петак, 4. април 2025.

Krompiraca


Krompirača – Zalogaj tradicije iz djetinjstva

Postoje jela koja u sebi nose mnogo više od ukusa – ona nose uspomene, priče, mirise djetinjstva i spokoj nekih jednostavnijih vremena. Krompirača je upravo jedno takvo jelo. Skromna, tiha, a opet puna duše, krompirača je jedno od onih jela koje vas zagrli čim ga pomirišete.

Sastoji se od samo nekoliko sastojaka – krompira i riže – ali upravo u toj jednostavnosti leži njena čarolija. Nije se pravila da impresionira, već da nahrani, ugrije i poveže. U mnogim domaćinstvima na selu, krompirača je bila čest gost na stolu, naročito u danima kada se jelo "što ima", a to što ima bilo je skromno, ali pripremljeno s mnogo ljubavi.

Svaka kuća imala je svoju verziju. Negdje je bila malo rjeđa, gotovo kao gusta čorba. Negdje se pekla u rerni, u zemljanoj posudi, sa zapečenom koricom na vrhu. Riža i krompir su se stapali u kremastu, blagu harmoniju ukusa koja danas djeluje gotovo nostalgično. To nije jelo koje ćete naći u modernim restoranima s Michelinovim zvjezdicama, ali jeste ono koje će vam srce napuniti toplinom više nego bilo koji gurmanski tanjir.

Krompirača nas podsjeća da su skromnost i toplina često važniji od raskoši. Podsjeća nas na bakine ruke, na drveni sto u maloj kuhinji, na dane bez žurbe i večeri ispunjene pričama. I zato, iako se možda danas rijetko priprema, krompirača zaslužuje da je se sjetimo – ne samo kao recepta, već kao dijela nas, naše kulture i naših korijena.



(foto: Kori.)
Krompir, riža, pirinač,krompirača




Sastojci:

1 glavica luka,
4-5 krompira,
1 solja rize,
so,
biber,
bag zacin, 
aleva paprika, 
ulje

Priprema:

Naseckati na sitno glavicu luka i staviti u tepsiju. 
Krompir oguliti, narezati na krugove ili ako su veci krompiri na polukrugove, oprati i dodati ih luku.
Oprati solju rize, pa i nju dodati u tepsiju, sve zaciniti, pouljiti i dobro promesati da se sve lepo rasporedi. Nasipati vodom da ogrezne, staviti u vrucu rernu i ispeci.
Posluziti uz salatu.




 



UČKUR PITA

U našem kraju postoji izreka:" ako znaš ručno da razviješ jufku/kore za pitu, možeš se udati"! 😁


Od malih nogu, oklagija i ja smo na „ti“ i ako šta znam to je razvlačenje jufke.


 Pravo, ručno razvlačenje jufke je  vještina koja se ne stiče preko noći, već se prenosi s koljena na koljeno.


 Još dok sam bila dijete, moja nana, mamina mama, učila me kako se mijesi i razvlači tijesto. Imala je taj običaj da uvijek ostavi dio tijesta sa strane, na rubu stola, samo za mene. Tako sam uz igru i radoznalost, nesvjesno, učila prve korake u pripremi pita❤️


Pite su mnogo više od jela – one su priča o toplini doma, zajedništvu i strpljenju. Nekako mi je to baš onako kao  odraz kućnog vaspitanja. Mislim na tadašnje vrijeme jer danas, nažalost, rijetko koja mlada žena zna da razvija jufku.


 Posne pite pravim s rižom, sojom, krompirom, kupusom, a ono što mi je najvažnije jeste da je tijesto lijepo razvijeno. 

Moja pok.svekrva me je naučila kako se pravi prava domaća pita od pšeničnog brašna – ono fino, svileno tijesto koje traži i vještinu i osjećaj pod prstima.

 Rekla mi je jednom: „Prava vještina je kad žena razvije jufku od domaćeg brašna, a da ne pukne". Otkrila mi je caku a to ću u nekom od sledećih recepata napisati.

“ I zaista, to je umjetnost.

U današnje vrijeme, kada je sve ubrzano i kada mnogi biraju brza rješenja, mislim da ne smijemo zaboraviti na vrijednost domaće kuhinje i tradicije.

 Treba učiti naše ćerke da mijese, da osjete mekotu tijesta pod prstima, da znaju koliko ljubavi i pažnje ide u svaki sloj pite.

 Jer, pita nije samo hrana – ona je sjećanje, miris djetinjstva, priča o ljubavi naših nana, majki i svih žena koje su svojim rukama gradile dom. ❤️



Posne pite, posni recepti

Učkur pita, posni recepti

Posne pite, posni recepti

Sastojci:

pola kg brasna,
 1 soljica ulja,
 so,
vode po potrebi..
krompir,
 manja glavica crnog luka,
 ulje,
 biber

Priprema:

Od brasna, ulja, soli i vode umjesiti standardno tjesto za pitu (tjesto treba da bude glatko, da se ne lijepi za ruke). Krompir oljustiti i izrendati na trenici.Posoliti, dodati sjeckani crni luk i biber.
Tjesto podijeliti na dva dijela. Dobro ga izraditi (lakse se razvlaci jufka). Oklagijom razvuci jufku do pola, zatim preko stola staviti platneni stolnjak, pa preko njega jufku. Pouljiti je, pa prstima razmazati ulje po cijeloj jufci, pa je razvuci sto vise. Po duzini izrezati jufku na sirini oko 10 cm, po kraju staviti krompir, pa uviti. savijati u krug u pouljenu tepsiju, i po njoj jos malo poprskati uljem, i malo posoliti. Peci na 230 stepeni dok ne porumeni. Kada je pecena, samo je malo poprskati hladnom vodom i pokriti cistom krpom, da se malo ohladi. Ova pita je tanka, zato se i zove uckur.

A sad da pojasnimo pojam učkur 🙂

Učkur je tkan ili pleteni kanap, traka ili uzica koja se provlači kroz pojas na pantalama ili suknjama kako bi ih stezala oko struka. Ova riječ potiče iz turskog jezika (uçkur) i često se koristi u narodnoj terminologiji, posebno u balkanskim krajevima.

Kako je učkur pita dobila naziv?

Učkur pita je tradicionalna pita koja se pravi tako što se tijesto razvije, siječe na tanke trake, filuje, a zatim uvija ili savija u tanku traku nalik učkuru – uzici koja se steže oko pojasa. Ovaj način savijanja podsjeća na to kako učkur prolazi kroz pojas pantalona, pa je upravo po tome pita dobila ime.

Učkur pita se najčešće puni sirom, krompirom ili mesom, a specifična je po svom izgledu – dugačke je forme i obično se slaže u pleh u obliku puža ili cik-cak linije. Ova pita je omiljena u domaćinstvima jer je ukusna, hrskava i jednostavna za pripremu, a njeno ime podsjeća na vezu između tradicionalne kuhinje i svakodnevnog života.

Ovo su stare slike iz 2013 pa je kvalitet malo lošiji.

Prijatno🥰


четвртак, 3. април 2025.

Crna ravanija

Crna Ravanija – Kraljica sočnih kolača

Postoje kolači koji osvajaju izgledom, oni koji očaravaju mirisom, a onda su tu i oni koji ostavljaju neizbrisiv trag u sećanju svakim zalogajem. Crna ravanija spada upravo u tu poslednju kategoriju – jednostavna, ali moćna poslastica koja je sinonim za sočnost i bogatstvo ukusa.



Ravanija je orijentalni kolač koji je kroz vekove našao put do naših kuhinja i srca. Klasična verzija obično se pravi sa grizom i natapa se sirupom od šećera i limuna, ali crna ravanija donosi jedan potpuno novi sloj zadovoljstva – dodatak kakaa i čokolade čini je bogatijom i intenzivnijom, pretvarajući je u poslasticu kojoj je teško odoleti.

Njena popularnost raste iz više razloga. Prvo, jednostavna je za pripremu – ne zahteva komplikovane tehnike niti egzotične sastojke. Drugo, savršena je za sve prilike: bilo da želite da obradujete goste, zasladite porodični ručak ili sebi priredite momenat čistog uživanja uz šolju kafe.



Jedan od glavnih razloga zbog kojih crna ravanija ima verne obožavaoce jeste njena neprevaziđena sočnost. Zahvaljujući bogatom sirupu koji se upija u svaki zalogaj, ovaj kolač nikada nije suv, već ostaje mekan i aromatičan danima. Kakao i čokolada dodaju mu dubinu ukusa, dok arome poput vanile, cimeta ili čak ruma mogu da mu daju dodatni karakter.

Osim toga, ovaj kolač je prilagodljiv – možete ga obogatiti seckanim orasima, lešnicima ili bademima, ukrasiti šlagom, voćem ili čak kuglom sladoleda od vanile za poseban kontrast toplog i hladnog.


Bilo da ste ljubitelj tradicionalnih kolača ili tragate za nečim novim što nosi duh starih recepata u modernoj interpretaciji, crna ravanija je pravi izbor. Njena jednostavna priprema, bogatstvo ukusa i neodoljiva tekstura čine je desertom koji se ne zaboravlja.

Ako već niste probali, pravo je vreme da se prepustite ovom užitku – jer jednom kada zagrizete, nema povratka!

Ravanija, sočni kolač, zaliven kolač



Sastojci:
5 jaja,
5 kasika secera,
8 kasika griza,
200g mlevenih oraha,
1 kasika kakaa,
50g seckanih oraha,
250ml jogurta, 1 prasak za pecivo,
preliv- 500g secera, 1l vode, limun

Priprema:

Umutiti jaja sa secerom, dodati jogurt i griz pomesan sa orasima,kakaom i praskom za pecivo.
Peci na 200 stepeni 25-30min.
Skuvati preliv, prohladiti ga 5min i preliti preko pecene ravanije. 
U preliv se moze dodati jedan limun isecen na kolutove.

PASTRMKA

 

Hrskava korica, sočno meso i savršeno izbalansirani začini – ova pečena pastrmka je prava rapsodija ukusa! Svaki zalogaj topi se u ustima, otkrivajući blagu slast ribe i bogatstvo mirisnih začina koji je obavijaju. Pečena do savršenstva, spolja zlatno-smeđa, a iznutra nežna i mekana, ova pastrmka je jelo koje će očarati svakog gosta.

Bilo da je služite uz mirisni krompir, osvežavajuću salatu ili lagani sos od limuna i belog luka, ova pastrmka će biti zvezda trpeze. Savršen izbor za slavu, kada želimo da ugostimo najdraže vrhunskim jelom koje slavi prirodne ukuse i tradiciju. Pripremite se za zalogaje koje ćete dugo pamtiti!


Pastrmke, riba, posni recepti, posna jela

Riba, pastrmka

Potrebno je:

6-7 komada pastrmke, očistiti je i oprati, obrisati višak vode pa je zarezati nožem na par mjesta. Dobro posoliti i ostaviti pola sata u frižideru.

Isjeckati jednu glavicu crnog luka, dodati 1 kašiku vegete, malo sjeckanog peršuna, 2 čena sitno sjeckanog bijelog luka, sok od pola limuna pa napuniti zareze na ribi.

 Ribu uvaljati u kukuruzno brašno pa pržiti po 5 minuta sa obe strane.


Preliv:

3 čena sjeckanog bijelog luka

Sjeckani peršun

1 kašika vegete

3 kašike aceto balsamico

100 ml maslinovog ulja

Pečenu ribu premazati sa prelivom i posuti sjeckanim ruzmarinom.

Recept sam dobila od jedne poznanice. 
Kada sam kod nje probala, prvo, nisam mogla vjerovati da pastrmka može da bude tako ukusna.
 Arome su tako divno usklađene da od sad spremam samo tako. Uz njenu dozvolu sam recept objavila. Hvala Iko ❤️
Ove slike su sa jednog našeg druženja, mislim da je bio praznik Materice. Volimo da se družimo pa smo snajka i spremale, između ostalog i pastrmke 🍋🥰
Riba pastrmka

Pastrmka, riba







среда, 2. април 2025.

Posne urmašice

Posne urmašice – slatki klasik bez mleka i jaja

Urmašice su kolač koji nikad ne izlazi iz mode. Bez obzira na priliku, ove sočne poslastice uvek nađu put do stola – bilo da su posne ili mrsne. Danas pričamo o posnoj verziji, jer zašto bismo se odricali dobrog ukusa kad postoji način da ga sačuvamo u svakom obliku?

Sećanja u jednom zalogaju

Koliko puta ste se našli za stolom, a miris urmašica vas vratio u detinjstvo? Ja se još uvek sećam prve koju sam probala kod svekrve – bila je savršeno meka, natopljena baš koliko treba, uz onu neodoljivu aromu limuna i vanile. Od tada, urmašice su postale nezaobilazan deo mog repertoara, a posna verzija mi je spas kad god želim nešto slatko, ali bez mlečnih proizvoda i jaja.

Tajna dobre posne urmašice

Mnogi misle da je izazov napraviti dobru posnu urmašicu, ali u stvarnosti – sve se svodi na dobar odnos sastojaka i pravi trenutak kada sipati sirup. Brašno, margarin, malo kokosa za strukturu i obavezni limunov sok u šećernom sirupu – to je osnova koja garantuje uspeh. Važno je da budu pečene taman toliko da postanu zlatno-smeđe, ali ne presuhe, jer će se tako najbolje upiti sirup i ostati sočne danima.

Zašto ih svi vole?

Osim što su neverovatno ukusne, urmašice su i praktične. Mogu da stoje nekoliko dana i što duže stoje, to su bolje. Idealne su za slavske trpeze, posta na vodi ili jednostavno kada želite da se zasladite nečim tradicionalnim, a laganim. A najbolji deo? Mogu se praviti i uveče, jer će sutradan biti još lepše i mekše.

Ako ih niste probali u posnoj verziji, sada je pravi trenutak! A ako već imate svoj omiljeni recept, podelite ga u komentarima – možda baš vaš postane novi favorit u nekoj drugoj kuhinji.



Hurmašice, urmašice

Sastojci:

250 gr margarina,
 2 kašike prah šećera,
 150 gr kokosovog brašna,
1 vanilin šećer,
200 gr brašna i jedan prašak za pecivo
Za preliv:
500 gr šećera i pola litra vode,
 2 vanilin šećera, 1 limun.

Priprema:

Umutiti margarin i šećer, dodati, brašno, kokosovo brašno i prašak za pecivo. Dobro izmešati i praviti urmašice. Peći ih u podmazanom plehu, a pečene preliti sirupom od prokuvane vode, šečera, vanilin šećera i soka od limuna.

ROMANESCO POTAŽ NA VODI


Romanesco je prava prirodna umetnost na tanjiru – povrće koje izgleda kao da je oblikovano prema zakonima savršene geometrije. Njegovi jarko zeleni, spiralno raspoređeni cvjetovi podsećaju na minijaturne tornjeve gotičkih katedrala ili na matematički precizan fraktal iz prirode. Ova jedinstvena biljka, bliski srodnik karfiola i brokolija, ne oduševljava samo izgledom, već i blagim, orašastim ukusom koji se savršeno uklapa u kremaste supe i potaže.

U nastavku sledi recept za romanesco potaž – nežan, baršunast i pun bogatih aroma, idealan za one koji žele da uživaju u harmoniji ukusa i estetike na svom tanjiru.

Romanesco potaž, posni recepti, post na vodi,

Romanesco potaž, post na vodi, posni recepti

 Potrebno je:

Glavica Romanesco (šenon)

Voda

So

Biber

Svježi peršun 

Romanesco oprati pod mlazom hladne vode, odvojiti na dijelove i staviti u lonac. Preko naliti hladnom vodom i posoliti po ukusu i kuvati oko 5 minuta. 

Nakon toga ga izblendati i dodati biber. Po źelji možete dodati i druge začine.

Ukratko priprema u zavisnosti kako ga spremate:

Romanesco je najbolje kuvati kratko kako bi zadržao hranljive vrednosti, boju i teksturu. Evo optimalnih vremena kuvanja:

  • Blanširanje: 2–3 minuta u ključaloj vodi, zatim odmah prebaciti u hladnu vodu.
  • Kuvanje na pari: 5–7 minuta, dok ne omekša, ali ostane hrskav.
  • Kuvanje u vodi: 5 minuta u blago posoljenoj vodi, ali može izgubiti deo hranljivih materija.
  • Prženje u tiganju: 7–10 minuta na srednje jakoj vatri, uz mešanje.
  • Pečenje u rerni: 15–20 minuta na 200°C, uz malo maslinovog ulja i začina.

Ako želiš maksimalno da sačuvaš nutritivne vrednosti, preporučujem kuvanje na pari ili pečenje.

Prijatno 🥦


PAPULA OD SUVOG BOBA-FUL

Papula od suvog boba je jednostavno, a izuzetno hranljivo jelo koje potiče iz tradicionalne kuhinje Mediterana i Balkana. Ova kremasta i bogata pašteta od boba pravi se od skromnih sastojaka – suvi bob, beli luk, maslinovo ulje i limun – ali donosi dubok i složen ukus. Savršeno je rešenje za posne dane, a uz dodatak svežeg hleba ili prepečenih kriški, može biti odličan doručak, užina ili prilog glavnom jelu. Blaga orašasta nota boba, osvežavajuća kiselost limuna i pikantnost belog luka uz mirisno maslinovo ulje stvaraju harmoniju ukusa kojoj je teško odoleti.


Papula, pire od pasulja, suvi bob, posni recepti

Papula, suvi bob, posni recepti, post,

Posni recepti, bob, suvi bob, papula,

Jelo Ful (poznato i kao Ful medames) potiče iz Egipta i jedno je od najstarijih jela na svetu koje se i danas jede. Pravi se od kuvanog suvog boba (fave), začinjenog maslinovim uljem, belim ili crnim lukom, limunovim sokom i raznim začinima poput kima i korijandera. Tradicionalno se služi kao doručak ili glavno jelo, često uz hleb, kiselu repu, paradajz i kuvana jaja.


Iako je najpoznatiji u Egiptu, Ful je rasprostranjen širom Bliskog istoka, severne Afrike i Levanta, gde se priprema na različite načine u zavisnosti od lokalne kuhinje. Smatra se nacionalnim jelom Egipta, a njegova popularnost traje vekovima – postoje dokazi da se jeo još u doba faraona!


Potrebno je:

400 gr suvog boba

Bijeli luk

Maslinovo ulje

1 limun

Suvi bob uveče potopiti u hladnu vodu.

Sutradan ocijediti vodu pa staviti u expres lonac i naliti čistu vruću vodu a zatim posoliti po ukusu. Kada je kuvano ocijediti pa staviti u blender. 
Dodati sok od jednog limuna, dodati 3-4 kašike maslinovog ulja i bijeli luk. Bob "voli" bijeli luk i maslinovo ulje pa ga slobodno dodajte više (ja sam 1,5 glavicu isjeckala). Po ukusu još posoliti ako je potrebno. Servirati u zdjelu, posuti sjeckanim bijelim lukom I preliti sa maslinovim uljem po ukusu.

Ps. Ja sam kuvala u @lupomarshall_rs expres loncu, opcija "beans" 50 minuta nakon toga nisam otvarala 2 sata, tj 20 minuta prije ručka sam otvorila lonac.


 

уторак, 1. април 2025.

Cokoladna torta


Opet jedna torta iz bogatog repertoara moje kume Slađane. Torta je bez brašna i to garantuje sočnost kora, a fil kuvan na pari je prosto neverovatan, kremas i čokoladast☺️
Sočna biskvitna osnova, kremasti fil i hrskavi čokoladni komadići doprinose slojevitosti užitka.

Pravim je u svim prilikama, bilo svečane ili obične, uvek je kraljica trpeze.

Ova torta je simbol uživanja u našoj porodici. Nije samo puko uživanje u jelu, nego sećanje na okupljanje porodice i prijatelja, savršen završetak svečanosti ili kada ostane nakon okupljanja užitak i luksuz svakodnevice.


Odvojite vreme za uživanje u ovoj torti, pustite muziku ili dobar film/seriju ili jednostavno uživate u lepom danu, odnosno pronađite lepotu u bilo čemu i budite zahvalni... nazdravlje ❤️ 





Torta, čokolada, čokoladna torta




Sastojci:

Kora: 6 jaja, 6 kasika secera, 6 u vrh punih kasika mlevenih orasa, 1 kasika mrvica, 1 puna kasika cokolade u prahu ili kakaa X2

Fil: 5 jaja, 200g secera, 5 stangli cokolade (100g), 250g margarina, 1 slag i mleka po potrebi


Priprema:


Kora: jaja mutiti mikserom 1 minutu, polako dodati secer, pa mutiti jos 2 minuta. Orase, mrvice (prezle) i kakao pomesati i varjacom umesati u umucena jaja. Ispeci dve ovakve kore.


Fil: jaja i secer ulupati na pari. Ja ovo radim u mikrovalnoj - jaja i secer malo ulupam mikserom, pa stavim u mikrovalnu na najjace (750w) provrtim malo, izvadim i promesam mikserom - tako dok se ne skuva, oko 5min .... u vruce dodati cokoladu (bolje je ako stavite cokoladu sa vise kakaa, ali je fina i sa Menaz cokoladom). U ohladjen fil dodati dobro izmucen margarin i na kraju ulupan slag.

Preseci obe piskote i filovati, a gore glazura ili slag. Ako stavite glazuru torta ce izgledati svečanije.

Ova torta je napravljena od dve mere.


SOMOVINA SA GRISINIJEM

Ako volite hrskavu koricu i sočno meso, ova pohovana somovina u mlevenom grisiniju biće pravo osveženje na vašem tanjiru! Umesto klasičnih prezli, koristimo hrskave grisini koji daju poseban šmek i laganu teksturu pohu. 

Uz dodatak aromatičnih začina, ovaj recept je savršen za brzu, ali efektnu večeru ili ručak.

 Isprobajte i uživajte u spoju hrskavosti i mekoće u svakom zalogaju!


Riba, riblji specijaliteti, jela sa ribom, posni recepti

Somovina sa grisinijem, riba, riblji sprecijaliteti

Potrebno je:

Mjere su po potrebi:

Somovina

Grisini (štapići)

Malo brašna

So

Ulje za prženje

Somovinu odlediti i isjeći na komade, posoliti po ukusu.

Grisini izblendati ili sitno izmrviti, dodati malo brašna I po potrebi još malo posoliti ali paziti jer su grisini slani.

Uvaljati somovinu u smjesu I pržiti na srednjoj temperaturi dok ne porumeni.
 
Ovo je recept od pre par godina, u jeku Korone, kada iz dosade smišljamo recepte, tad je bilo vremena na pretek 😔



 

Kuglof sa suvim vocem i medom

 

Kuglof (kao i Kugelhupf, Guglhupf, Gugelhopf, i na francuskom jeziku, kouglof, kougelhof, ili kougelhopf) je jedan od najstarijih modeliranih kolača na svetu. Kod nas se tradicionalno jede u Vojvodini, poreklom je iz Nemačke. 
Obogaćen je finim začinima, ali kod nas je uobičajen i najobičnija verzija sa jajima, brašnom, masnoćom ( mast, margarin, maslac) i vanilom (vanilin šećer). 
Ovaj recept koji vam donosimo je posna varijanta, sa orasima i suvim voćem. Ukusan je zbog orasa, a suvo voće mu daje predivan miris i punoću okusa. Možete staviti i suvo voće po vašem ukusu.


Sastojci:

1 solja vode, 1/2 solje ulja,, 3/4 solje secera, 2 kasike meda, 2 1/2 solje brasna, 2 kasike kakaa, 3/4 solje mlevenih orasa, 1 solja mesanog suvog voca (ja sam stavila kajsije, grozdjice, brusnice), 1 kafena kasicica sode bikarbone

1solja=2 dl
Priprema:

Prokuvati vodu, secer, ulje i med. Ostaviti da se ohladi.
Suve sastojke izmesati u posebnoj posudi, pa dodati ohladjenu vodu i izmesati varjacom.
Izliti u podmazan i brasnom posut oblik za kuglof i peci na 190 stepeni oko sat vremena.
Cackalicom proverite da li je kuglof pecen, izvadite ga iz modle i ostavite da se ohladi.
Posuti secerom u prahu i poslužiti.

Kuglof, posno, posni kolač


Ovaj kolač je sve lepši što duže stoji. Držim ga pod staklenim zvonom, te se korica kolača malo prosuši, a unutrašnjost ostane meka i sočna. 
Često ga napravim kao poklon kada idem u goste. Vrlo je jednostavan za napraviti, a efektan je poklon.

Nadam se da ćete uživati u ovom kuglof u☺️

понедељак, 31. март 2025.

RIBLJA PASTETA

Riblja pašteta, posni recepti

Riblja pašteta, posni recepti

Riblja pašteta, posni recepti

Riblja pašteta, posni recepti


Riblja pašteta, posni recepti

Domaća riblja pašteta od slatkovodne ribe sa povrćem predstavlja zdrav i ukusan namaz koji može biti odlična alternativa industrijskim proizvodima punim aditiva. 

Pripremljena od sveže ribe, uz dodatak prirodnih sastojaka poput povrća i začina, ova pašteta pruža bogatstvo ukusa i hranljivih vrednosti. 

Idealna je za doručak, užinu ili laganu večeru, a može se služiti uz tost, krekere ili sveže povrće.

 Njena prednost leži u tome što se lako priprema kod kuće, omogućavajući vam potpunu kontrolu nad sastojcima i kvalitetom.


Sastojci:

3 kg rijecne ribe(mrena,skobalj ili bilo koja druga rijecna ribna)
4-5 komada paradajza,
4-5 mrkvi,
4-5 glavica crnog luka,
so,biber.


Priprema:

Ribu ocistiti i isjeci na komade.Paradajz,mrkvu i luk isjeci.U pretis lonac redati-red ribe,pa crni luk,pa preko riba,pa mrkva,pa riba pa paradajz.Preliti sa 3 dl ulja.Kuvati oko 3 sata na tihoj vatri.Kada je kuvano odvojiti ribu pa povaditi kosti,a zatim sve ponovo sastaviti i stap mikserom umutiti.Posoliti i pobiberiti i ostaviti u frizider.
Ovo moze par dana da stoji u frizideru i zaista je ukusno a zdravo.
Napomena: 
u pretis lonac obavezno stavite na dno podlosku da ne prione riba za dno a i lakse se kuva. 
Ako imate krčko lonac, možete kuvati preko noći.

DOMAĆI PESTO OD SREMUŠA

Pesto, sremuš, avokado

Sremuš, pesto, avokado

 

Osvežavajući i zdrav pesto od sremuša, avokada, limuna i maslinovog ulja savršen je dodatak jelima, pružajući pun, kremast ukus i bogatstvo hranljivih sastojaka. Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, donosi intenzivan aromatičan ton i obiluje antioksidansima, dok avokado daje svilenkastu teksturu i zdrave masti. Svežina limuna pojačava ukuse i dodaje blagu kiselkastu notu, dok maslinovo ulje doprinosi glatkoći i dodatnoj dozi zdravih masnoća. Ovaj pesto je idealan za premazivanje tosta, kao dodatak testenini, preliv za salate ili jednostavno kao namaz uz omiljene grickalice. Sezona mu je mart, april i maj.  Iskoristite ovo vrijeme sezone i napravite ovaj namaz (namaz jer ga ja koristim tako što ga mažem na hljeb za užinu) a možete ga koristiti i uz posnu tjesteninu.


Potrebno je:

Vezica sremuša

Sok od pola limuna

1 avokado

3 kašike maslinovog ulja 


Sremuš isjeći na komade i staviti u blender, avokado isjeckati pa dodati i njega. Preliti sa uljem i sokom od limuna i sve izblendati do kremaste mase. Staviti u teglicu i držati u frižideru.  

Ovo sam pre par dana probala kod  prijateljice i baš mi se svideo. 

Prijatno 🫒🍋🥑🥬

Čorba od leblebije

   Nekada te zdravlje opomene da se treba zdravije hraniti, a nekada te radoznalost uputi u tom smeru. Bez obzira šta je u pitanju uvek je dobar trenutak za početi. Na našem blogu ćete pronaći mnogo recepata, od dijetalnih, posnih, vege, vegetarijanskih, a i onih bezobrazno slasnih i masnih. Ključ je u umerenim obrocima, fizičkoj aktivnosti i bez stresa....ma da, uvek je lakše reći nego učiniti 🙄 

Istina, i nama je tako bilo, ali i najduži put počinje prvim korakom, ma koliko on mali bio, bitno je krenuti....ovo je recept za čorbu od leblebija i boranije. Fina i okrepljujuća, ovo je posna/vege verzija, ali je možete obogatiti dodavanjem pavlake


Nadam se da će vam se svideti ova čorbica i da ćete uživati u ovom obroku❤️



Čorba od leblebija, zdrava čorba


Sastojci:

dve kašike ulja,

jedan luk,

pola praziluka,

mrkva,

komadić celera,

dva čena belog luka,

300g leblebija (kuvanih, iz tegle ili smrznutih),

200g boranije (sveže ili smrznute),

so, biber, kašikica aleve paprika


i još; tostirani hleb i čen belog luka


Postupak:

Na ulju popržiti luk,praziluk, mrkvu, celer i beli luk. Malo posoliti. Kada povrće omekša dodati leblebije (možete uzeti iz tegle, ali ja uvek kupim suve, potopim preko noći i sutradan skuvam, pa podelim u vrećice i zamznem) i litru vode. 

Kuvati oko 5 min pa dodati zamrznutu boraniju. Dodati po ukusu soli, bibera i aleve paprike.

Kuvati još oko 10 min i poslužiti uz hleb koji smo tostirali ili zapekli na tavi i premazali belim lukom.

Ukoliko želite kremastiju čorbicu pomoću štapnog miksera jednu šolju čorb usitnite i vratite u šerpu.



Ruske šubare sa mini Jaffa keksom

Starinski kolač u novom ruhu ☺️


Ruske šubare su već prepoznatljive po svom neodoljivom spoju čokolade, kokosa i kremastog fila.


Šubare , šubarice




Ovo je standardni recept za ruske šubare. Da bi osvežili šubarice umesto gornje kore stavite mini Jaffa keks. U tom slučaju ne morate ih prelivati glazurom ili po želji.
Ova mala izmena će vas oduševiti!

Sastojci

Biskvit:
8 jaja
13 kašika šećera
4 kašike vruće vode
10 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike kakaa
Krem:
0,5l mleka
7 kašika šećera
5 kašika brašna
3 vanilin šećera
200g maslaca ili margarina
Glazura:
2 štangle čokolade
1 kašika kakaa
malo margarina ili maslaca
2 kašike šećera
2 kašike vode
i još po potrebi mini Jaffa keks

Biskvit:
Jaja umutiti sa šećerom, dodati vruću vodu. Izmešati u posebnoj posudi brašno, kakao i prašak za pecivo. Lagano varjačom umešati u ulupana jaja. Ispeći biskvit u velikom plehu od rerne.
Kada se biskvit prohladi modlom vaditi krugove i filovati sredinu i okolo kolača. Svaki kolač uvaljati u kokosovo brašno ili orase. Gore preliti glazurom.
Krem:
Brašno izmešati sa pola količine šećera i malo mleka da ne bude grudvica. Ostalo mleko, šećer i vanilin šećer staviti da provri. U provrelo mleko sipati razmućeno brašno i skuvati fil. U hladno dodati izmućeni margarin ili maslac.
Glazura:
Sve sastojke staviti u šerpicu na laganu vatru da se otopi i sjedinti.


Ova verzija sa Jaffa keksom je već odličan način da se stvori nova dimenzija ukusa i teksture!

MLADI KUPUS

Mladi kupus, pisna jela

Mladi kupus, posna jela

Evo, pišem recept i pitam se: zašto se ovo u mom kraju zove mladi kupus,umjesto svježi kupus. 

Ova lagana i ukusna posna čorba od svežeg kupusa savršen je izbor za one koji žele zdrav i okrepljujući obrok. Bogata povrćem i blagim začinima, ova čorba donosi toplinu domaće kuhinje i idealna je za hladnije dane ili lagane obroke tokom posta. Jednostavna za pripremu, a puna vitamina i hranljivih sastojaka, postaće omiljena na vašem stolu. Ovi dani posta su idealni da se organizam malo pročisti od teške hrane. 


Potrebno je:

Količine su po želji ali ja ću napisati kako ja koristim .

Pola glavice mladog kupusa

1 veća mrkva

1 glavica luka 

2 krompira srednje veličine 

Svježi peršun 

Ulje, so, začini

Priprema:


Kupus isjeći ba krupnije komade i oprati ga. Mrkvu oprati i oguliti, krompir i luk takođe.

Mrkvu isjeći na krugove ili kocke, krompir na manje kocke, luk sitno isjeckati.

Ja spremam u expres loncu na struju pa u njemu direktno propržiti luk i mrkvu, dodam krompir i kupus, sve dinstam par minuta pa napijem vodom da ogrezne. Dodati so, vegetu, peršun. Nakon kuvanja servirati. Ja u ovu čorbu ne dodajem brašno ni zapršku već mi bude kao supa. 

Prijatno