субота, 4. јул 2015.

BRIOCHE - fino francusko pecivo



Potrebno:
3 jaja
120 gr margarina za mazanje
1 kašičica soli
3 kašičice šećera
germa (kvasac)
1 dl mlake vode
1,5 dl mlakog mlijeka
brašno (oko 700 gr, po potrebi dodavati i više).

Kvasac potopiti u mlakoj vodi. Umjesiti jaja (od ova tri umućena jajeta odvojite dvije kašike da na kraju premažete brioche), margarin, so, šećer i mlijeko. Dodati rastopljen kvasac i postepeno dodavati brašno. Tjesto ne smije da bude tvrdo, vec onako, mekše. Ostaviti da nadođe. Dobro ga izraditi rukama, pa podijeliti na 12 većih i 12 malih kuglica. U pleh za projarice ređati prvo velike kugle pa na vrh velike staviti malu kuglu. Premazati odvojenim jajima, i po vrhu staviti malo morske soli (ako nemate morsku moyete i običnu, samo pazite da ne presolite).




VANILA POSNE KIFLICE

Potrebno:
1 kesica vanilije
3 dl ulja
1,5 dl vrele vode
550 gr brašna
prašak za pecivo

Još:
džem od šljiva (ili neki drugi po želji)
šećer u prahu
1 kesica vanilije

Umjesiti tjesto od navedenih sastojaka i mjesiti dok se ne dobije fina glatka masa. Ugrejati rernu na 200 stepeni. Oklagijom razvući tjesto, sjeći na kvadrate. Na svki kvadrat staviti džem i polako urolati. Redati u pouljen pleh i peći na 200 stepeni dok ne počnu da rumene, Zatim smanjiti temperaturu na 160 i držati jos 10-tak minuta u rerni. Pečene kiflice uvaljati u šećer u prahu pomješan sa vanilijom.

четвртак, 2. јул 2015.

RAZLJEVAK SA TIKVICAMA



Potrebno:

3 jaja
1 tikvica srednje veličine
100 gr mladog sira (može i bez)
1 šolja jogurta
1 šoljica ulja
2 šolje kukuruznog brašna
pecivo
so
po želji mozete dodati i malo špinata ili peršuna, bijelog luka..ko šta voli :)

Preliv:
2 jaja
1 pavlaka (mnogo je ukusnije ako imate kajmaka)

Priprema:
Tikvicu oprati i izrendati (ako je tikvica mlada nema potrebe da se guli), posoliti..
Umutititi jaja, dodati tikvicu i ostale gorepomenute sastojke. Sve fino izmješati i izliti u pouljen pleh. 
Rernu ugrijati na 220 stepeni, Staviti razljevak da se peče i smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći oko 20-25 minuta.





недеља, 21. јун 2015.

ŠNICLE OD TIKVICA





Potrebno:

1. tikvica
2. jajeta
šolja od 2 dl brašna
pola kašičice praška za pecivo
so, biber

Priprema:

Mladu tikvicu dobro oprati pa je izrendati na trenici na krupno rende (ja tikvicu ne gulim jer je gajim i berem u svojoj skromnoj organskoj  baštici).
Dodati jaja, pecivo, so, biber i na kraju brašno. Sve fino izmješati, vaditi kašikom i pržiti u vrelom ulju. Često prevrtati da ne bi izgorele i da bi ravnomjerno primile boju. Kada su pržene izvaditi i staviti na kuhinjski papirni ubrus da se skine višak masnoće.

U tjesto ne stavljam ulje da ne bi bilo premasno. 

недеља, 26. април 2015.

Cimet venčić











Potrebno:
sirovi kvasac
1 kašičica šećera
3/4 čaše mlijeka
1 žumance
2 kašičice margarina za mazanje
oko 300 gr brašna
Premaz:
5 kašičica šećera
3 kašičice cimeta
3 kašičice margarina (iz kutije, jer se lakše umjesi)

Priprema:
Sirovi kvasac (može i suvi) potopiti sa malo mlijeka i 1 kašičicom šećera. Kada je nadošao, dodati žumance, margarin i ostatak mlijeka. Dobro umutiti žicom za mućenje pa dodati brašno i umutiti  fino glatko tijesto. Ostaviti da nadođe. 
Kada je nadošlo tijesto, razviti ga oklagijom u pravougaoni oblik. Posebno umutiti šećer, cimet i margarin pa premazati tijesto. Polako uviti u rolat, pa nožem razrezati po dužini. Oba dijela uvrnuti, pa sastaviti u krug i staviti u margarinom namazanu okruglu modlu za pečenje. Peći na 190 stepeni oko 20 minuta. Pečeno posuti šećerom u prahu.

субота, 18. април 2015.

Torta "Housewife"


Sastojci:

Biskvit:4 bjelanaca
8 kašika šećera
5 kašika mljevenih oraha
2 kašike brašna
1/2 praška za pecivo
Fil 1:4 žumanca
100 g šećera
200 g margarina
40 g čokolade za kuhanje
250 g mljevene plazme (ili nekog drugog keksa)
oko 150 ml soka od pomorandže
Fil 2:350 ml slatke pavlake
200 g sitno sjeckanog keksa 
5 g instant želatine fix
Krema:200 ml mlijeka
60 g čokolade za kuhanje
125 g šlag pjene/prah
Dekoracija:dekoraciju šlag pjena, krema 
ili slatka pavlaka

Priprema:

Biskvit: Umutiti bjelanca i šećer u čvrst snijeg. Dodati mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo, pa sipati u kalup (obložen papirom za pečenje). Peći na 180 C. Pečen biskvit ostaviti da se ohladi, pa odstraniti papir za pečenje.
Fil 1: Na pari umutiti žumanca i šećer, pa dodati čokoladu. Kad se čokolada otopi, maknuti i dodati margarin. Dobro izmiksati, pa ostaviti da se prohladi. Sjediniti mljeveni keks i sok od naranče, pa dodati u fil sa žumancima. Sve dobro sjediniti. Sipati preko hladnog biskvita.
Fil 2: Vrhnje umutiti u čvrst šlag, pa dodati želatinu fix. Izmiksati. Dodati sitno sjeckan keks "Domaćica", pa promiješati.Sipati preko fila 1, pa ostaviti u frižider, da se stegne (dva- tri sata). Zatim maknuti ivicu kalupa.
Kuhati mlijeko i čokoladu 3-4 minute. Ohladiti, pa dodati prah šlag pjene. Dobro izmiksati, pa cijelu tortu premazati kremom. Umutiti i vrhnje za šlag ili šlag pjenu/ kremu, pa cijelu tortu dekorisati. Kad se krema ohladi i stegne, rezati tortu na parčad!

autor ovog recepta: Erna

среда, 25. март 2015.

Junetina sa sataraš sosom




Sastojci:
Ja sam pravila sataras po nekim mojim mjerama: 
3 glavice luka, 
4 paprike, 
i 5 paradajza,
 so, zacin, biber
, pola kg junetine bez kosti
, 1 glavica luka,
 200 gr barene rize.




Priprema:

Od povrca napraviti standardni sataras. Ja ga ovako pravim:
isjeckam luk, papriku i paradajz. Prvo na ulju par minuta przim luk, zatim dodam papriku, posolim, i przim nekih 10 minuta. Nakon toga dodam sjeckani paradajz i kuvam jos 10-15 minuta. Zacin dodati po zelji.
Junetinu isjeci na trake 1 x 3 cm, glavicu luka isjeckati. Na ulju proprziti luk, i dodati sjeckanu junetinu. Dok se to dinsta, u mikrovalnoj kuvati rizu, a stap mikserom izmiksati sataras. Kada je meso przeno, preliti ga sa miksanim satarasom, promjesati par minuta, i sa zacinima dotjerati zeljeni ukus. Barenu rizu mozete po zelji dodatno proprziti, a mozete samo zaciniti sa zacinima. Servirati i sluziti.

понедељак, 24. новембар 2014.

KUVANI ĐEVRECI


                                                                    Potrebno je: 
650 gr brašna, germa (kvasac), 1 kašika šećera, 1 kašika soli, 2 dl vode, 1 kašika ulja, prženi i neprženi susam, morska so, luk (ovo je po želji, kako ko voli), za mrsnu varijantu:1 jaje za premazivanje a za posnu: posni majonez (možete i bez bilo kakvog premazivanja,  sve je po vašem izboru).

Đevreke kuvati u ključaloj vodi po 1 minut sa obe strane, zatim jednu stranu uvaljati u susam ili željene sastojke, i redati u pleh. Peći na 220 stepeni 20 minuta.






Pomješati brašno, germu (kvasac), šećer i so pa dodati vodu i umjesiti kompaktnu masu.


Zatim dodati 1 kašiku ulja, i ponovo izraditi tjesto.Tjesto treba dobro mjesiti da bude glatko. 



Napraviti veknu, pa je isjeći nožem na 8 dijelova.


Od tih 8 dijelova napraviti loptice, pokriti ih vlažnom krpom, i ostaviti ih da se odmaraju 15 minuta.




 Od loptice napraviti valjak, pa ga obmotati oko dlana, sastaviti u krug, pa ga lijepo oblikovati. 

                                       Staviti na vlažnu krpu, i pokriti da odmara još 10 minuta.



Đevreke kuvati u ključaloj vodi po 1 minut sa obe strane



Zatim jednu stranu uvaljati u susam ili željene sastojke, i redati u pleh. Peći na 220 stepeni 20 minuta.







среда, 24. септембар 2014.

Kuvani paradajz

Sastojci:

20 kg paradajza
10 kašika soli
pola litra ulja
peršun
biber
pola ljute paprike

Priprema:

Paradajz oprati i samljeti na mašini za meso.Staviti da se kuva i dodati so i ulje.Papriku što sitnije isjeckati i dodati paradajzu. Kada provri, pustiti samo minut da vri i skloniti sa šporeta.Dodati biber i sitno sjeckani peršun.Odmah sipati u vruće flaše,dobro pokriti da bi se postepeno hladilo.
Ovako spremljen paradajz moji piju uz burek,kifle i razna peciva,a ja ga dodajem u sve čorbe koje spremam.
Napomena:ja sam ovaj paradajz gulila,da bude bez kožice, ali kada nemam vremena onda ga meljem sa kožicom.Ne dodajem nikakve konzervanse.Od ove mjere izadje oko 15-tak litara.Možete i poloviti mjeru.

понедељак, 7. јул 2014.

Puž gibanica



Sastojci:

500 g jufke,
1 kg mladog sira,
3 jajeta,
1 šoljica ulja,
1 šoljica kisele vode,
1 šoljica mlijeka,
pola kesice praška za pecivo,so....
napomena ; 1 šoljica-mala šoljica za kafu.

Priprema:

Jufku podijeliti na dva dijela.Od sira,jaja,ulja,kisel.vode i mlijeka napraviti smjesu.Posoliti i dodati pecivo.Prvu koru samo malo uljem poprskati,pa staviti drugu koru pa filovati filom svaku koru dok ne potrošite prvu polovinu jufke.Zatim saviti u rolat.Tako isto uraditi i sa drugom polovinom jufki.Staviti u zamrzivač da se malo stegne jer se lakše sječe rolat.Sjeći debljine oko 2 cm.Redati u pleh i peci.Ja pecem 20-tak minuta na 220 stepeni.Kad je peceno,samo malo pokrijte čistom krpom,bez prskanja vodom da bi ostala hrskava.Obzirom da dobijete 2 rolata,mozete jedan ostaviti u zamrzivaču pa neki drugi dan peći.

недеља, 6. јул 2014.

Mini pizza


za tjesto:
1 jaje, 
1 čaša ulja,
1 čaša mlijeka
, 2 čaše vode,
 so,
 germa(kvasac),
 brašna po potrebi.
 (mjera-1 casa je casa od jogurta)
nadjev: 
salama, sir trapist, kečap, origano


Priprema:

Zakuvati tjesto od navedenih sastojaka, i ostaviti da nadođe. Zatim ga razvaljati oklagijom na debljinu manju od 1 cm. Vaditi krugove čašom, kao krofne, redati u pouljen pleh, svaki posebno posuti kečapom, origanom, rendanom salamom i rendanim sirom. Peći na 200 stepeni dok ne porumeni, a obzirom da su komadi manji, nije potrebno puno vremena. Meni je od ove smjese izašlo puna 2 pleha mini pizza.

недеља, 9. фебруар 2014.

Pita sa sirom i visnjama


Sastojci:

Testo: 3 jajeta umutiti sa 1 soljom secera,kesicom vanilin secera,1 soljom ulja ,1 soljom mleka i 2 solje brasna koje smo pomesali sa praskom za pecivo.

Nadev:500g sira (mladog,neslanog-svapskog),1 kisela pavlaka,1 jaje i 2 vanilin secera izmutiti mikserom da se sjedini.


Priprema:

Testo: 3 jajeta umutiti sa 1 soljom secera,kesicom vanilin secera,1 soljom ulja ,1 soljom mleka i 2 solje brasna koje smo pomesali sa praskom za pecivo.
Polovinu testa izliti u djuvec tepsiju,peci toliko da se uhvati korica,izvaditi iz rerne,poslagati voce,staviti nadev i zaliti ostatkom testa.Ispeci do kraja.

Nadev:500g sira (mladog,neslanog-svapskog),1 kisela pavlaka,1 jaje i 2 vanilin secera izmutiti mikserom da se sjedini.

Kada je kolac pecen posuti ga secerom u prahu.
Ako je sir malo vodeniji ili ga ocedite u gustoj cetki ili ga stavite u gazu pa obesite da se suvišna voda ocedi…ili dodajte kasiku-dve gustina.
Solja je 2dl.




среда, 29. јануар 2014.

Lenji peljmeni


Sastojci:

testo: 500g brasna, 2 jajeta 
nadev: glavica crnog luka, 300g mlevenog mesa, so, biber, vegeta 
i jos: 2dl pavlake, 2-3dl supe (moze i od kocke ili voda), malo sira trapista za posipanje-oko 100g



Priprema:

500g brašna , 2 jajeta zamesi sa vodom kao za rezance a potom ga ostavi u frižideru 30 minuta. 

Nadev: na vrućem ulju propržiti sitno iseckan crni luk, doda se 300g mlevenog mesa, bibera, malo soli i vegete. Sve dinstati dok sva voda ne ispari.

Razvaljati testo u jednu veliku koru, ravnomerno naneti prohladjeni nadev i zamotati u rolat.
Rolat iseci na parcad debljine 5cm i poslagati u dublju posudu- ja sam u vatrostalnu.
Rolate zaliti pavlakom i supom, koju smo zacinili po ukusu.
Peci u rerni 30-tak minuta na 200 stepeni, posuti rendanim sirom i jos malo zapeci.


Vec dugo merkam recept koji je postavila Gola na Gastronomiji, ali nikako da ih napravim zbog razvaljaj-iseci-napuni-zamotaj-kuvaj ... na ovaj nacin mi je bilo mnogo brze, a ukus je izvanredan , svi su bili odusevljeni, i klinci i mi ... zao mi je sto nisam uslikala presek peljmena, ali nestali su u trenu, sto kod nas nije obicaj, jer uvek postoji bar jedan namrsten nosic za stolom.

петак, 10. јануар 2014.

Amper supa


Sastojci:


kasika masti ili tri-cetiri kasike ulja, kasika brasna, kasicica aleve paprike, so, biber, bag zacin (vegeta, zacin C),4 jaja, 1,5l vode, stari hleb


Priprema:


Napraviti zaprsku od masti i brasna, dodati pariku, doliti vodu i zaciniti po ukusu. Kuvati 10-tak minuta. 
U medjuvremenu jaja izmutiti viljuskom. 
Jaja u tankom mlazu sipati u vrijucu supu i mesati viljuskom. 
Kuvati supu jos par minuta.
Nadrobiti stari hleb u tanjir i preliti supom.



Ovo je starinski recept za brzu i ukusnu supu koja se jela za dorucak.
Spremam je subotom  i skoristim stari hleb, a posto je zasitna mogu mirno da obidjem pijacu, obavim nedeljnu kupovinu i sve to lepo dovuknjam kuci :D

понедељак, 6. јануар 2014.

slani minjoni

Sastojci:

Za kore
100 g margarina
100 g brasna
1/2 l mleka
6 jaja malo soli
Za fil
300 g sira
300 g praske sunke
2 dl kiselog vrhnja
2 mala kisela krastavcica

Za premazivanje
200 g krem maslaca ili krem sira
listici persuna za dekoraciju

Priprema:


Na otopljenom margarinu proprziti brasno.
Sipati pazljivo mleko uz stalno mesanje da se ne bi stvorile grudvice. Skuvati krem, malo posoliti i ostaviti da se ohladi.
Dodavati jedno po jedno zumance i na kraju penu od belanaca.
Sve dobro izmesati i sipati u pleh oblozen masnim papirom.
Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 C oko 30 min.
Pecenu i ohladjenu koru preseci na pola tako da dobijemo 2 kore.
fil:
izgnjeciti sir i pomesati sa sitno seckanom sunkom, krastavcicima i kiselim vrhnjem.
Donju koru premazati filom, staviti preko gornju koru i malo pritisnuti.
Premazati umucenim krem maslacem, iseci na kockice i svaku ukrasiti pufnicom od krem maslaca i listicem persuna.
Cuvati u frizideru do sluzenja.

Posluživanje

Kockice cete lakse iseci ako nafilovane kore prethodno drzite neko vreme na hladnom.
I jos nesto, nemojte se zabrinuti ako se vasa kora za vreme pecenja bude ponasala cudno, kad se ispece sva “brdasca” ce se izjednaciti i nece se posle primecivati.


autor recepta: mignonne