Blog dobre hrane i zanimljivih ideja. Sve fotografije su nase. Nadamo se da ćete uživati sa nama.
петак, 4. април 2025.
Krompiraca
UČKUR PITA
U našem kraju postoji izreka:" ako znaš ručno da razviješ jufku/kore za pitu, možeš se udati"! 😁
Od malih nogu, oklagija i ja smo na „ti“ i ako šta znam to je razvlačenje jufke.
Pravo, ručno razvlačenje jufke je vještina koja se ne stiče preko noći, već se prenosi s koljena na koljeno.
Još dok sam bila dijete, moja nana, mamina mama, učila me kako se mijesi i razvlači tijesto. Imala je taj običaj da uvijek ostavi dio tijesta sa strane, na rubu stola, samo za mene. Tako sam uz igru i radoznalost, nesvjesno, učila prve korake u pripremi pita❤️
Pite su mnogo više od jela – one su priča o toplini doma, zajedništvu i strpljenju. Nekako mi je to baš onako kao odraz kućnog vaspitanja. Mislim na tadašnje vrijeme jer danas, nažalost, rijetko koja mlada žena zna da razvija jufku.
Posne pite pravim s rižom, sojom, krompirom, kupusom, a ono što mi je najvažnije jeste da je tijesto lijepo razvijeno.
Moja pok.svekrva me je naučila kako se pravi prava domaća pita od pšeničnog brašna – ono fino, svileno tijesto koje traži i vještinu i osjećaj pod prstima.
Rekla mi je jednom: „Prava vještina je kad žena razvije jufku od domaćeg brašna, a da ne pukne". Otkrila mi je caku a to ću u nekom od sledećih recepata napisati.
“ I zaista, to je umjetnost.
U današnje vrijeme, kada je sve ubrzano i kada mnogi biraju brza rješenja, mislim da ne smijemo zaboraviti na vrijednost domaće kuhinje i tradicije.
Treba učiti naše ćerke da mijese, da osjete mekotu tijesta pod prstima, da znaju koliko ljubavi i pažnje ide u svaki sloj pite.
Jer, pita nije samo hrana – ona je sjećanje, miris djetinjstva, priča o ljubavi naših nana, majki i svih žena koje su svojim rukama gradile dom. ❤️
Sastojci:
pola kg brasna,1 soljica ulja,
so,
vode po potrebi..
krompir,
manja glavica crnog luka,
ulje,
biber
Priprema:
Od brasna, ulja, soli i vode umjesiti standardno tjesto za pitu (tjesto treba da bude glatko, da se ne lijepi za ruke). Krompir oljustiti i izrendati na trenici.Posoliti, dodati sjeckani crni luk i biber.Tjesto podijeliti na dva dijela. Dobro ga izraditi (lakse se razvlaci jufka). Oklagijom razvuci jufku do pola, zatim preko stola staviti platneni stolnjak, pa preko njega jufku. Pouljiti je, pa prstima razmazati ulje po cijeloj jufci, pa je razvuci sto vise. Po duzini izrezati jufku na sirini oko 10 cm, po kraju staviti krompir, pa uviti. savijati u krug u pouljenu tepsiju, i po njoj jos malo poprskati uljem, i malo posoliti. Peci na 230 stepeni dok ne porumeni. Kada je pecena, samo je malo poprskati hladnom vodom i pokriti cistom krpom, da se malo ohladi. Ova pita je tanka, zato se i zove uckur.
Učkur je tkan ili pleteni kanap, traka ili uzica koja se provlači kroz pojas na pantalama ili suknjama kako bi ih stezala oko struka. Ova riječ potiče iz turskog jezika (uçkur) i često se koristi u narodnoj terminologiji, posebno u balkanskim krajevima.
Kako je učkur pita dobila naziv?
Učkur pita je tradicionalna pita koja se pravi tako što se tijesto razvije, siječe na tanke trake, filuje, a zatim uvija ili savija u tanku traku nalik učkuru – uzici koja se steže oko pojasa. Ovaj način savijanja podsjeća na to kako učkur prolazi kroz pojas pantalona, pa je upravo po tome pita dobila ime.
Učkur pita se najčešće puni sirom, krompirom ili mesom, a specifična je po svom izgledu – dugačke je forme i obično se slaže u pleh u obliku puža ili cik-cak linije. Ova pita je omiljena u domaćinstvima jer je ukusna, hrskava i jednostavna za pripremu, a njeno ime podsjeća na vezu između tradicionalne kuhinje i svakodnevnog života.
Ovo su stare slike iz 2013 pa je kvalitet malo lošiji.
Prijatno🥰
четвртак, 3. април 2025.
Crna ravanija
PASTRMKA
Hrskava korica, sočno meso i savršeno izbalansirani začini – ova pečena pastrmka je prava rapsodija ukusa! Svaki zalogaj topi se u ustima, otkrivajući blagu slast ribe i bogatstvo mirisnih začina koji je obavijaju. Pečena do savršenstva, spolja zlatno-smeđa, a iznutra nežna i mekana, ova pastrmka je jelo koje će očarati svakog gosta.
Bilo da je služite uz mirisni krompir, osvežavajuću salatu ili lagani sos od limuna i belog luka, ova pastrmka će biti zvezda trpeze. Savršen izbor za slavu, kada želimo da ugostimo najdraže vrhunskim jelom koje slavi prirodne ukuse i tradiciju. Pripremite se za zalogaje koje ćete dugo pamtiti!
среда, 2. април 2025.
Posne urmašice
Sastojci:
250 gr margarina,2 kašike prah šećera,
150 gr kokosovog brašna,
1 vanilin šećer,
200 gr brašna i jedan prašak za pecivo
Za preliv:
500 gr šećera i pola litra vode,
2 vanilin šećera, 1 limun.
Priprema:
Umutiti margarin i šećer, dodati, brašno, kokosovo brašno i prašak za pecivo. Dobro izmešati i praviti urmašice. Peći ih u podmazanom plehu, a pečene preliti sirupom od prokuvane vode, šečera, vanilin šećera i soka od limuna.ROMANESCO POTAŽ NA VODI
Potrebno je:
Glavica Romanesco (šenon)
Voda
So
Biber
Svježi peršun
Romanesco oprati pod mlazom hladne vode, odvojiti na dijelove i staviti u lonac. Preko naliti hladnom vodom i posoliti po ukusu i kuvati oko 5 minuta.
Nakon toga ga izblendati i dodati biber. Po źelji možete dodati i druge začine.
Ukratko priprema u zavisnosti kako ga spremate:
Romanesco je najbolje kuvati kratko kako bi zadržao hranljive vrednosti, boju i teksturu. Evo optimalnih vremena kuvanja:
- Blanširanje: 2–3 minuta u ključaloj vodi, zatim odmah prebaciti u hladnu vodu.
- Kuvanje na pari: 5–7 minuta, dok ne omekša, ali ostane hrskav.
- Kuvanje u vodi: 5 minuta u blago posoljenoj vodi, ali može izgubiti deo hranljivih materija.
- Prženje u tiganju: 7–10 minuta na srednje jakoj vatri, uz mešanje.
- Pečenje u rerni: 15–20 minuta na 200°C, uz malo maslinovog ulja i začina.
Ako želiš maksimalno da sačuvaš nutritivne vrednosti, preporučujem kuvanje na pari ili pečenje.
Prijatno 🥦
PAPULA OD SUVOG BOBA-FUL
Papula od suvog boba je jednostavno, a izuzetno hranljivo jelo koje potiče iz tradicionalne kuhinje Mediterana i Balkana. Ova kremasta i bogata pašteta od boba pravi se od skromnih sastojaka – suvi bob, beli luk, maslinovo ulje i limun – ali donosi dubok i složen ukus. Savršeno je rešenje za posne dane, a uz dodatak svežeg hleba ili prepečenih kriški, može biti odličan doručak, užina ili prilog glavnom jelu. Blaga orašasta nota boba, osvežavajuća kiselost limuna i pikantnost belog luka uz mirisno maslinovo ulje stvaraju harmoniju ukusa kojoj je teško odoleti.
Jelo Ful (poznato i kao Ful medames) potiče iz Egipta i jedno je od najstarijih jela na svetu koje se i danas jede. Pravi se od kuvanog suvog boba (fave), začinjenog maslinovim uljem, belim ili crnim lukom, limunovim sokom i raznim začinima poput kima i korijandera. Tradicionalno se služi kao doručak ili glavno jelo, često uz hleb, kiselu repu, paradajz i kuvana jaja.
Iako je najpoznatiji u Egiptu, Ful je rasprostranjen širom Bliskog istoka, severne Afrike i Levanta, gde se priprema na različite načine u zavisnosti od lokalne kuhinje. Smatra se nacionalnim jelom Egipta, a njegova popularnost traje vekovima – postoje dokazi da se jeo još u doba faraona!
уторак, 1. април 2025.
Cokoladna torta
SOMOVINA SA GRISINIJEM
Ako volite hrskavu koricu i sočno meso, ova pohovana somovina u mlevenom grisiniju biće pravo osveženje na vašem tanjiru! Umesto klasičnih prezli, koristimo hrskave grisini koji daju poseban šmek i laganu teksturu pohu.
Uz dodatak aromatičnih začina, ovaj recept je savršen za brzu, ali efektnu večeru ili ručak.
Isprobajte i uživajte u spoju hrskavosti i mekoće u svakom zalogaju!
Kuglof sa suvim vocem i medom
понедељак, 31. март 2025.
RIBLJA PASTETA
Domaća riblja pašteta od slatkovodne ribe sa povrćem predstavlja zdrav i ukusan namaz koji može biti odlična alternativa industrijskim proizvodima punim aditiva.
Pripremljena od sveže ribe, uz dodatak prirodnih sastojaka poput povrća i začina, ova pašteta pruža bogatstvo ukusa i hranljivih vrednosti.
Idealna je za doručak, užinu ili laganu večeru, a može se služiti uz tost, krekere ili sveže povrće.
Njena prednost leži u tome što se lako priprema kod kuće, omogućavajući vam potpunu kontrolu nad sastojcima i kvalitetom.
Sastojci:
3 kg rijecne ribe(mrena,skobalj ili bilo koja druga rijecna ribna)4-5 komada paradajza,
4-5 mrkvi,
4-5 glavica crnog luka,
so,biber.
Priprema:
Ribu ocistiti i isjeci na komade.Paradajz,mrkvu i luk isjeci.U pretis lonac redati-red ribe,pa crni luk,pa preko riba,pa mrkva,pa riba pa paradajz.Preliti sa 3 dl ulja.Kuvati oko 3 sata na tihoj vatri.Kada je kuvano odvojiti ribu pa povaditi kosti,a zatim sve ponovo sastaviti i stap mikserom umutiti.Posoliti i pobiberiti i ostaviti u frizider.Napomena:
DOMAĆI PESTO OD SREMUŠA
Osvežavajući i zdrav pesto od sremuša, avokada, limuna i maslinovog ulja savršen je dodatak jelima, pružajući pun, kremast ukus i bogatstvo hranljivih sastojaka. Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, donosi intenzivan aromatičan ton i obiluje antioksidansima, dok avokado daje svilenkastu teksturu i zdrave masti. Svežina limuna pojačava ukuse i dodaje blagu kiselkastu notu, dok maslinovo ulje doprinosi glatkoći i dodatnoj dozi zdravih masnoća. Ovaj pesto je idealan za premazivanje tosta, kao dodatak testenini, preliv za salate ili jednostavno kao namaz uz omiljene grickalice. Sezona mu je mart, april i maj. Iskoristite ovo vrijeme sezone i napravite ovaj namaz (namaz jer ga ja koristim tako što ga mažem na hljeb za užinu) a možete ga koristiti i uz posnu tjesteninu.
Potrebno je:
Vezica sremuša
Sok od pola limuna
1 avokado
3 kašike maslinovog ulja
Sremuš isjeći na komade i staviti u blender, avokado isjeckati pa dodati i njega. Preliti sa uljem i sokom od limuna i sve izblendati do kremaste mase. Staviti u teglicu i držati u frižideru.
Ovo sam pre par dana probala kod prijateljice i baš mi se svideo.
Prijatno 🫒🍋🥑🥬
Čorba od leblebije
Nekada te zdravlje opomene da se treba zdravije hraniti, a nekada te radoznalost uputi u tom smeru. Bez obzira šta je u pitanju uvek je dobar trenutak za početi. Na našem blogu ćete pronaći mnogo recepata, od dijetalnih, posnih, vege, vegetarijanskih, a i onih bezobrazno slasnih i masnih. Ključ je u umerenim obrocima, fizičkoj aktivnosti i bez stresa....ma da, uvek je lakše reći nego učiniti 🙄
Istina, i nama je tako bilo, ali i najduži put počinje prvim korakom, ma koliko on mali bio, bitno je krenuti....ovo je recept za čorbu od leblebija i boranije. Fina i okrepljujuća, ovo je posna/vege verzija, ali je možete obogatiti dodavanjem pavlake
Nadam se da će vam se svideti ova čorbica i da ćete uživati u ovom obroku❤️
Sastojci:
dve kašike ulja,
jedan luk,
pola praziluka,
mrkva,
komadić celera,
dva čena belog luka,
300g leblebija (kuvanih, iz tegle ili smrznutih),
200g boranije (sveže ili smrznute),
so, biber, kašikica aleve paprika
i još; tostirani hleb i čen belog luka
Postupak:
Na ulju popržiti luk,praziluk, mrkvu, celer i beli luk. Malo posoliti. Kada povrće omekša dodati leblebije (možete uzeti iz tegle, ali ja uvek kupim suve, potopim preko noći i sutradan skuvam, pa podelim u vrećice i zamznem) i litru vode.
Kuvati oko 5 min pa dodati zamrznutu boraniju. Dodati po ukusu soli, bibera i aleve paprike.
Kuvati još oko 10 min i poslužiti uz hleb koji smo tostirali ili zapekli na tavi i premazali belim lukom.
Ukoliko želite kremastiju čorbicu pomoću štapnog miksera jednu šolju čorb usitnite i vratite u šerpu.
Ruske šubare sa mini Jaffa keksom
Sastojci
MLADI KUPUS
Ova lagana i ukusna posna čorba od svežeg kupusa savršen je izbor za one koji žele zdrav i okrepljujući obrok. Bogata povrćem i blagim začinima, ova čorba donosi toplinu domaće kuhinje i idealna je za hladnije dane ili lagane obroke tokom posta. Jednostavna za pripremu, a puna vitamina i hranljivih sastojaka, postaće omiljena na vašem stolu. Ovi dani posta su idealni da se organizam malo pročisti od teške hrane.
Potrebno je:
Količine su po želji ali ja ću napisati kako ja koristim .
Pola glavice mladog kupusa
1 veća mrkva
1 glavica luka
2 krompira srednje veličine
Svježi peršun
Ulje, so, začini
Priprema:
Kupus isjeći ba krupnije komade i oprati ga. Mrkvu oprati i oguliti, krompir i luk takođe.
Mrkvu isjeći na krugove ili kocke, krompir na manje kocke, luk sitno isjeckati.
Ja spremam u expres loncu na struju pa u njemu direktno propržiti luk i mrkvu, dodam krompir i kupus, sve dinstam par minuta pa napijem vodom da ogrezne. Dodati so, vegetu, peršun. Nakon kuvanja servirati. Ja u ovu čorbu ne dodajem brašno ni zapršku već mi bude kao supa.
Prijatno