut da vri i skloniti sa šporeta.Dodati biber i sitno sjeckani peršun.Odmah sipati u vruće flaše,dobro pokriti da bi se postepeno hladilo.
Ovako spremljen paradajz moji piju uz burek,kifle i razna peciva,a ja ga dodajem u sve čorbe koje spremam.
Napomena:ja sam ovaj paradajz gulila,da bude bez kožice, ali kada nemam vremena onda ga meljem sa kožicom.Ne dodajem nikakve konzervanse.Od ove mjere izadje oko 15-tak litara.Možete i poloviti mjeru.

понедељак, 7. јул 2014.

Puž gibanica



Sastojci:

500 g jufke,
1 kg mladog sira,
3 jajeta,
1 šoljica ulja,
1 šoljica kisele vode,
1 šoljica mlijeka,
pola kesice praška za pecivo,so....
napomena ; 1 šoljica-mala šoljica za kafu.

Priprema:

Jufku podijeliti na dva dijela.Od sira,jaja,ulja,kisel.vode i mlijeka napraviti smjesu.Posoliti i dodati pecivo.Prvu koru samo malo uljem poprskati,pa staviti drugu koru pa filovati filom svaku koru dok ne potrošite prvu polovinu jufke.Zatim saviti u rolat.Tako isto uraditi i sa drugom polovinom jufki.Staviti u zamrzivač da se malo stegne jer se lakše sječe rolat.Sjeći debljine oko 2 cm.Redati u pleh i peci.Ja pecem 20-tak minuta na 220 stepeni.Kad je peceno,samo malo pokrijte čistom krpom,bez prskanja vodom da bi ostala hrskava.Obzirom da dobijete 2 rolata,mozete jedan ostaviti u zamrzivaču pa neki drugi dan peći.

недеља, 6. јул 2014.

Mini pizza


za tjesto:
1 jaje, 
1 čaša ulja,
1 čaša mlijeka
, 2 čaše vode,
 so,
 germa(kvasac),
 brašna po potrebi.
 (mjera-1 casa je casa od jogurta)
nadjev: 
salama, sir trapist, kečap, origano


Priprema:

Zakuvati tjesto od navedenih sastojaka, i ostaviti da nadođe. Zatim ga razvaljati oklagijom na debljinu manju od 1 cm. Vaditi krugove čašom, kao krofne, redati u pouljen pleh, svaki posebno posuti kečapom, origanom, rendanom salamom i rendanim sirom. Peći na 200 stepeni dok ne porumeni, a obzirom da su komadi manji, nije potrebno puno vremena. Meni je od ove smjese izašlo puna 2 pleha mini pizza.

недеља, 9. фебруар 2014.

Pita sa sirom i visnjama


Sastojci:

Testo: 3 jajeta umutiti sa 1 soljom secera,kesicom vanilin secera,1 soljom ulja ,1 soljom mleka i 2 solje brasna koje smo pomesali sa praskom za pecivo.

Nadev:500g sira (mladog,neslanog-svapskog),1 kisela pavlaka,1 jaje i 2 vanilin secera izmutiti mikserom da se sjedini.


Priprema:

Testo: 3 jajeta umutiti sa 1 soljom secera,kesicom vanilin secera,1 soljom ulja ,1 soljom mleka i 2 solje brasna koje smo pomesali sa praskom za pecivo.
Polovinu testa izliti u djuvec tepsiju,peci toliko da se uhvati korica,izvaditi iz rerne,poslagati voce,staviti nadev i zaliti ostatkom testa.Ispeci do kraja.

Nadev:500g sira (mladog,neslanog-svapskog),1 kisela pavlaka,1 jaje i 2 vanilin secera izmutiti mikserom da se sjedini.

Kada je kolac pecen posuti ga secerom u prahu.
Ako je sir malo vodeniji ili ga ocedite u gustoj cetki ili ga stavite u gazu pa obesite da se suvišna voda ocedi…ili dodajte kasiku-dve gustina.
Solja je 2dl.




среда, 29. јануар 2014.

Lenji peljmeni


Sastojci:

testo: 500g brasna, 2 jajeta 
nadev: glavica crnog luka, 300g mlevenog mesa, so, biber, vegeta 
i jos: 2dl pavlake, 2-3dl supe (moze i od kocke ili voda), malo sira trapista za posipanje-oko 100g



Priprema:

500g brašna , 2 jajeta zamesi sa vodom kao za rezance a potom ga ostavi u frižideru 30 minuta. 

Nadev: na vrućem ulju propržiti sitno iseckan crni luk, doda se 300g mlevenog mesa, bibera, malo soli i vegete. Sve dinstati dok sva voda ne ispari.

Razvaljati testo u jednu veliku koru, ravnomerno naneti prohladjeni nadev i zamotati u rolat.
Rolat iseci na parcad debljine 5cm i poslagati u dublju posudu- ja sam u vatrostalnu.
Rolate zaliti pavlakom i supom, koju smo zacinili po ukusu.
Peci u rerni 30-tak minuta na 200 stepeni, posuti rendanim sirom i jos malo zapeci.


Vec dugo merkam recept koji je postavila Gola na Gastronomiji, ali nikako da ih napravim zbog razvaljaj-iseci-napuni-zamotaj-kuvaj ... na ovaj nacin mi je bilo mnogo brze, a ukus je izvanredan , svi su bili odusevljeni, i klinci i mi ... zao mi je sto nisam uslikala presek peljmena, ali nestali su u trenu, sto kod nas nije obicaj, jer uvek postoji bar jedan namrsten nosic za stolom.

петак, 10. јануар 2014.

Amper supa


Sastojci:


kasika masti ili tri-cetiri kasike ulja, kasika brasna, kasicica aleve paprike, so, biber, bag zacin (vegeta, zacin C),4 jaja, 1,5l vode, stari hleb


Priprema:


Napraviti zaprsku od masti i brasna, dodati pariku, doliti vodu i zaciniti po ukusu. Kuvati 10-tak minuta. 
U medjuvremenu jaja izmutiti viljuskom. 
Jaja u tankom mlazu sipati u vrijucu supu i mesati viljuskom. 
Kuvati supu jos par minuta.
Nadrobiti stari hleb u tanjir i preliti supom.



Ovo je starinski recept za brzu i ukusnu supu koja se jela za dorucak.
Spremam je subotom  i skoristim stari hleb, a posto je zasitna mogu mirno da obidjem pijacu, obavim nedeljnu kupovinu i sve to lepo dovuknjam kuci :D

понедељак, 6. јануар 2014.

slani minjoni

Sastojci:

Za kore
100 g margarina
100 g brasna
1/2 l mleka
6 jaja malo soli
Za fil
300 g sira
300 g praske sunke
2 dl kiselog vrhnja
2 mala kisela krastavcica

Za premazivanje
200 g krem maslaca ili krem sira
listici persuna za dekoraciju

Priprema:


Na otopljenom margarinu proprziti brasno.
Sipati pazljivo mleko uz stalno mesanje da se ne bi stvorile grudvice. Skuvati krem, malo posoliti i ostaviti da se ohladi.
Dodavati jedno po jedno zumance i na kraju penu od belanaca.
Sve dobro izmesati i sipati u pleh oblozen masnim papirom.
Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 C oko 30 min.
Pecenu i ohladjenu koru preseci na pola tako da dobijemo 2 kore.
fil:
izgnjeciti sir i pomesati sa sitno seckanom sunkom, krastavcicima i kiselim vrhnjem.
Donju koru premazati filom, staviti preko gornju koru i malo pritisnuti.
Premazati umucenim krem maslacem, iseci na kockice i svaku ukrasiti pufnicom od krem maslaca i listicem persuna.
Cuvati u frizideru do sluzenja.

Posluživanje

Kockice cete lakse iseci ako nafilovane kore prethodno drzite neko vreme na hladnom.
I jos nesto, nemojte se zabrinuti ako se vasa kora za vreme pecenja bude ponasala cudno, kad se ispece sva “brdasca” ce se izjednaciti i nece se posle primecivati.


autor recepta: mignonne

bijele pihtije


pola litra jogurta
300 gr majoneze
5 kesica želatina,
 2 kuvana jajeta
 150 gr šunke
1 veća mrkva
3-4 kisela krastavčića
so po potrebi
 Priprema:
Želatin otopiti u malo jogurta pa kada se fino izmješa dodati i ostatak jogurta. Staviti na sporet da se fino šelatin otopi. Dodati majonez pa sve fino izmješati. Ako ima grudvica, dodatnu umutiti štap mikserom. Dodati povrce (mrkvu obariti), pa sve izmješati i posoliti po ukusu. Malo prohladiti i sipati u silikonske kalupe ili već po želji, možete izliti i u tepsiju pa sjeći kao štanglice.





kolač sa jabukama

Sastojci:

16 komada posnog keksa (ako ce te stavljati i po vrhu, potrebno je 32 keksa)
5-6 jabuka
2 šolje (od 2 dl)šećera
2 šolje griza
1 vanilin šećer
1 limun
1 naranča
1,5l vode

Priprema:

Oljuštiti jabuke i isjeći na kockice.Preliti sa sokom od limuna i naranče.Sipati i 3 dl vode,pa staviti da prokuha.Kad se jabuke skuhaju,propasirati ih štapnim mikserom.Sipati još oko 1,2l vode,dodati 2 šolje šećera (ili po ukusu),vanilin šećer.Kad prokuha dodati i 2 šolje griza,miješajući svo vrijeme.Kada krem dobije potrebnu gustinu,maknuti.Zatim preliti preko petit keksa,koji smo stavili u dublji pleh.Ostaviti da se hladi par sati i tek onda sjeci.
Originalni nayiv kolača je sunčane kocke, i ovaj kolač sam napravila po receptu Erne sa gastronomije, s tim sto sam ja keks stavila i po vrhu. Hvala Erna za sve divne recepte koje si podijelila sa nama <3

четвртак, 19. децембар 2013.

pecivo sa pivom

Sastojci:

1 flasa piva
4 soljice ulja
so
p. za pecivo
2-3 kasike susama
2-3 kasike kikirikija (stući ga sa cekicem za meso)
brasna po potrebi

Priprema:

Sve sastojke sastaviti i dodavati brasno (oko 1 kg) dok se ne dobije fina masa da se ne lijepi za ruke. Razviti tjesto oklagijom pa sjeci na stanglice (moze se sjeci i casom) i peci na 200 stepeni.

среда, 18. децембар 2013.

sunđer kiflice

Sastojci:
2 dl ulja
4 dl mineralne vode
kvasac, so
brašno po potrebi
senf za premazivanje, susam za posipanje
Priprema:
Umjesiti standardno tijesto ya kiflice od navedenih sastojaka i ostaviti da nadođe. Kada je nadošlo, razraditi tijesto i podijeliti ga na tri dijela. Svaki dio razviti oklagijom, isjeći na željene oblike i uviti kiflice.
Svaku kiflicu premazati senfom i posuti susamom. Peni na 200 stepeni dok ne porumene.
Kiflie su mekane i ukusne.

уторак, 17. децембар 2013.

posni medovik


Posni Medovik – medena torta sa dušom

Ako tražite poslasticu koja je i ukusna, i posna, i puna domaćeg šarma – posni Medovik sa tri kore je pravi izbor. Ova torta, poznata po bogatom ukusu meda i nežnoj teksturi, u ovoj verziji dobija laganiju i jednostavniju formu, idealnu za dane posta, ali i za sve one koji žele nešto drugačije i lagano.

Tri tanke, mirisne kore sa medom, koje se lako razvlače i peku, filuju se nežnim posnim kremom koji se savršeno stapa sa korama i daje torti sočnost i punoću. Nakon nekoliko sati (ili idealno preko noći), Medovik postaje mekan, topi se u ustima i osvaja svakog ko ga proba.

Ova torta je idealna za slave, posne dane, praznike ili kao slatko iznenađenje uz šolju čaja ili kafe. Jednostavna, ali posebna – baš kao i svaka tradicija koju rado negujemo.

Posni medovik

sastojci:

za kore:
100 gr posnog margarina
150 gr secera
150 gr meda
4 kasike kisele vode
1 pecivo
500 gr brasna

za fil:

1 puding od vanile
250 gr margarina
200 gr secera
sok od jednog limuna
Umutiti margarin sa secerom, dodati med, kiselu vodu, brasno i pecivo. Izraditi fino tjesto pa podijeliti na tri dijela. Razviti oklagijom na pek papiru i peci 10-tak minuta na zadnu tepsije. Ispeci sve tri kore.
Skuvati puding na vodi, ohladiti i dodati margarin, limunov sok i secer pa sve fino umutiti.

 Premazati ohladjene kore, a od fila ostaviti 2-3 kasike i premazati zadnju koru.
Tortu je najbolje napraviti dan ranije da bi kore fino omekšale od fila.

понедељак, 16. децембар 2013.

kolac sa jabukama i rizom

Sastojci:

2 dl ulja
2 dl mineralne vode
180 gr secera
1 kasika kakaa
prasak za pecivo
250 gr brasna
fil:
1 kg jabuka
100 gr rize
200 gr secera
malo cimeta
po zelji 2-3 karanfilica (nije obavezno)

Priprema:

Prvo isprzite rizu, nasuvo u tiganju, da dobije zlatnu boju. Ostavite da se ohladi, pa je sameljite na el.mlin.
Jabuke oguliti pa izrendati. Prziti jabuke sa secerom, pa kad puste dovoljno tecnosti, dodati im mljevenu rizu. (ona ce pokupiti visak vlage u jabukama, pa fil ostaje fino cvrst).
Ulje, vodu i secer mutite dok se secer ne rastopi. Dodati brasno pomjesano sa pecivom, i kakao. Sjediniti masu, pa jedan dio sipati u tepsiju i staviti da se pece na 200 C. Kad je upola peceno (paziti da bude fina korica po vrhu) premazati jabukama, pa preliti preostalim djelom mase i dopeci kolac. Peceno posuti sa secerom u prahu ili vanilijom.

Napomena: tepsija je precnika 30 cm, i umjesto rize, mozete staviti malo griza.